Forskel mellem versioner af "Højrevigepligt"

Spring til navigation Spring til søgning
497 bytes tilføjet ,  for 10 år siden
internationale regler - info fra enwiki
(internationale regler - info fra enwiki)
'''Højrevigepligt''' er et begreb i den danske [[færdselslov]]færdselsregel, der angiverforeskriver, at en trafikant i et vejkryds skal holde tilbage for al kørende trafik, der kommer fra højre. Dette er hovedreglen, samtsom gælder, medmindre andet følger af [[trafiksignal]]er, [[færdselstavle]]r, afmærkning eller andre særlige regler om vigepligt. Trafikanten skal desuden sikre sig, at trafik fra venstre holder tilbage for trafikanten selv, inden han/hun selv kører ud i krydset.
 
Bestemmelsen optræder i artikel 18.4.a i [[Wienerkonventionen om vejtrafik]] fra 1968. I Danmark er bestemmelsen implementeret i [[færdselsloven]]s § 26, stk. 4.<ref>[https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=133981#Par26_Stk4 Færdselsloven, § 26, stk. 4]</ref>
Alternativet til højrevigepligt er [[ubetinget vigepligt]], der er den mest almindelige i Danmark. Den kan blandt andet genkendes ved "ubetinget vigepligt" skiltning eller [[hajtænder]] samt en række situationer, der er beskrevet under [[ubetinget vigepligt]]. Der er ikke på samme måde en klar markering af højrevigepligt, men den gælder ganske enkelt i alle situationer, hvor der ikke er ubetinget vigepligt.
 
Reglen finder anvendelse i de fleste lande med [[højrekørsel]] herunder de fleste [[Europa|europæiske]] lande. Det er dog forskelligt, hvor hyppigt den finder anvendelse i de enkelte lande. Eksempelvis i Danmark er de fleste vejkryds med blot moderat trafik udstyret med markering af [[ubetinget vigepligt]], mens højrevigepligt i Frankrig benyttes selv på meget trafikerede veje, fx på ringvejen [[Boulevard Périphérique]] i Paris.
 
Typiske situationer, hvor der kan være højrevigepligt:
 
Desuden er der højrevigepligt i [[trafiklys|lyskryds]], hvis lyset ikke virker, og der ikke er skiltet med ubetinget vigepligt.
 
== Referencer ==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Færdselsregler]]
7.951

redigeringer

Navigationsmenu