Forskel mellem versioner af "Grønkorn"

Spring til navigation Spring til søgning
605 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
+kilde
m (r2.7.3) (Robot ændrer ru:Хлоропласты)
(+kilde)
'''Grønkorn'''/kloroplaster (en af flere slags [[plastid]]er) er de [[organel]]ler, hvori planters [[fotosyntese]] foregår.
 
Kloroplasterne har deres eget [[DNA]] og meget tyder på, at de har været selvstændige [[organisme]]r, meget lig [[cyanobakterie]]rne, om end for meget længe siden. Disse fotosyntetiserende bakterier er blevet overtaget af en eukaryot celle, uden dog at blive fordøjet. I stedet har bakterien indgået en [[symbiose]] med cellen. Med tiden er bakterien blevet afhængig af værtscellen, ligesom værtscellen er blevet afhængig af bakterien. Denne teori kaldes [[Endosymbiose|endosymbiont teorien]].
<ref>[http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/her-skjuler-sig-aeldgammelt-liv 23. maj 2012, videnskab.dk: Her skjuler sig ældgammelt liv] Citat: "...Den dag i dag kan forskerne faktisk finde rester af den gamle [[cyanobakterie]] inde i cellerne hos alle [[plante]]r og [[alge]]r...På denne måde kan man sige, at [[dinoflagellat]]erne faktisk er en slags russisk [[Babushka]]-dukke, med en celle inde i en celle inde i en celle. Og det er netop levninger efter denne underlige række af forhistoriske kidnapninger, der gør deres [[gen]]er så specielle..."</ref>
Disse fotosyntetiserende bakterier er blevet overtaget af en eukaryot celle, uden dog at blive fordøjet. I stedet har bakterien indgået en [[symbiose]] med cellen. Med tiden er bakterien blevet afhængig af værtscellen, ligesom værtscellen er blevet afhængig af bakterien. Denne teori kaldes [[Endosymbiose|endosymbiont teorien]].
 
Pigmenterne [[klorofyl]] ''a'' og ''b'' anvendes til at fixere sollyset. Bruges af ''Chlorophyta'' (grønalger) samt alle flercellede planter.
Solens ultraviolette stråling er restriktiv for udbredelsen af planter, og kun grønkorn findes på den tørre landjord. Selv [[blodbøg]] bruger grønkorn.
 
== Kilder/referencer ==
{{reflist}}
 
== Se også ==
106.560

redigeringer

Navigationsmenu