Forskel mellem versioner af "Vedvarende energi på Ærø"

Spring til navigation Spring til søgning
m
ingen redigeringsopsummering
m (wiki)
m
'''Vedvarende energi på Ærø'''. Lokalbefolkningen på [[Ærø]] har siden starten af 80’erne arbejdet for at gøre øen selvforsynende med vedvarende energier. [[Vindmølle]]r leverer allerede strøm til dækning af en stor del af øens elforbrug. I [[Marstal]] ligger et større solvarmeanlæg. [[Ærøskøbing]]s fjernvarmeværk forsyner sine kunder med el og varme fra vind, sol og halm.
 
Der er allerede etableret 3 fjernvarmeanlæg, af 4 mulige. De 3 anlægsom ligger i henholdsvis Marstal, Ærøskøbing og [[Rise]].
Der er planer om snart at realisere nye projekter: En ny type biogasanlæg skal producere [[biogas]] til [[fjernvarme]]værket i Marstal og [[ethanol]] til øens biler. På lidt længere sigt er der også planer om brintproduktion og om forsøg med brændselsceller til opvarmning af de huse, der ikke har fjernvarme.
 
Marstal Fjernvarme har siden 1996 og indtil 2001 været kendt for at havehaft et stort [[termisk-solfanger]]anlæg. Solen stod dog kun for 15% at forsyningen, mens den øvrige forsyning var baseret på spild[[olie]]. Anlægget blev i december 2002 udvidet med yderligere 10.000 m² solfangerpaneler, og solen stårstod nuherefter for 30% af forsyningen. I 2012 blev det udvidet, så det nu har et solfangerareal på 33.360 m2 og kan dække omkring 50 procent af varmeforsyningen i Marstal og Ommel med solvarme. Træflis, som på sigt kan produceres lokalt, supplerer solvarmen.
Der er allerede etableret 3 fjernvarmeanlæg af 4 mulige. De 3 anlæg ligger i henholdsvis Marstal, Ærøskøbing og [[Rise]].
 
Ærøskøbing Fjernvarme,fik deri er1998 øenset ældstevarmeværk anlæg,baseret er 100 % baseret på vedvarende energi (halm og sol). Der kan veksles mellem udnyttelse af [[Termisk-solfanger|solvarme]] eller forbrænding af [[halm]] og [[træpiller]].
Marstal Fjernvarme har siden 1996 og indtil 2001 været kendt for at have et stort [[termisk-solfanger]]anlæg. Solen stod dog kun for 15% at forsyningen, mens den øvrige forsyning var baseret på spild[[olie]]. Anlægget blev i december 2002 udvidet med yderligere 10.000 m² solfangerpaneler, og solen står nu for 30% af forsyningen.
 
Ærøskøbing Fjernvarme, der er øens ældste anlæg, er 100% baseret på vedvarende energi. Der kan veksles mellem udnyttelse af [[Termisk-solfanger|solvarme]] eller forbrænding af [[halm]] og [[træpiller]].
 
Rise Fjernvarme blev etableret i 2001. 50% af dette anlægs forsyning kommer fra solenergi, og de øvrige 50% kommer fra træpiller. Den høje soludnyttelse er opnået ved brug af en varmtvands-lagertank.
Som følge af de opnåede resultater og energi-målsætningen er Ærø optaget i [[EU]]’s sammenslutning af ”100 samfund for 100% vedvarende energi”
 
I 1983 blev selskabet Ærø Vindenergi oprettet med det formål, at etablere en vindmøllepark på Ærø. I 1985 startede vindmølleparken ved Rise Mark som bestod af 11 stk. 55 KW møller. Den nåede at være Danmarks største vindmøllepark i 14 dage. I 2001 erstattede 3 nye store møller på hver 2 MW en de ældre møller. Ejerkredsen blev i den henseende udvidet til 500 lokale andelsejere. Vindmøllerne på Ærø producerer årligt ca.mere 20end GWh, hvilket udgør 55% af detøens samlede elforbrug (selvforsyningsgraden øener (ca. 36120 GWh årligt%).
 
I 2009 var ca. 40% af Ærøs samlede energiforbrug til elektricitet, varme og transport dækket med vedvarende energi.
 
VE-OrganisationUdvalget Ærøfor Vedvarende Energi har til formål at støtte og koordinere projekter indenfor vedvarende energi på Ærø. OrganisationenUdvalget arbejder for, at Ærø bliver selvforsynende med vedvarende energi.
 
==Eksterne henvisninger==
*[http://www.aeroe-veveaeroe.dk/wordpress.com ÆrøsUdvalget for Vedvarende Energi Organisation] Kilde
*[http://www.solarmarstal.dk/ Marstal fjernvarme]
*[http://www.aeroe-varme.dk/ Ærøskøbing fjernvarme]
5

redigeringer

Navigationsmenu