Goethit: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Zorrobot (diskussion | bidrag)
m r2.7.3) (Robot tilføjer be, ca, cs, de, el, es, et, eu, fa, fi, fr, gl, he, hr, hu, it, ja, kk, lt, nl, no, pl, pt, ro, ru, sh, sk, sl, sr, sv, th, ug, uk, zh
linkfix
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Goethite Angleterre.jpg|thumb|Goethit i kvarts]]
[[Fil:Goethite Angleterre.jpg|thumb|Goethit i kvarts]]
'''Goethit''' er et et meget udbredt, brunligt jern-[mineral]]. Det er kemisk et [[jernhydroxid]], α-FeOOH, med rombisk symmetri. Goethitt dannes for en stor del ved forvitring og [[oxidation]] af andre jernholdige mineraler. Det er en vigtig bestanddel i [[brunjernsten]] og i [[myremalm]], og forekommer desuten i den "jernhat", der ofte dannes i oxidationszonen over en jernmalm.
'''Goethit''' er et et meget udbredt, brunligt jern-[[mineral]]. Det er kemisk et [[jernhydroxid]], α-FeOOH, med rombisk symmetri. Goethitt dannes for en stor del ved forvitring og [[oxidation]] af andre jernholdige mineraler. Det er en vigtig bestanddel i [[brunjernsten]] og i [[myremalm]], og forekommer desuten i den "jernhat", der ofte dannes i oxidationszonen over en jernmalm.


Jordlignende materialer, som [[okker]], [[rust]], [[limonit]] og [[laterit]], indeholder goethit i vekslende mængder, ofte iblandet lepidokrokit.
Jordlignende materialer, som [[okker]], [[rust]], [[limonit]] og [[laterit]], indeholder goethit i vekslende mængder, ofte iblandet lepidokrokit.

Versionen fra 5. jan. 2013, 13:24

Goethit i kvarts

Goethit er et et meget udbredt, brunligt jern-mineral. Det er kemisk et jernhydroxid, α-FeOOH, med rombisk symmetri. Goethitt dannes for en stor del ved forvitring og oxidation af andre jernholdige mineraler. Det er en vigtig bestanddel i brunjernsten og i myremalm, og forekommer desuten i den "jernhat", der ofte dannes i oxidationszonen over en jernmalm.

Jordlignende materialer, som okker, rust, limonit og laterit, indeholder goethit i vekslende mængder, ofte iblandet lepidokrokit.

Mineralet er opkaldt efter J. W. Goethe.

Eksterne links