Spring til indhold

Udbud og efterspørgsel: Forskelle mellem versioner

m
wikilink
m (wikilink)
[[Adam Smith]]'s ''[[Nationernes rigdom]]'', først udgivet i [[1776]], var det første forsøg på at bestemme hvordan udbud og efterspørgsel interagerer med hinanden. I denne bog antages det typisk, at udbudsprisen er fast, men at efterspørgslen vil stige eller falde i takt med, at prisen falder eller stiger. I [[1817]] udgav [[David Ricardo]] bogen ''Principles of Political Economy and Taxation'', hvori den første ide om en økonomisk model blev fremsat, og forudsætningerne gjort klare.
 
I løbet af det [[19. århundrede]] vandt den marginalistiske skole frem. Dette område blev hovedsagligt startet af [[William Stanley Jevons]], [[Carl Menger]], and [[Léon Walras]]. Hovedideen var, at den satte pris, var den højeste pris – ''marginalprisen''. Det var en betydelig ændring af [[Adam Smith]]'s tanker om at bestemme udbudsprisen.
 
Endelig blev det mest af den moderne skoles teorier om udbud og efterspurgt færdiggjort af [[Alfred Marshall]] og [[Léon Walras]], da de kombinerede ideerne om udbud, og ideerne om efterspørgsel, og begyndte at se på ligevægtspunktet, hvor de to kurver skærer hinanden. De begyndte også at se på forskellige markeders effekt på hinanden. Siden slutningen af det 19. århundrede har teorien om udbud og efterspørgsel være nogenlunde uændret.
11.790

redigeringer