Forskel mellem versioner af "Nukleotid"

Spring til navigation Spring til søgning
186 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
Lidt korrekturlæsning, lidt flere wikilinks, samt en enkelt sætning mere ang. de fire bogstaver A, G, T og C, kopieret fra artiklen om DNA.
m (Bot: Migrerer 57 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q28745)
(Lidt korrekturlæsning, lidt flere wikilinks, samt en enkelt sætning mere ang. de fire bogstaver A, G, T og C, kopieret fra artiklen om DNA.)
Et '''nukleotidNukleotider''' er byggestenenbyggestenene i [[DNA]] og [[RNA]]. DetEt nukleotid er opbygget af en [[pentose]] ([[ribose]] i RNA og [[deoxyribose]] i DNA), en eller flere fosfatgrupper[[fosfat]]<nowiki/>grupper, ogsamt en nitrogenholdig [[base (kemi)|base]].
 
Basen kan være enten en [[purin]] ([[Adeninadenin]] og(A) eller [[Guaninguanin]] (G)) eller en [[pyrimidin]] ([[Cytosincytosin]] (C) i RNA og DNA, samt [[Thyminthymin]] (T) i DNA, ogeller [[Uraciluracil]] i RNA). Nukleotider benævnes ofte med forbogstavet fra deres base, hvorved bogstaverne i det genetiske alfabet fremkommer: A, G, T og C.
 
Nukleotider bindes sammen vha. 3,5-fosfodiesterbindinger[[fosfodiester]]<nowiki/>bindinger til lineære [[polymer]]er kaldet [[nukleinsyre]]r, der er fællesbetegnelsen for DNA og RNA. Nukleinsyre består af et eller to polynukleotider der udgør det dobbelt- eller enkelstrengede DNA eller RNA. Sukkermolekylerne danner sammen med fosfatgruppen den ydre grundstruktur i DNA/RNA-stregen, mens baserne peger indad og binder til hinanden vha. [[hydrogenbinding]]er. Kun komplementære baser, dvs. en purin og en pyrimidin, passer sammen. Sammensætningen af de nitrogenholdige baser udgør den [[genetisk]]e arv.
 
== Se også ==
3.909

redigeringer

Navigationsmenu