Forskel mellem versioner af "Puritanisme"

Spring til navigation Spring til søgning
10 bytes fjernet ,  for 5 år siden
m
WPCleaner v1.38 - Fixed using WP:WPCW (Overskrift starter med tre "=" - Artikler med unicode-kontrollerede tegn)
(Kildefortegnelse tilføjet. Skabelon derfor fjernet.)
m (WPCleaner v1.38 - Fixed using WP:WPCW (Overskrift starter med tre "=" - Artikler med unicode-kontrollerede tegn))
'''Puritanisme''' (af [[latin]]: ''puritas'' ≈ ''renhed'') var en streng reformatorisk ([[calvinisme|calvinistisk]]) bevægelse i den angelsaksiske religiøse verden, som opstod i England omkring 1560 i utålmodighed over langsommeligheden med kirkens overgang fra katolicismen til reformationen, og som kulminerede i midten af 1600-tallet. Minder en hel del om den påfølgende [[pietisme|pietistiske]] religiøse bevægelse på kontinentet i slutningen af 1600-tallet, især i Tyskland og i Norden.
 
Puritanismen, hvis leveregler endvidere ville skulle tjene til forsvar mod besættelse af dæmoner, lagde vægt på moralsk renhed, streng nøjsomhed i livsførelsen, afholdenhed fra verdslige fornøjelser som dans og kortspil o.lign., foragt for ekstern pragt og underholdning, afskaffelse af ​​julefestjulefest (ikke anvist i Biblen), fængsling af folk der privat fejrede jul, bøder til personer der søgte teatret (skuespil anset for syndigt), osv.
 
Bevægelsens pedantiske strenghed og intolerante fordømmelse af anderledes troende bragte den med tiden i konflikt med navnlig den anglikanske kirke, og puritanere måtte herefter emigrere i stort antal fra England til Amerika for at kunne finde et sted at udleve deres overbevisning i ro og fred. Puritanismen ses i moderne tid i vidt omfang videreført af [[kvæker|kvækerne]], ligesom der herfra kan trækkes paralleller til den i vor tid yderst perfektionistiske ''"nørd".''
Generelt bruges betegnelsen ''puritansk'' i vore dage mest om personer, der dyrker en [[askese|asketisk]] levevis eller en særlig snæversynet interesse eller ideologi, præget af nøje overholdelse af formalistiske normer, der ikke tåler nogen form for afvigelse, og med en eklatant mangel på rummelighed over for anderledes synspunkter og adfærdsmønster.
 
==== ''Litteraturhenvisninger'' ====
* ''Coffey, John and Paul C. H. Lim (2008). "The Cambridge Companion to Puritanism", Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-86088-8.''
* ''Spurr, John. "English Puritanism, 1603–1689". Macmillan. ISBN 0-312-21426-X.''

Navigationsmenu