Brugsforening: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
gennemgribende redigering baseret på bogen "Brugsen - en anderledes forretning?"
Linje 1: Linje 1:
[[File:Njalsgaxe.png|thumb|Det tidligere hovedkvarter for de danske brugsforeninger på [[Islands Brygge]]]]
[[File:Njalsgaxe.png|thumb|Det tidligere hovedkvarter for de danske brugsforeninger på [[Islands Brygge]]]]
En '''brugsforening''' er en [[butik|forretning]], der ejes af medlemmerne selv. [[Forening]]ens formål er gennem fælles indkøb at sikre medlemmerne billige varer. Overskuddet af foreningen fordeles ofte til medlemmerne i form af [[dividende]], som fordeles i forhold til hvor meget hvert enkelt medlem har købt.
En '''brugsforening''' er en samling af medlemmer, som i fællesskab ejer en eller flere dagligvarebutikker. [[Forening]]ens formål er gennem fælles indkøb at sikre medlemmerne billige varer. Overskuddet af foreningen fordeles til medlemmerne enten gennem yderligere investering i brugsforeningen eller ved udbetaling gennem medlemsfordele i form af [[dividende]] eller bonus.I så fald sker fordelingen i forhold til, hvor meget hvert enkelt medlem har købt.


Den første brugsforening i Danmark var [[Thisted Arbejderforening]], som blev etableret i [[1866]] på initiativ af præsten [[Hans Christian Sonne]], men ideen om brugsforeningen stammer fra Rochdale i England, hvor 28 arbejdere i 1844 åbnede den første brugsforening med mel, sukker og smør til fordelagtige priser. Dengang formuleredes de kooperative grundprincipper, som stadig er gældende: Åbent medlemskab, demokratisk styrelse, begrænset forrentning af medlemskapitalen og fordeling af udbyttet i forhold til omsætningen. Gruppen blev kaldt Rochdalepionererne.
Ideen om brugsforeninger udspringer af [[andelsbevægelsen]]. Den første brugsforening opstod i [[England]], hvor [[væver]]ne i [[Rochdale]] nord for [[Manchester]] i 1844 gik sammen i en forening for at købe [[sukker]], [[smør]] og [[mel]] til fordelagtige [[pris]]er.


De danske brugsforeninger blev i 1896 samlet i [[Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger]], FDB. FDB ændrede i januar 2013 navn til [[Coop amba]] og har i dag 1,6 millioner medlemmer<ref>[https://om.coop.dk/bliv+medlem.aspx Coop.dk]</ref>.
Den første brugsforening i Danmark var [[Thisted Arbejderforening]], som blev etableret i [[1866]] på initiativ af præsten [[Hans Christian Sonne]], men ideen om brugsforeningen stammer fra Rochdale i England, hvor 28 arbejdere i 1844 åbnede den første brugsforening med mel, sukker og smør. Dengang formuleredes de kooperative grundprincipper; åbent medlemskab, demokratisk styrelse, begrænset forrentning af medlemskapitalen og fordeling af udbyttet i forhold til omsætningen. Gruppen blev kaldt Rochdalepionererne.


== Eksterne Kilder / henvisninger ==
De danske brugsforeninger blev efterhånden samlet i [[FDB]] (Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger). FDB er i dag en forbrugerorganisation med omkrig 1,7 mio. medlemmer.
* [https://om.coop.dk/koncern/historie.aspx coop.dk] om Coops historie.
* "Brugsen - en anderledes forretning" af Kristoffer JensenRefe (red). Samvirke, 2016


== Se også ==
== Referencer ==
* [[FDB]]

== Eksterne Kilder / henvisninger ==
* [https://om.coop.dk/koncern/historie.aspx coop.dk] om COOP's historie.
* [http://Leksikon.org Leksikon.org]
{{autoritetsdata}}


[[Kategori:Virksomheder i Danmark]]
[[Kategori:Virksomheder i Danmark]]

Versionen fra 9. sep. 2016, 15:57

Det tidligere hovedkvarter for de danske brugsforeninger på Islands Brygge

En brugsforening er en samling af medlemmer, som i fællesskab ejer en eller flere dagligvarebutikker. Foreningens formål er gennem fælles indkøb at sikre medlemmerne billige varer. Overskuddet af foreningen fordeles til medlemmerne enten gennem yderligere investering i brugsforeningen eller ved udbetaling gennem medlemsfordele i form af dividende eller bonus.I så fald sker fordelingen i forhold til, hvor meget hvert enkelt medlem har købt.

Den første brugsforening i Danmark var Thisted Arbejderforening, som blev etableret i 1866 på initiativ af præsten Hans Christian Sonne, men ideen om brugsforeningen stammer fra Rochdale i England, hvor 28 arbejdere i 1844 åbnede den første brugsforening med mel, sukker og smør til fordelagtige priser. Dengang formuleredes de kooperative grundprincipper, som stadig er gældende: Åbent medlemskab, demokratisk styrelse, begrænset forrentning af medlemskapitalen og fordeling af udbyttet i forhold til omsætningen. Gruppen blev kaldt Rochdalepionererne.

De danske brugsforeninger blev i 1896 samlet i Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger, FDB. FDB ændrede i januar 2013 navn til Coop amba og har i dag 1,6 millioner medlemmer[1].

Eksterne Kilder / henvisninger

  • coop.dk om Coops historie.
  • "Brugsen - en anderledes forretning" af Kristoffer JensenRefe (red). Samvirke, 2016

Referencer

  1. ^ Coop.dk