Coop amba

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Coop amba
Kvickly flag ved brøndbyøster torv.JPG
Virksomhedsform andelsselskab med begrænset ansvar
Hovedsæde(r) Albertslund
Cvr-nummer 43636510
Hjemmeside(r) http://fdb.dk/
Det tidligere hovedkvarter for FDB, der i dag blandt andet huser Fakta-butik
Noget af de tidligere FDB's fabrikker i Viby Jylland, nu erhvervsområde, stedet kaldes Sønderhøj, februar 2014

Coop amba, tidligere FDB (forkortelse for Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger) er en dansk andelsforening for forbrugere, der ejer Danmarks største detailhandelsvirksomhed, Coop Danmark A/S.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Foreningen er grundlagt i 1896 og har stået for fælles indkøb, administration, distribution samt produktion af egne varer for de danske brugsforeninger. Endvidere har fællesforeningen drevet butikker uden egen decentral forening. Foreningen begyndte i 1897 at fremstille egne varer og fik sit eget kafferisteri, chokoladefabrik, sukkerfabrik og tobaksfabrik. FDB lancerede en lang række egne mærker, som i dag stadig er brands som Cirkel Kaffe og Davregryn. I 1928 udkom det første 'Brugsforeningernes Tidsskrift', som i 1945 skiftede navn til Samvirke. Bladet handler om mad, smag, boligindretning, livsstil og sundhed og er i dag et af Danmarks mest læste magasiner.[1]

I 1904 købte Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger et stort areal i Viby Jylland, hvor der opførtes en sæbefabrik, en teknisk-kemisk fabrik og en tovværksfabrik, som stod færdige i 1906. I 1912 blev der også opført en margarinefabrik. Fra midten af 1970'erne og frem til 1990'erne blev fabrikkerne gradvis nedlagt, og fra år 2000 blev hele fabriksarealet på 55.000 m2 gradvist omdannet til et erhvervscenter, idet de gamle fabriksbygninger blev ombygget og forsynet med nye tilbygninger, hvorpå FDB udlejede dem til andre erhvervsdrivende.[2] I dag (2014) kaldes arealet for Sønderhøj og indeholder udover erhverv også uddannelsesinstitutioner.

Arkitekt Børge Mogensen blev ansat som leder af FDB's møbeltegnestue 1942-50,[3] hvor en række klassiske danske møbler er blevet tegnet og derefter fremstillet af FDB. 16. juni 2001 fusionerede detailhandelsaktiviteterne med det svenske Kooperativa Förbundet og Norges Kooperative Landsforenings tilsvarende aktiviteter i Coop Norden AB, og FDB's rolle som detailhandelsvirksomhed sluttede, mens FDB herefter kun fungerede som ejer og forbrugerorganisation. FDB ejede efter fusionen 38% af aktierne i Coop Norden AB.

I 1986 gik FDB ind i byggemarkedsbranchen, da man via datterselskabet Fakta etablerede jem & fix. Det skete i samarbejde med Harald Nyborg-koncernen, der overtog hele kæden i 1997.

FDB overtog i 1990 aktiemajoriteten i radio/tv-kæden Merlin. Kæden blev solgt til Elgiganten i efteråret 2005 sammen med elektronikvarehuset Electronic World. I 1991 blev selskabet Big Store, der ejes 49% af FDB og 51% af købmand John Hanssen, etableret. Det nye selskab overtog fem tidligere Schou-Epa-varehuse, der blev genåbnet som Big Store. FDB overtog alle aktier i Big Store i 1994 og omdannede butikkerne til Kvickly-varehuse.

I 1991 blev FDB medejer af dametøjskæden MacCoy, der i 1997 blev solgt videre til KappAhl AB, der ejes af den svenske pendent til FDB, KF.

I 2003 købte FDB forlaget IDG, der efterfølgende skiftede navn til Libris. Libris blev solgt med udgangen af 2008.

I november 2007 blev Coop Danmark A/S tilbagekøbt af FDB, og Coop Norden AB blev nedlagt. Det nordiske indkøbssamarbejde fortsættes dog gennem selskabet Coop Trading A/S, der ejes ligeligt af Coop Danmark A/S og de tilsvarende virksomheder fra Norge, Sverige og Finland.

I januar 2013 skiftede FDB navn til Coop amba. Coop amba havde i 2013 omkring 1,3 mio. medlemmer, der også som andelshavere ejer foreningen.

Erhvervsaktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Coop amba er ejer af følgende selskaber:

Derudover driver Coop amba i dag udlejning af sine erhvervsejendomme beliggende primært på Sønderhøj ved Århus

Links[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.