USA 193: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes fjernet ,  for 5 år siden
m
(rettet link)
Præsident [[George W. Bush]] gav ordre til nedskydning af satellitten den [[12. februar]] [[2008]]. På en pressekonference forklarede [[Pentagon-bygningen|Pentagon]] og NASAs chef [[Michael Griffin]] at beregninger havde vist at satellittens brændstoftank højst sandsynligt ville komme igennem Jordens atmosfære intakt. Brændstoftanken indeholdt 453&nbsp;kg hydrazin, der var i frossen tilstand fordi tankens varmelegemer var inaktive. Den bundfrosne hydrazin ville uden indgriben nå jordoverfladen i en revnet tank og tø op. Det meste af hydrazinen ville fordampe med kraftig lokal forurening til følge. Det var helt umuligt at forudsige hvor og hvordan den ville lande på Jorden, når den genindtrådte.<ref>[http://mfile.akamai.com/18566/wmv/etouchsyst2.download.akamai.com/18355/wm.nasa-global/Administrator/pentagon20080214.asx Video af pressemøde fra Pentagon 14. Februar 2008]</ref>
 
[[Hydrazin]] er et [[toksisk]] ([[giftig]]t) og [[carcinogent]] (kræftfremkaldende) stof. Der er kun et meget lille antal videnskabelige studier over eksposition overfor mennesker eftersom meget få mennesker har været udsat for stoffet. Ingen af disse kunne påvise en øget kræftforekomst hos mennesker, men heller ikke udelukke den. Den toksiske del består i at akut [[eksposition]] (udsættelse) for hydrazin uden indtagelse eller [[inhalation]], vil medføre hudirritation, nyreskader, leverskader samt skader på [[reproduktionsorganerne]] ([[testikler]] hhv. [[æggestok]]ke). I gasform inhaleret eller indtaget i gas- eller væskeform vil det medføre akut opkastning, nervepåvirkning, [[Koma (bevidstløshed)|coma]] og evt. død, afhængig af dosis. Det diskuteres stadig blandt eksperter om det fremkalder kræft hos mennesker, da der ikke er entydige videnskabelige studier der har vist dette. På den anden side er der laboratorieforsøg på mus og andre mindre dyr, der viser kræft i næseslimhinden, lunger, blodkar samt tyktarm. Ifølge USA's regeringsorgan [[Center for Disease Control]] [[(CDC]]), er hydrazin "muligvis kræftfremkaldende hos mennesker"<ref>[http://www.atsdr.cdc.gov/tfacts100.html#bookmark06 ATSDR – ToxFAQs™: Hydrazines<!-- Robotgenereret titel -->]</ref>.
 
Man mente at det giftige stof ved nedslaget kunne sprede sig på et område i en størrelsesorden af to fodboldbaner. For at forhindre dette har man at nedskudt satellitten med et RIM-161 ''Standard Missile 3'' (SM-3 [[missil]]), før satellittens genindtræden.
116.835

redigeringer

Navigationsmenu