Forskel mellem versioner af "Open source"

Spring til navigation Spring til søgning
320 bytes fjernet ,  for 3 år siden
ordret
m (→‎top: fix, replaced: {{Cite news → {{Kilde nyheder)
(ordret)
| date = 24. november 2010
| url = http://www.computerworld.dk/art/112358/faelleskode-er-blevet-mainstream
}}</ref>) stammer fra slutningen af 1990'erne. Det er et forsøg fra en del af [[fri software]]-bevægelsen, på kommercielt at brande åben kildekode. Openfra sourcedele dækker over en rækkeaf [[softwarelicensfri software]]er,-bevægelsen der har dét til fælles, at de giver brugeren af softwaren lov til at:
. Open source dækker over en række [[softwarelicens]]er, der giver brugeren af softwaren
 
* adgang til programmets [[kildekode]] (man skal have lov til at få det som [[programmør]]en skrev),
* lov til at ændre programmets kildekode og lave en ny [[version]] af programmet og
* samt videregive programmet og/eller ens egen nye version af programmet.
 
DesudenAlt uden man ikkeat diskriminere personer, grupper, systemer eller brugen af programmet.
 
Ti krav skal opfyldes, også kendt som The Open Source Definition, for at et program kan kaldes open source. De er kendt som The Open Source Definition. Open source-bevægelsen opstod som modstykke til [[Free Software Foundation]] (FSF), der i modsætning til open source-bevægelsen tillægger fri software moralske, etiske og samfundsmæssige betydninger, og derfor foretrækker [[fri software]].
 
OfteDet misforstår folk open sourceer ogen trormisforståelse, at der generelt er krav om, at de afledte værker også skal frigives som open source, hvilket ikke er tilfældet{{kilde mangler|dato=Uge 18, 2013}}. Dog er derhar vissenogle open source-licenser som har disse krav, som populært kaldes [[copyleft]]-licenser.
 
Begrebet open source blev skabt som en kommerciel version af fri software (på engelsk: ''Free Software''). Nogle virksomheder{{hvem?|dato=2013}} bryder sig ikke om, at fri software har et moralsk budskab, derforog foretrækker de open source, som ikke er "overrumplet" af moral eller etik.
 
Nogle personer som f.eks. [[Richard Stallman]] foretrækker begrebet fri software i stedet for open source, da han og [[GNU]]-projektet mener, at open source kun fokuserer på det praktiske aspekt, og helt glemmer de etiske og moralske værdier, som fri software bygger på. For eksempel fremhæver Stallman, at fri software fremmer social solidaritet, ved at dele ressourcerne og samarbejde,<ref>[http://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.html Why Open Source misses the point of Free Software]</ref> et standpunkt, han mener open source-lejren overser. Begrebet [[FOSS|Free and Open Source Software]] (FOSS) bliver brugt af både fri software- og open source-tilhængere, dækkende begge begreber.
 
[[Open Source Initiative]] (OSI) udarbejdede definitionerne for open source-software, og godkender også licenser jævnfør disse definitioner.
 
En af de første open source-licenser er [[GNU General Public License]] (GPL), mender er fjorten år ældre end open source-begrebet. GPL er en licens som GNU-projektet lavede til brug i forbindelse med fri software. [[Free Software Foundation]], som står for GNU-projektet, frabeder sig, at man kalder GPL en open source-licens (dog er den godkendt af OSI som dettesådan) og foretrækker copyleft fri software.
 
== De ti punkter i ''The Open Source Definition''<ref>oversat fra http://www.opensource.org/docs/osd</ref> ==
 
== Open source i bredere sammenhænge ==
Begrebet Open source anvendes også i sammenhængeuden udenforfor it-området. EksempelvisFx er begrebeti [[Open source-religion]] opstået, ligesom begrebet ogsåog anvendesinden indenforfor musik, hvor eksempelvis kunstnere som [[Brad Sucks]] producerer [[Open source-musikmusic]].
 
== Se også ==
Anonym bruger

Navigationsmenu