Mosede Fort: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
påbegyndte er rettet til begyndte osv.
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Mosede Fort Entrance.jpg|thumb|Indgangen til Mosede Fort]]
[[Fil:Mosede Fort Entrance.jpg|thumb|Indgangen til Mosede Fort]]
'''Mosede Fort''' er et kystværk, opført ifølge forsvarsloven af 1909 med det formål at bekæmpe landgangsforsøg i [[Køge Bugt]]. Fortet, der ligger i [[Mosede]], [[Greve Kommune]], blev påbegyndt i 1913, men var først kampklart i juni [[1916]], midt under [[1. verdenskrig]]. Anlægget blev oprindeligt døbt "Mosede Batteri" men i folkemunde kaldt Mosede Fort. I modsætning til et fort skyder et batteri kun i én retning – i dette tilfælde ud over bugten.
'''Mosede Fort''' er et kystværk opført ifølge forsvarsloven af 1909 med det formål at bekæmpe landgangsforsøg i [[Køge Bugt]]. Fortet, der ligger i [[Mosede]] i [[Greve Kommune]], blev påbegyndt i 1913, men var først kampklart i juni [[1916]] midt under [[1. verdenskrig]]. Anlægget blev døbt "Mosede Batteri", men i folkemunde kaldt Mosede Fort. I modsætning til et fort skyder et batteri kun i én retning – i dette tilfælde ud over bugten.


I 2010 påbegyndte [[Greve Kommune]], i samarbejde med [[Greve Museum]], at restaurere og tætne det gamle fort, så det kunne affugtes i tilstrækkelig grad til, at værdifuldt, historisk materiale kunne opbevares på betryggende vis. Den 6. august, 2014 indviedes "Mosede Fort, Danmark 1914-18" - Danmarks første museum dedikeret til 1.verdenskrig – for at markere 100-årsdagen for de neutralitetspolitiske tiltag i Danmark.
I 2010 begyndte [[Greve Kommune]] i samarbejde med [[Greve Museum]], at restaurere og tætne det gamle fort, så det kunne affugtes, værdifuldt, historisk materiale kunne opbevares på betryggende vis. Den 6. august, 2014 indviedes "Mosede Fort, Danmark 1914-18" - Danmarks første museum om 1.verdenskrig – for at markere 100-årsdagen for de neutralitetspolitiske tiltag i Danmark.


[[Tunestillingen]], som var et værn mod angreb sydfra på København, udgik fra Mosede Fort og strakte sig mod [[Veddelev]] nord for [[Roskilde]].
[[Tunestillingen]], som var et værn mod angreb på København sydfra, udgik fra Mosede Fort og strakte sig mod [[Veddelev]] nord for [[Roskilde]].


I dag er Mosede Forts område totalfredet og, udover at være museum, et meget populært og rekreativt område med store græsområder til boldspil og andre fritidsaktiviteter, bl.a. picnics.
I dag er Mosede Forts område totalfredet og et meget populært og rekreativt område med store græsområder til boldspil og andre fritidsaktiviteter som picnic.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 3. aug. 2017, 02:52

Indgangen til Mosede Fort

Mosede Fort er et kystværk opført ifølge forsvarsloven af 1909 med det formål at bekæmpe landgangsforsøg i Køge Bugt. Fortet, der ligger i Mosede i Greve Kommune, blev påbegyndt i 1913, men var først kampklart i juni 1916 midt under 1. verdenskrig. Anlægget blev døbt "Mosede Batteri", men i folkemunde kaldt Mosede Fort. I modsætning til et fort skyder et batteri kun i én retning – i dette tilfælde ud over bugten.

I 2010 begyndte Greve Kommune i samarbejde med Greve Museum, at restaurere og tætne det gamle fort, så det kunne affugtes, så værdifuldt, historisk materiale kunne opbevares på betryggende vis. Den 6. august, 2014 indviedes "Mosede Fort, Danmark 1914-18" - Danmarks første museum om 1.verdenskrig – for at markere 100-årsdagen for de neutralitetspolitiske tiltag i Danmark.

Tunestillingen, som var et værn mod angreb på København sydfra, udgik fra Mosede Fort og strakte sig mod Veddelev nord for Roskilde.

I dag er Mosede Forts område totalfredet og et meget populært og rekreativt område med store græsområder til boldspil og andre fritidsaktiviteter som picnic.

Eksterne henvisninger

Oversigt over Københavns Befæstning
I vestVestvolden I nordGarderhøj Fort,
Lyngbyfortet og Fortunfortet
I nordøstTaarbæk Fort,
Hvidøre og Charlottenlund FortI sydøst på Amager lå Prøvestenen,
Kastrup Fort, Dragør Fort
og Kongelundsfortet
Bygherre: J.B.S. Estrup
(grønt for land - blåt for vand)
I sydMosede Fort


DanskSpire
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 55°33′50″N 12°16′30″Ø / 55.56389°N 12.27500°Ø / 55.56389; 12.27500