Middelgrundsfortet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Middelgrundsfortet (Region Hovedstaden)
Middelgrundsfortet
Middelgrundsfortet
Middelgrundsfortets beliggenhed
Middelgrundsfortet.

Middelgrundsfortet er opført 1890-94 som en del af Københavns Befæstning, blandt andet med fyld fra udgravningen af Frihavnen. Middelgrundsfortet var verdens største søfort. Arealet af øen, inklusiv bølgebrydere, er på ca. 67.000 m², mens selve landområdet udgør 50.000 m².[1] Den er dermed antagelig verdens største menneskeskabte ø uden fast forbindelse til land.

Fortets oprindelige hovedbestykning var 5 stk. 30,5 cm. kanoner. Middelgrundsfortet blev nedlagt som søfort i 1962. I 1969 blev der på fortøen placeret et HAWK raket batteri, som blev flyttet igen i 1984. I 2002 blev den solgt til en privat investor for 5 mio. kr. [2]. Denne investor har i 2010 ytret ønske om at afhænde øen [3].

Fortet er bygget på 6 meter vand,[1] på det sted hvor Kongedybet og Hollænderdybet mødes i nord. De to andre søforter, som skulle beskytte København mod angreb fra søsiden, var Trekroner Fort og Flakfortet.

Middelgrundsfortet kom til at spille en uheldig rolle i forbindelse med den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940. Da det tyske skib med tropperne, som skulle besætte København, om morgenen omkring kl. 4 nærmede sig Middelgrundsfortet sammen med en tysk isbryder, blev der fra fortet afgivet signal til skibene om at stoppe. Da skibene fortsatte, ville man fra fortet afgive et varselsskud, men det var ikke muligt for kanonbesætningen at lade kanonen. De tyske skibe kunne således uantastet fortsætte ind til Langelinie. Episoden har givet anledning til mange myter om sabotage og forræderi, men skyldes uden tvivl, at besætningen på fortet var helt ny i tjenesten og endnu ikke havde lært at betjene kanonen rigtigt.

At kanonen på Middelgrundsfortet "klikkede" fik ingen betydning for besættelsen af Danmark. Der var på intet tidspunkt tale om andet end at afgive et varselsskud. Hvis der skulle have været skudt virkningsskydning mod skibene, skulle der først indhentes tilladelse fra Marineministeriet og desuden skulle fortets 10 cm kanoner have været bemandet. Inden dette var sket, ville skibene for længst være uden for fortets rækkevidde.

I efteråret 2014 blev fortet sat til salg for 16,5 mio. DKK af ejeren Peter Bech, hvilket var betydeligt mindre end de 75 mio DKK, som han forsøgte at sælge det til i 2010.[4] Det blev senere købt af Det Danske Spejderkorps, med økonomisk støtte fra Nordea- og A.P. Møllerfonden, med hensigten at oprette en såkaldt ungdomsø, hvis aktiviteter er forventet klar til 2017.[5] Øen anses for at være privat ejendom, og grundet øens forfaldne tilstand og deraf følgende fare for at komme til skade, er der ikke længere offentlig adgang til øen[Kilde mangler].

Oversigt over Københavns Befæstning
I vest var
Vestvolden opført.
Mod nordGarderhøj Fort,
Lyngbyfortet og Fortunfortet
I nordøst var opført Taarbæk Fort
Hvidøre og Charlottenlund Fort
I østMiddelgrundsfortet
Trekroner og Flakfortet
I sydøst på Amager lå Prøvestenen,
Kastrup Fort, Dragør Fort
og Kongelundsfortet.
Bygherre: J.B.S. Estrup
(grønt for land - blåt for vand)
I sydMosede Fort


Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Verdens største kunstige ø? (Artikel på Danskebjerge.dk)
  2. ^ Opslag af historisk salgspris i 2002 på http://www.ois.dk på adressen Middelgrundsfortet 1, Københavns Kommune
  3. ^ Køb en ø ved København – Ejendomme
  4. ^ Prisen på historisk københavner-ø er styrtdykket. Berlingske. Hentet 12/11-2014
  5. ^ Morten Rasmussen (12. februar 2015). Spejderne køber Middelgrundsfortet. Kristeligt Dagblad. Hentet 12. februar 2015. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°43′14″N 12°39′57″E / 55.72056°N 12.66583°Ø / 55.72056; 12.66583