Spring til indhold

Flyverøn: Forskelle mellem versioner

142 bytes tilføjet ,  for 16 år siden
m
wiki + kat
m (QA skåret i detaljer)
m (wiki + kat)
'''Flyverøn''' er [[Almindelig Røn|rønnebærtræ]]er der vokser højt til vejrs i murrevner på bygninger og kirketårne og i toppen af stynede pile- og poppeltræer. Der er de blevet sået af fugle, som efterstræber de røde bær, hvis [[frø]] kan passere fuglenes fordøjelseskanal uden at miste spireevnen.
{{wikify}}
Rønnebær har fra gammel tid været anset for hellig og undergørende, et godt middel mod trolddom og hekseri.
 
DetteRønnebær gjaldt ikkehar mindstfra flyverøn,gammel træertid derværet vokseranset højtfor til vejrs i mur revner på bygningerhellig og kirketårneundergørende, oget igodt toppenmiddel afmod stynede pile-[[trolddom]] og poppeltræerhekseri. DerDette ergjaldt denikke blevetmindst sået af fugle, som efterstræber de røde bær, hvis frø kan passere deres fordøjelseskanal uden at miste spireevnenflyverøn. Om flyverøn sagde man, at det onde var magtesløst overfor et træ, der ikke havde haft sin rod i jorden.
 
Derfor blev flyverønnens træ brugt som værn for hus, dyr og redskaber. Troen på rønnetræets kraft går i Danmark tilbage til bronzealderen, hvor en rønnepind er mellem de tryllemidler, en kvinde fik med i sin grav. I kristen tid tillagdes røn undergørende virkning, fordi man mente, at Jesu kors var lavet af dens træ.
 
===Se også===
*[[Almindelig Røn]]
*[[Rønnebær]]
 
{{stub}}
 
[[Kategori:Træer]]
[[Kategori:Folketro]]
10.875

redigeringer