President-elect

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. nov. 2016, 11:16 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Ny side: Titelen '''president-elect''' bruges officielt til at betegne en nyvalgte præsident'' som endnu ikke er indsat som præsident,...)
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)

Titelen president-elect bruges officielt til at betegne en nyvalgte præsident som endnu ikke er indsat som præsident, i perioden mellem valgdagen i november og indsættelsen på 20 januar året efter.[1]

Siden valget er et indirekte valg, bruges titlen allerede til den sandsynlige vinder.[2][3] Titlen bliver først definitiv når Kongressen, på et fælles møde i begyndelsen af januar, har talt alle stemmer fra Valgmandskollegiet den 15. december, og har frigivet resultatet.

En siddende præsident der bliver genvalgt bliver ikke udpeget som nyvalgte præsident, da han eller hun allerede er præsident på posten.

Den nuværende President-elect er Donald Trump. Han vil bære denne titel indtil han er taget i ed den 20. januar 2017 som præsident for Amerikas Forenede Stater.

Kilder

Noter

  1. ^ Hvis 20. januar falder på en søndag, bliver den nyvalgte præsident indsat d. 21. januar
  2. ^ Presidential Transition Act of 1963, Sec. 3 (a) (7) (c).
  3. ^ How Does the Electoral College Work?, Jonah Engel Bromwich, The New York Times, 8 november 2016