Donald Trump

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Donald Trump
Donald Trump official portrait.jpg
Donald Trump i Det Hvide Hus i oktober 2017.
45. amerikanske præsident
Nuværende
Overtaget embede
20. januar 2017
Vicepræsident Mike Pence
Del af Regeringen Donald Trump
Valgt ved Præsidentvalget 2016
Foregående Barack Obama
Personlige detaljer
Født 14. juni 1946 (72 år)
Queens, New York, USA
Nationalitet USA Amerikaner
Politisk parti Republikaner (1987–1999, 2009–2011, 2012–)
Andre politiske
tilhørsforhold
Demokrat (før 1987, 2001–2009)
Reformpartiet (1999–2001)
Uafhængig (2011–2012)[1][2]
Højde 1,91 m[3]
Ægtefælle(r)
Børn
Forældre Fred Trump og Mary Anne MacLeod Trump
Bopæl Det Hvide Hus (officiel)
Trump Tower (privat)
Trump National–Bedminster (Summer White House)
Mar-A-Lago (Winter White House)
Uddannelses­sted Fordham University
University of Pennsylvania (BA)
Beskæftigelse Ejendomsudvikler (The Trump Organization)
Tv-producer (The Apprentice)
Formue Fald 3,5 mia. USD (maj 2017)[4]
Religion Presbyterianer
Underskrift Donald J Trump stylized autograph, in ink
Links
greatagain.gov
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Donald John Trump (født 14. juni 1946 i Queens, New York) er en amerikansk forretningsmand, tv-personlighed og republikansk politiker. Han er USA's 45. præsident, og den nuværende siddende præsident i USA. Trump tiltrådte som præsident den 20. januar 2017, efter han havde vundet præsidentvalget den 8. november 2016 over bl.a. den demokratiske modkandidat, Hillary Clinton.

Baggrund og opvækst

Baggrund

Donald Trump blev født den 14. juni 1946 i nabolaget Jamaica i New York City-bydelen Queens i den amerikanske delstat New York, som det fjerde barn i en søskendeflok på i alt fem. Forældrene, Frederick Trump jr. (eller blot benævnt Fred Trump) og Mary MacLeod Trump, har begge europæiske aner hvilket gør, at alle Donald Trumps bedsteforældre er født på det europæiske kontinent. [5]

Moderen, Mary, er født i den skotske by Tong på Isle of Lewis.[6] Hun valgte som 18-årige at emigrere til USA, hvor hun d. 11. maj 1930 ankom til New York på skibet RMS Transylvania fra Glasgow, Skotland. Hun var det, der i dag betegnes som en økonomisk migrant, hvor hun var én af mange tusinde skotske statsborgere, der flygtede fra de dårlige økonomiske forhold som havde plaget Skotland i kølvandet på første verdenskrig.

Donald Trumps fader, Fred, er søn af to tyskfødte emigranter, henholdsvis Frederick Trump Sr. og Elizabeth Christ Trump. Frederick valgte i 1885 at emigrere til New York, USA, fra Kallstadt i Pfalz (den gang del af kongeriget Bayern).[7] Fra samme småby kom også faderen til Henry John Heinz, som opfandt Heinz-ketchup, og som er en fjern slægtning til Donald Trump. Frederick arbejde som barber i New York i årene umiddelbart efter sin ankomst til USA, men i 1891 valgte han at flytte vestpå, hvor han bl.a. tjente en formue på restauranter, pensionater og bordeller ifm. Guldfeberen i Klondike.[8] I 1901 vendte Frederick hjem til Kallstadt, Tyskland, hvor han straks forelskede sig i den 11 år yngre Elisabeth Christ, som boede i nabohuset til Fredericks barndomshjem i Kallstadt. På trods af protester fra Fredericks mor, der var bekymret for Elisabeth's lavere sociale status, giftede Fredericks sig med Elisabeth og flyttede i 1902 sammen tilbage til New York. Grundet hjemve flyttede parret kortvarigt tilbage til Tyskland, men fordi de lokale myndigheder beskyldte Frederick for at have forladt Tyskland for at undgå tjeneste i den kejserlige hær, måtte parret på ny flytte tilbage til New York, hvor de endelig bosatte sig i nabolaget Woodhaven, Queens. Parret fik i alt tre børn, hvoraf Fred, som blev født i 1905, var det andet i søskendeflokken.

Efter tilbagekomsten til New York gjorde Frederick det til sin levevej at investere i fast ejendom samt værdipapirer. I denne forbindelse opbyggede og udviklede han sig en mindre portefølje af fast ejendomme i og omkring nabolaget Woodhaven, Queens. Frederick døde pludseligt i 1918 af influenza forsaget af Den Spanske Syge, og efterlod sig i denne forbindelse en mindre formue i form af ejendomme og værdipapirer, til sin familie. Elizabeth satte sig herefter for at forvalte denne formue, hvilket hun viste sig at have gode evner for, hvorfor hun var i stand til at udvikle den portefølje af ejendomme, som hendes mand havde efterladt hende. Det var Elizabeths ønske, at hendes børn skulle overtage kontrollen over ejendomsporteføljen, når de havde gennemført deres skolegang. Fred var ivrig efter at blive involveret og ønskede derfor allerede at starte, efter at han i 1923 havde færdiggjort high school. For at imødekomme Freds ønske etablerede hun selskabet Elizabeth Trump & Son i 1923, hvilket muliggjorde, at Fred i en tidlig alder kunne blive involveret i den daglige drift. Dog var det stadig Elizabeth, der frem til 1926 ledede selskabet og underskrev alt det juridiske, idet Fred endnu ikke havde nået myndighedsalderen (21 år). Selvom Elizabeth løbende afgav mere magt og indflydelse til Fred, så forblev involveret i selskabets daglige drift frem til hun havde rundet 70 år.

Fred var udlært tømrer, hvilket han supplerede med at følge undervisning i læsning af blåtryk. Han havde allerede i 1926 været involveret i opførelsen af mere end 20 ejendomme i nabolaget Woodhaven, Queens. I henhold til en artikel i The New York Times fra 1927 blev den dengang 21-årige Fred arresteret i forbindelse med optøjer, der involverede KKK-medlemmer. Artiklen påviste dog hverken, om Fred skulle have haft nogen tilknytning eller sympati for KKK, ligesom årsager og hvad han evt. blev anklaget for, ikke fremkommer af artiklen. Ligeledes er det uvist, om den dengang relativ ukendte Fred overhovedet blev anholdt i forbindelse med episoden, eller om hans navn blot fremkommer i artiklen grundet en fejlnotering.[9] I 1930'erne var Fred den drivende kraft bag supermarkedet Trump Market, som var beliggende i Woodhaven. Supermarkedet var skelsættende, idet det var det første supermarked i Woodhaven som muliggjorde, at kunderne selv kunne udvælge produkter fra butiks-hylderne, fremfor at blive ekspederet af personalet. Således var supermarkedet slogan også: "Serve Yourself and Save!". Trump Market blev hurtigt en succes, og efter blot et år valgte Fred at sælge dette til en knokurrende supermarkedskæde, King Kullen.

Fred og Mary mødte hinanden i forbindelse med sammenkomst, hvor de øjeblikkelig forelskede sig i hinanden. De giftede sig i januar 1936, og fik året efter parrets første barn, Maryanne. I alt fik parret fem børn: Maryanne (1937), Frederick Jr. (1938), Elizabeth (1942), Donald (1946) og Robert (1948). Parret bosatte sig senere i nabolaget Jamaica, Queens, hvor Fred i 1940 opførte parrets hjem.

Opvækst og uddannelse

I 1987 havde Trump i den selvbiografiske bog Art of the Deal hævdet, at bedstefaderen kom fra Sverige, men dette var en fiktion,som faderen benyttede sig af under 2. verdenskrig.[10]

Donald Trump har tre levende søskende, Maryanne, Elizabeth og Robert. Trumps ældste broder Fred Jr. døde i 1981 af alkoholisme, hvilket ifølge Donald Trump gjorde, at han ikke prøvede alkohol eller cigaretter.[11]

Donald Trump gik først på The Kew-Forest School men stoppede grundet problemer med opførsel og gik så på internatskolen New York Military Academy. Derefter studeredte han økonomi fra 1964 til 1966 ved jesuitternes Fordham University i New York City og fra 1966 til 1968 ved Wharton School i Philadelphia, hvor han afsluttede med bachelorgrad. Der begyndte Trump også at opbygge sin stilling på ejendomsmarkedet ved at opkøbe og istandsætte sine første huse i New York.[12]

Forretningskarriere

Trump Tower i New York; forretninger og lejligheder.

Trumps fader var blevet mangemillionær på ejendomsmarkedet ved byggeri af lejlighedsblokke[13] i New York-bydelene Brooklyn, Queens og Staten Island. Donald Trump arbejdede i faderens virksomhed og overtog den daglige ledelse af selskabet i starten af 1970'erne. Han koncentrerede efterhånden sine forretninger på Manhattan, hvor byen tilbød ham store skattefordele på grund af den daværende dårlige økonomiske situation. For overtagelsen af et hotel (nu: Grand Hyatt New York) opnåede han fra den næsten bankerotte bystyre skattefrihed for over 40 år, og flere lignende skattefordele skulle følge mange andre investeringer.[14]

Efter Subprime-krisen investerede Trump fra 2011 også i aktier.[15]

Virksomheden blev efterhvert samlet i Trump Organization; hans navn er imidlertid også varemærke for en lang række enkeltforetagender[16] - som også indenfor beklædning, parfume og selskabssvill. Fra 1999 driver han et modelagentur gennem Trump Model Management.

Trump har bygge- og hotelprojekter i mange amerikanske byer, og også i andre lande.

Media

Donald Trump har deltaget i en række film og TV-programmer, for eksempel Alene hjemme 2: Glemt i New York, The Nanny, Emmy-uddelingen samt en række talkshows.

I 2004 blev Trump producent og vært i NBCs The Apprentice, hvor en gruppe deltagere konkurrerede om en lederstilling i et af Trumps firmaer med en årsløn på $250.000. Hver episode blev afsluttet i styrerummet, hvor Trump eliminerede en af deltagerne ved at sige "You're fired!", et udtryk han senere har forsøgt at registrere som varemærke. I den første sæson blev Trump betalt $50.000 per episode, totalt cirka $700.000. På grund af seriens umiddelbare succes blev betalingen for senere sæsoner øget kraftigt, og er sagt at være $3 millioner per episode, hvilket vil placere ham blandt de bedst betalte TV-personer. I 2007 blev Trump æret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sit bidrag til TV-underholdning med The Apprentice.

Overblik og forretning

Trump ved Conservative Political Action Conference (CPAC) i marts 2015.

Donald Trump er mest kendt for flere skyskrabere, som han har fået opført på Manhattan, heriblandt det famøse Trump Tower midt på Manhattan, New York. Af andre bygninger kan nævnes Trump World Tower, der ligger langs East River og som blev færdig i 2001. Umiddelbart efter opførelsen af Trump World Tower, begyndte opførelsen af Trump Place, et boligkompleks langs Hudson River samme år. Trump har også en ukendt andel i Trump International Hotel and Tower, en 42-etagers kæmpebygning ved Columbus Circle i hjertet af New York City. Trump er medejer af Mixed Martial Arts organisationen Afflition. Han købte også Monday Night Raw, men efter blot en uge solgte han det for det dobbelte til den tidligere ejer, Vince McMahon.[kilde mangler] The Miss Universe Organization ejes i dag af Donald Trump og NBC. Organisationen producerer skønhedskonkurrencerne Miss Universe, Miss USA og Miss Teen USA. I 2005 blev Trump University lanceret, som tilbød kurser i økonomi, iværksætteri, ejendom og ledelse over internettet, med flere internationalt anerkendte professorer.[kilde mangler] Trump University er i dag lukket efter en række søgsmål, hvor der blev indgået et forlig.[17]

Donald Trump spillede en meget synlig rolle i den langvarige rygtekampagne, der forsøgte at så tvivl om eksistensen af Barack Obamas dåbsattest.[18] Hvis Obama ikke var født i USA, ville han ikke være en gyldig kandidat til præsidentvalget, da kandidater ifølge loven både skal være født i USA og statsborger i USA. Det Hvide Hus frigav senere Obamas fødselsattest.[19] Flere kommentatorer har karakteriseret mistænkeliggørelsen af Obama som en racistisk reaktion på valget af den første afroamerikanske præsident.[20]

I november 2012 valgte Trump at udsende en opfordring til revolution, efter at Barack Obama havde genvundet præsidentembedet.[21]

Politisk karriere

Den 16. juni 2015 bekendtgjorde Trump, at han ville stille op som republikansk kandidat til præsidentvalget i 2016.[22][23] Efter partiets første tv-debat førte Donald Trump med 23 pct. i en meningsmåling fra NBC News, efterfulgt af Ted Cruz på 13 pct. og Ben Carson på tredjepladsen med 11 pct.[24][25]

Under republikanernes partikonvent, der blev afholdt 18.–21. juli 2016 i Cleveland, Ohio, blev Trump officielt nomineret som republikansk præsidentkandidat, med samlet opbakning fra 1725 delegerede.[26][27][28] Kort før konventet havde han offentliggjort Mike Pence, der er guvernør for delstaten Indiana, som sit bud til posten som vicepræsident.[29]

8. november 2016 vandt han præsidentvalget over den demokratiske kandidat Hillary Clinton. Som den kun femte i landets historie, vandt han flest valgmandsstemmer uden at have vundet flest vælgerstemmer. Donald Trump tilrådte som præsident 20. januar 2017, som den ældste og rigeste person nogensinde, den første uden nogen form for forudgående erfaring indenfor militæret eller offentlige hverv.

Familie

Donald Trump og Melania Trump.

I 1977 giftede Trump sig med Ivana Zelničkova, senere Trump. Sammen fik de tre børn: Donald Jr. (1977), Ivanka (1981) og Eric (1984). Parret blev skilt i 1992. I 1993 giftede Trump sig med Marla Maples, og sammen fik de et barn, Tiffany (1993). Maples og Trump blev skilt i 1999. Den 26. april 2004 blev Trump forlovet med slovenske Melania Knauss (senere Knauss-Trump), og de blev gift den 22. januar 2005 i Palm Beach i Florida. Til brylluppet omfattede gæsterne blandt andet Bill og Hillary Clinton, Barbara Walters, Tony Bennett og Rudolph Giuliani. Senere samme år blev det kendt at Melania var gravid med Trumps femte barn, Barron William Trump, som blev født i marts 2006.

Referencer

 1. ^ Gillin, Joshua (24. august 2015). "Bush says Trump was a Democrat longer than a Republican `in the last decade’". PolitiFact. 
 2. ^ Sargent, Hilary (22. januar 2014). "The Man Responsible for Donald Trump’s Never-Ending Presidential Campaign". Boston.com. "A New Hampshire Republican activist named Mike Dunbar dreamed up the idea of a Donald Trump presidency [in] early summer of 1987... Dunbar launched a ‘Draft Trump’ campaign... Stories about a possible Trump presidency ran in newspapers across the country... (Trump was registered as a Democrat at the time...)" 
 3. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.scribd.com.
 4. ^ "The World's Billionaires – #544 Donald Trump". Forbes. 2017. Hentet March 20, 2017. 
 5. ^ Kranish & Fisher 2017, s. 19.
 6. ^ Auslan Cramb: Donald Trump Flies to Western Isles to Visit Mother’s Home. I: The Daily Telegraph, 9. juni 2008 (engelsk).
 7. ^ Gwenda Blair: Donald Trump: Master Apprentice. Simon & Schuster, New York 2005, ISBN 0-7432-7510-1, S. 5 f.; How the Trumps Struck Klondike Gold. Donald’s Grandfather Gave Birth to Family’s Glittering Empire with Seedy Restaurant Catering to Loose-moralled Men and Women Seeking Their Fortune. I: Daily Mail, 8. september 2012.
 8. ^ Panetta, Alexander (19. september 2015). Donald Trump's grandfather ran Canadian brothel during gold rush. CBC News. 
 9. ^ https://www.snopes.com/fact-check/donald-trump-father-kkk-1927/
 10. ^ Donald J. Trump, Tony Schwartz: Trump. The Art of the Deal. Ballantine, New York 1987, ISBN 0-345-47917-3, s. 66; ausführlich dazu Andrew Kaczynski: Trump Mocks Warren’s Native American Heritage Claim, But Falsely Claimed His Family Was Swedish. I: BuzzFeed, 17. august 2015.
 11. ^ Horowitz, Jason (2. januar 2016). "For Donald Trump, Lessons From a Brother's Suffering". The New York Times. 
 12. ^ Matt Viser: Even in College, Donald Trump Was Brash. I: The Boston Globe, 28. august 2015 (engelsk).
 13. ^ Tracie Rozhon: Fred C. Trump, Postwar Master Builder of Housing for Middle Class, Dies at 93. I: The New York Times, 26. juni 1999.
 14. ^ Jillian Kay Melchior: Donald Trump Has Mastered the Art of the Tax Break. I: National Review, 19. august 2015.
 15. ^ Jeff Cox: Trump Changes Gears, Now Buying Bluechip Stocks. I: CNBC, 11. august 2011; Eamon Javers: Looks Like Trump Can Pick Some Stocks. I: CNBC, 16. juli 2015.
 16. ^ Alex Frangos: Trump on Trump: Testimony Offers Glimpse of How He Values His Empire. I: The Wall Street Journal, 18. mai 2009.
 17. ^ Alexander Hecklen (18. november 2016). "Trump betaler millionforlig i sag om sit omstridte universitet". DR. Hentet 22. november 2016. 
 18. ^ Trump claims Obama birth certificate 'missing'. AC360°, CNN. 25. april 2011. Hentet 31. juli 2015. 
 19. ^ Sam Stein (27. april 2011). Obama Birth Certificate Released By White House (PHOTO). The Huffington Post. Hentet 31. juli 2015. 
 20. ^ Tomasky, Michael: Birthers and the persistence of racial paranoia. The Guardian, 27. april 2011. Hentet 25. februar 2018.
 21. ^ Brian O'Reilly (7. november 2012). ‘We should march on Washington’ - Donald Trump has Twitter meltdown over Republican defeat. Irish Independent. Hentet 19. februar 2014. 
 22. ^ John Santucci og Veronica Stracqualursi (16. juni 2015). Donald Trump Announces 2016 Presidential Campaign: 'We Are Going Make our Country Great Again'. ABC News. Hentet 31. juli 2015. 
 23. ^ Donald Trump: Jeg bliver den største præsident. DR. 16. juni 2015. Hentet 31. juli 2015. 
 24. ^ Poul Høi (10. august 2015). Måling: Trump fører stadig stort. Berlingske. Hentet 19. august 2015. 
 25. ^ Shawna Thomas og John Lapinski (10. august 2015). Donald Trump Still in the Lead After Debates: New NBC News/SurveyMonkey Poll. NBC News. Hentet 19. august 2015. 
 26. ^ ritzau (22. juli 2016). Donald Trump takker ja til præsidentkandidatur: Vi har ikke råd til at være så politisk korrekte. DR. Hentet 22. juli 2016. 
 27. ^ Jørgen Ullerup (20. juli 2016). Donald Trump officielt nomineret til republikansk præsidentkandidat. Jyllands-Posten. Hentet 22. juli 2016. 
 28. ^ ritzau (20. juli 2016). Republikanerne gør formelt Donald Trump til præsidentbud. DR. Hentet 22. juli 2016. 
 29. ^ Thomas Klose Jensen (17. juli 2016). Trump talte mest om sig selv, da han præsenterede sit bud på en vicepræsident. DR. Hentet 22. juli 2016. 

Litteratur


Eksterne henvisninger


Foregående:
Seal of the President of the United States.svg

USA's 45. præsident
2017-
Efterfølgende:
Barack Obama
2009-2017
Nuværende
-