Donald Trump

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Donald Trump
Donald Trump official portrait.jpg
Donald Trump i Det Hvide Hus i oktober 2017.
45. amerikanske præsident
Nuværende
Overtaget embede
20. januar 2017
Vicepræsident Mike Pence
Del af Regeringen Donald Trump
Valgt ved Præsidentvalget 2016
Foregående Barack Obama
Personlige detaljer
Født 14. juni 1946 (73 år)
Queens, New York, USA
Nationalitet USA Amerikaner
Politisk parti Republikaner (1987–1999, 2009–2011, 2012–)
Andre politiske
tilhørsforhold
Demokrat (før 1987, 2001–2009)
Reformpartiet (1999–2001)
Uafhængig (2011–2012)[1][2]
Højde 1,90 m[3]
Ægtefælle(r)
Børn
Forældre Fred Trump og Mary Anne MacLeod Trump
Bopæl Det Hvide Hus (officiel)
Trump Tower (privat)
Trump National–Bedminster (Summer White House)
Mar-A-Lago (Winter White House)
Uddannelses­sted Fordham University
University of Pennsylvania (BA)
Beskæftigelse Ejendomsudvikler (The Trump Organization)
Tv-producer (The Apprentice)
Formue Fald 3,5 mia. USD (maj 2017)[4]
Religion Presbyterianer
Underskrift Donald J Trump stylized autograph, in ink
Links
greatagain.gov
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Donald John Trump (født 14. juni 1946 i Queens, New York) er en amerikansk forretningsmand, tv-personlighed og republikansk politiker. Han er USA's 45. præsident, og den nuværende siddende præsident i USA. Trump tiltrådte som præsident den 20. januar 2017, efter han havde vundet præsidentvalget den 8. november 2016 over bl.a. den demokratiske modkandidat, Hillary Clinton.

Baggrund og opvækst

Donald Trump blev født den 14. juni 1946 i nabolaget Jamaica i New York City-bydelen Queens i den amerikanske delstat New York, som det fjerde barn i en søskendeflok på i alt fem. Forældrene, Frederick Trump jr. (eller blot benævnt Fred Trump) og Mary MacLeod Trump, har begge europæiske aner hvilket gør, at alle Donald Trumps bedsteforældre er født på det europæiske kontinent. [5]

Moderen, Mary, er født i den skotske by Tong på Isle of Lewis.[6] Hun valgte som 18-årige at emigrere til USA, hvor hun d. 11. maj 1930 ankom til New York på skibet RMS Transylvania fra Glasgow, Skotland. Hun var det, der i dag betegnes som en økonomisk migrant, hvor hun var én af mange tusinde skotske statsborgere, der flygtede fra de dårlige økonomiske forhold som havde plaget Skotland i kølvandet på første verdenskrig.

Donald Trumps fader, Fred, er søn af to tyskfødte emigranter, henholdsvis Frederick Trump Sr. og Elizabeth Christ Trump. Frederick valgte i 1885 at emigrere til New York, USA, fra Kallstadt i Pfalz (den gang del af kongeriget Bayern).[7] Fra samme småby kom også faderen til Henry John Heinz, som opfandt Heinz-ketchup, og som er en fjern slægtning til Donald Trump. Frederick arbejde som barber i New York i årene umiddelbart efter sin ankomst til USA, men i 1891 valgte han at flytte vestpå, hvor han bl.a. tjente en formue på restauranter, pensionater og bordeller ifm. Guldfeberen i Klondike.[8] I 1901 vendte Frederick hjem til Kallstadt, Tyskland, hvor han straks forelskede sig i den 11 år yngre Elisabeth Christ, som boede i nabohuset til Fredericks barndomshjem i Kallstadt. På trods af protester fra Fredericks mor, der var bekymret for Elisabeths lavere sociale status, giftede Fredericks sig med Elisabeth og flyttede i 1902 sammen tilbage til New York. Grundet hjemve flyttede parret kortvarigt tilbage til Tyskland, men fordi de lokale myndigheder beskyldte Frederick for at have forladt Tyskland for at undgå tjeneste i den kejserlige hær, måtte parret på ny flytte tilbage til New York, hvor de endelig bosatte sig i nabolaget Woodhaven, Queens. Parret fik i alt tre børn, hvoraf Fred, som blev født i 1905, var det andet i søskendeflokken.

Efter tilbagekomsten til New York gjorde Frederick det til sin levevej at investere i fast ejendom samt værdipapirer. I denne forbindelse opbyggede og udviklede han sig en mindre portefølje af fast ejendomme i og omkring nabolaget Woodhaven, Queens. Frederick døde pludseligt i 1918 af influenza forsaget af Den Spanske Syge, og efterlod sig i denne forbindelse en mindre formue i form af ejendomme og værdipapirer, til sin familie. Elizabeth satte sig herefter for at forvalte denne formue, hvilket hun viste sig at have gode evner for, hvorfor hun var i stand til at udvikle den portefølje af ejendomme, som hendes mand havde efterladt hende. Det var Elizabeths ønske, at hendes børn skulle overtage kontrollen over ejendomsporteføljen, når de havde gennemført deres skolegang. Fred var ivrig efter at blive involveret og ønskede derfor allerede at starte, efter at han i 1923 havde færdiggjort high school. For at imødekomme Freds ønske etablerede hun selskabet Elizabeth Trump & Son i 1923, hvilket muliggjorde, at Fred i en tidlig alder kunne blive involveret i den daglige drift. Dog var det stadig Elizabeth, der frem til 1926 ledede selskabet og underskrev alt det juridiske, idet Fred endnu ikke havde nået myndighedsalderen (21 år). Selvom Elizabeth løbende afgav mere magt og indflydelse til Fred, så forblev involveret i selskabets daglige drift frem til hun havde rundet 70 år.

Fred var udlært tømrer, hvilket han supplerede med at følge undervisning i læsning af blåtryk. Han havde allerede i 1926 været involveret i opførelsen af mere end 20 ejendomme i nabolaget Woodhaven, Queens. I henhold til en artikel i The New York Times fra 1927 blev den dengang 21-årige Fred arresteret i forbindelse med optøjer, der involverede KKK-medlemmer. Artiklen påviste dog hverken, om Fred skulle have haft nogen tilknytning eller sympati for KKK, ligesom årsager og hvad han evt. blev anklaget for, ikke fremkommer af artiklen. Ligeledes er det uvist, om den dengang relativ ukendte Fred overhovedet blev anholdt i forbindelse med episoden, eller om hans navn blot fremkommer i artiklen grundet en fejlnotering.[9] I 1930'erne var Fred den drivende kraft bag supermarkedet Trump Market, som var beliggende i Woodhaven. Supermarkedet var skelsættende, idet det var det første supermarked i Woodhaven som muliggjorde, at kunderne selv kunne udvælge produkter fra butiks-hylderne, fremfor at blive ekspederet af personalet. Således var supermarkedet slogan også: "Serve Yourself and Save!". Trump Market blev hurtigt en succes, og efter blot et år valgte Fred at sælge dette til en knokurrende supermarkedskæde, King Kullen.

Fred og Mary mødte hinanden i forbindelse med sammenkomst, hvor de øjeblikkelig forelskede sig i hinanden. De giftede sig i januar 1936, og fik året efter parrets første barn, Maryanne. I alt fik parret fem børn: Maryanne (1937), Frederick Jr. (1938), Elizabeth (1942), Donald (1946) og Robert (1948). Parret bosatte sig senere i nabolaget Jamaica, Queens, hvor Fred i 1940 opførte parrets hjem.

Uddannelse

Donald Trump gik på en privatskole Kew-Forest School i bydelen Queens, New York, til og med 7. klassetrin. I en alder af blot 13 år, blev den unge Trump sendt på en militær kostskole, New York Military Academy, fordi hans forældre havde erfaret, at den livlige Trump havde disciplinære problemer både privat og i skolen.

Efter Trump dimitterede fra New York Military Academy i 1964, blev han indskrevet på Fordham University i New York City. Her blev han efter to år, i 1966, forflyttet til Wharton School, University of Pennsylvania, som er et såkaldt Ivy League universitet. Sideløbende med at Trump studerede på Wharton School, arbejde han i sin fars virksomhed, Elizabeth Trump & Son. Donald Trump dimitterede i 1968 fra Wharton School, med en bachelorgrad i økonomi.

Forretningskarriere

Trump Tower i New York; forretninger og lejligheder.

Arbejde i faderens virksomhed

Efter endt uddannelse i 1968, begynde Donald Trump officielt at arbejde i faderens virksomhed. Faderen havde på daværende tidspunkt opbygget sig en stor portefølje over forskellige aktiver og virksomheder, primært relateret til investering og udvikling af ejendomme. Således havde Fred hovedsageligt fokuseret på at udvikle og investere i lejemål til den amerikanske arbejderklasse, primært i de tre New York City bydele: Brooklyn, Queens, og Staten Island.[10] Som eksempel på dette opførte Fred Trump bl.a. et stort lejlighedskompleks i Coney Island, Brooklyn, fra 1963-64 ved navn Trump Village.

Faderen overlod gradvist mere og mere det daglige ansvar til Donald, hvilket bl.a. mundede ud i, at Donald i 1971 blev tildelt posten som virksomhedens præsident. Præsident-titlen anvendes typisk i amerikanske selskaber, og bør ikke forveksles med CEO-titlen, men snare COO-titlen. En af Donalds første gerninger, som præsident for selskabet, bestod i at omdøbe selskabet til The Trump Organization. Selvom faderen havde tildelt præsident-titlen til Donald, forblev han dog forsat virksomhedens administrerende direktør (CEO) samt bestyrelsesformand.[11]

Faderens forretningsimperie bestod i starten af 1970'erne af 48 selskaber samt 15 familie-partnerskaber. Værdi af det samlede forretningsimperie blev i starten af 1970'erne estimeret til et sted mellem $40 millioner og $100 millioner, omend Fred selv vurderede værdien til at være omkring $200 millioner.[11] Her var Donalds primære opgave, som virksomhedens præsident, at varetage driften af de mellem 10.000 og 22.000 lejemål, som forretningsimperiet bestod af. Donald og Fred kom på kanten med loven, da justministeriet (DoJ) i 1973 indledt en sag omhandlende brud på den såkaldte 'Fair Housing Act'. DoJ anklagede Trump Management (en del af The Trump Organization) for at have diskrimineret mod sorte lejere. Der var angiveligt blevet tilføjet en ekstra side til sorte lejeres ansøgning, hvori bogstavet "C" for "Colored" (=farvede) angiveligt var blevet påtrykt. Dette havde angiveligt afstedkommet, at man kunne diskriminere mod sorte lejere og grundløst afvise deres ansøgninger til fordel for hvide lejere. [12] Donald afviste anklagerne og, på anvisning af sin daværende advokat, Roy Cohn, fremlagde han et modkrav om en erstatning på $100 mio. fra den amerikanske stat, som følge af skader/injurie.[12] Sagen ente med et forlig i 1975, hvori Trump ikke anerkendt, at der var sket noget ulovligt, omend han indvilgede i at iværksat forskellige tiltag, der skulle øge diversiteten blandt lejerne. DoJ rejste dog en tilsvarende sag nogle år senere i 1978, hvori de argumenterede for, at Trumps selskab ikke havde overholdt det forlig, der oprindeligt var blevet indgået.[12] DoJ ønskede i denne forbindelse, at selskabet lavede yderligere rapportering til staten, således de kunne monitorere selskabets udvikling på området. Det er dog uklart, hvad konsekvenserne af sagen har været, og om sagen har ført til signifikante ændringer i The Trump Organization's udlejningsprocedure.[12]

Ejendomsudvikling på Manhattan

Donald Trump begyndte i slutning af 1970'erne at fokusere sine forretninger omkring Manhattan, hvilket stod i skarp kontrast til faderens forretninger. Faderen havde også selv frarådet Donald i at investere i ejendomme på Manhattan, men Donald havde angiveligt altid drømt om at gøre forretninger på Manhattan, hvorfor han valgte ikke at følge faderens rådgivning. Det skulle vise sig, at det var et rigtigt godt tidspunk at investere i Manhattan. På grund af byens, på det tidspunkt, dårlige økonomiske situationer, blev Donald tilbudt store skattefordele.

I 1978 købte Trump en 50% ejerandel i det daværende Commodore Hotel i partnerskab med hotelkæden Hyatt hotel, som derpå købte de resterende ejerandele. Dette var Donalds første store investering på Manhattan. Commodore Hotel havde på daværende tidspunkt en skrantende økonomi og havde oplevet store million tab i årene forinden Trumps opkøb, hvorfor investeringer og fornyelse af hotellet var påkrævet. Af denne årsag opnåede Donald, fra den på det tidspunkt næsten bankerotte bystyre, skattefrihed for over 40 år i forbindelse med købet af Commodore Hotel. Denne aftale var opnået i samarbejde med Fred Trump, som havde gode forbindelse til den daværende bogmester i New York, Abraham Beame.[13] Donald opnåede lignende skattefordele i forbindelse med mange af sine andre investeringer på Manhattan.[14] Trump brugt $100 millioner på at genopbygge og istandsætte hotellet, som genåbnede i september 1980 under et nyt navn - Grand Hyatt New York.

I 1979 købte Donald rettighederne til bygge et højhus, det der senere skulle blive Trump Tower, på Fifth Avenue, Midtown Manhattan. Planlægning af opførelsen af Trump Tower var allerede blevet påbegyndt årene forinden, hvor arkitekten Der Scutt, som Donald også havde arbejdet med i forbindelse med genopbygningen af Grand Hyatt New York, var blevet hyret. Oprindeligt havde Donald forestillet sig, at Trump Tower udelukkende skulle have været en kontorbygning, men eftersom grunden, hvorpå højhuset skulle opføres, var omfattet af en række lokalpolitiske bestemmelser, blev det besluttet at opføre et højhus bestående af både kontorer, lejligheder og detailforretninger. Såfremt bygningen udelukkende skulle have indeholdt kontorer, måtte man ikke opføre en ligeså høj bygning som tilfældet var, hvis man valgte at opføre et såkaldt 'mixed-use tower' (beståender af både kontorer, lejligheder og detailforretninger) med offentligadgang. For at imødekomme kravet om, at bygningen skulle være offentligtilgængelig, blev det endvidere besluttet af opføre et 1.400 m2 atrium, som kvalificerede som "offentligt rum" i henhold til New York Citys reglement. Arbejdet med opførelsen af Trump Tower blev påbegyndt i 1980 og afsluttet godt to år senere i 1982, mens bygningen officielt åbnede i 1983. Trump Tower er 202 meters højt og er i dag (medio 2019) listet som den 79. højeste bygning i New York City.[15] Donald Trump anvender bygningens 3-etages penhouselejlighed, som sit private resistens når han opholder sig i New York City, mens Trump Tower i dag også huser Trump Organizations hovedkvarter.

Efter Subprime-krisen investerede Trump fra 2011 også i aktier.[16]

Virksomheden blev efterhvert samlet i Trump Organization; hans navn er imidlertid også varemærke for en lang række enkeltforetagender[17] - som også indenfor beklædning, parfume og selskabssvill. Fra 1999 driver han et modelagentur gennem Trump Model Management.

Trump har bygge- og hotelprojekter i mange amerikanske byer, og også i andre lande.

Trump ved Conservative Political Action Conference (CPAC) i marts 2015.

Donald Trump er mest kendt for flere skyskrabere, som han har fået opført på Manhattan, heriblandt det famøse Trump Tower midt på Manhattan, New York. Af andre bygninger kan nævnes Trump World Tower, der ligger langs East River og som blev færdig i 2001. Umiddelbart efter opførelsen af Trump World Tower, begyndte opførelsen af Trump Place, et boligkompleks langs Hudson River samme år. Trump har også en ukendt andel i Trump International Hotel and Tower, en 42-etagers kæmpebygning ved Columbus Circle i hjertet af New York City. Trump er medejer af Mixed Martial Arts organisationen Afflition. Han købte også Monday Night Raw, men efter blot en uge solgte han det for det dobbelte til den tidligere ejer, Vince McMahon.[kilde mangler] The Miss Universe Organization ejes i dag af Donald Trump og NBC. Organisationen producerer skønhedskonkurrencerne Miss Universe, Miss USA og Miss Teen USA. I 2005 blev Trump University lanceret, som tilbød kurser i økonomi, iværksætteri, ejendom og ledelse over internettet, med flere internationalt anerkendte professorer.[kilde mangler] Trump University er i dag lukket efter en række søgsmål, hvor der blev indgået et forlig.[18]

Donald Trump spillede en meget synlig rolle i den langvarige rygtekampagne, der forsøgte at så tvivl om eksistensen af Barack Obamas dåbsattest.[19] Hvis Obama ikke var født i USA, ville han ikke være en gyldig kandidat til præsidentvalget, da kandidater ifølge loven både skal være født i USA og statsborger i USA. Det Hvide Hus frigav senere Obamas fødselsattest.[20] Flere kommentatorer har karakteriseret mistænkeliggørelsen af Obama som en racistisk reaktion på valget af den første afroamerikanske præsident.[21]

I november 2012 valgte Trump at udsende en opfordring til revolution, efter at Barack Obama havde genvundet præsidentembedet.[22]

Mediekarriere

Donald Trump har deltaget i en række film og TV-programmer, for eksempel Alene hjemme 2: Glemt i New York, The Nanny, Emmy-uddelingen samt en række talkshows.

I 2004 blev Trump producent og vært i NBCs The Apprentice, hvor en gruppe deltagere konkurrerede om en lederstilling i et af Trumps firmaer med en årsløn på $250.000. Hver episode blev afsluttet i styrerummet, hvor Trump eliminerede en af deltagerne ved at sige "You're fired!", et udtryk han senere har forsøgt at registrere som varemærke. I den første sæson blev Trump betalt $50.000 per episode, totalt cirka $700.000. På grund af seriens umiddelbare succes blev betalingen for senere sæsoner øget kraftigt, og er sagt at være $3 millioner per episode, hvilket vil placere ham blandt de bedst betalte TV-personer. I 2007 blev Trump æret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sit bidrag til TV-underholdning med The Apprentice.


Formue

Størrelsen på Donald Trumps samlede formue har været heftigt debatteret over årene. Det er dog uklart, hvor stor hans samlede formue er, idet der kun findes et begrænset antal af offentligt tilgængelige dokumenter omhandlende hans forretningsaktivitet. Således er diverse estimater af Donald Trumps formue, fra eksempelvis medier såsom Bloomberg og Forbes, underlagt stor usikkerhed, da disse medier ikke har kendskab til mange af de bagvedliggende finansielle tal. Ligeledes er det værd at bemærke, at Donald Trump i nogen grad har ændret kerneaktiviteten i sin/sine selskaber, således at de ikke længere i så høj grad er fokuseret omkring ejendomsbranchen, som de var i begyndelse af hans karriere i 1970'erne og 1980'erne. Hans mediekarriere og forskellige investering heri har medvirket til, at Trump har opbygget sig et stærkt brand, som er blevet en større del af forretningen. Det er i denne forbindelse svære at værdifastsætte immaterielleaktiver, såsom et brand, hvilket ligeledes er medvirkende til at skabe større usikkerhed om Trumps formue. Eksempelvis påstod Trump i 2009, at hans brand alene var $5 milliarder værd, hvilket var noget mere end eksempelvis Forbes opgjorde hans samlede formue til på daværende tidspunkt.[23]

The Forbes 400

Erhvervsmagasin Forbes startede i 1982 med at udgive deres årlige rangering af de 400 rigeste amerikanske statsborgere - den såkaldte The Forbes 400.[24] Donald Trump figurerede på den originale liste fra 1982, hvor Donald og faderen, Fred, stod listet sammen med en samlet formue på $200 millioner. Fra 1984 opgjorde Forbes Donalds formue selvstændigt fra faderens, hvor det blev estimeret, at Donald var god for $400 millioner mens faderen "kun" var god for $200 millioner.[25] Donald Trump var en af blot 36 personer, som i 2012 stadig var at finde på The Forbes 400, sammenlignet med den originale liste fra 1984.[26] På nær perioden 1990-1995, hvor Donald Trump bl.a. oplevede økonomiske problemer med sine kasinoer i Atlantic City, har han, til og med den seneste rangering i 2018, altid figureret på The Forbes 400 listen.[23] Forbes estimerede senest (i 2018), at Donald Trumps formue udgjorde $3,1 milliarder, hvilket rangerede ham som nummer 259 på listen over de rigeste amerikanske statsborgere.[24]

Donald Trump har selv, ved flere lejligheder, anfægtet rigtigheden af Forbes' estimater af sin egen formue. Trump har vedvarende påstået, at hans formue er væsenlig højere end det, som Forbes er kommet frem til. Således påstod Trump i 1982, at faderens og sin egen samlede formue i 1982 udgjorde over $500 millioner, som var væsenlig mere end de $200 millioner Forbes havde opgjort den til. Ligeledes påstod Trump i 1992, at han havde en formue på $3,7 milliarder på trods af, at Trump end ikke var listet på The Forbes 400 på dette tidspunkt.[23]

Tidligere journalister for Forbes har beskyldt Trump for bevist at have vildledt og løjet om størrelsen på sin formue. Således skulle Trump angiveligt selv have kontaktet journalisterne, under påskud af være Donald Trumps PR-person, John Barron (et pseudonym Trump angiveligt anvendte overfor journalister), og overdrevet størrelsen på sin egen formue. I henhold til de pågældende journalister, har dette i sidste ende medvirket til, at Forbes har overvurderet Trumps faktiske formue i deres forskellige rangeringer, hvilket Donald Trump i sidste ende har nyt godt af, idet det har muliggjort og sikret fremtidige forretningsaftaler etc..[25]

Politisk karriere

Donald Trumps politiske tilhørsforhold har ændret sig adskillige gange gennem årene. Trump registrerede for første gang sit partimæssige tilhørsforhold på Manhattan, New York, i 1987, hvor han lod sig registrere som republikaner. Forud for dette havde Trump registreret sit partimæssige tilhørsforhold iht. en ejendom i bydelen Jamaica, Queens, hvorfra det dog ikke vides hvilket/hvilke konkrette partimæssige tilhørsforhold han lod sig registrere under. Trump ændrede sin status til 'uafhængigt parti' i 1999, som direkte reaktion på sit kandidatur og støtte til Reform Partiet. I 2001 lod han sig registrere som demokrat. Denne status ændrede han på ny i 2009, således han igen var registeret som republikaner. I december 2011 registrerede Trump sit partitilhørsforhold, som 'intet partitilhørsforhold' (løsgænger), hvilket han dog på ny fik ændret få måneder senere, i april 2012, således han igen var registeret som republikaner, som også er hans aktuelle partitilhørsforhold.[27]

Trump har i gennem årene doneret penge til både uafhængige, demokratiske og republikanske kandidater. Det er således først i nyere tid, at Trumps donationer udelukkende er gået til republikanske kandidater.[28]

Præsidentalvalget 2016

Den 16. juni 2015 bekendtgjorde Trump, at han ville stille op som republikansk kandidat til præsidentvalget i 2016.[29][30] Trumps kandidatur blev annonceret til stort mediebevågenheden i Trump Tower, hvor Trump gjorde sig bemærket ved en opsigtsvækkende tale som efterfølgende gik viralt på internettet.[31] Foruden at fremhæve egne bedrifter og størrelsen på sin formue, så bar Trumps tale også præg af en skarp retorik overfor immigranter. Særligt langede Trump hårdt ud efter Mexico, som han bl.a. beskyldte for at spille en rolle i den øgede kriminalitet samt stofmisbrug i USA. Ligeledes annoncerede Trump i forbindelse med denne tale sin plan om at bygge en grænsemur mellem USA og Mexico, som Trump agtede at få Mexico til at betale for.

Trumps kampagneslogan lød: 'Make America Great Again!' (eller blot MAGA!). Dette var et kampagneslogan, som både Ronald Reagan og Bill Clinton også tidligere havde anvendt i forbindelse med deres præsidentkampagner, omend Trump havde tilføjet et udråbstegn i slutningen af sloganet, sammenlignet med Reagan og Clinton.

Det Republikanske Primærvalg

Donald Trump var én af i alt 17 kandidater i det republikanske parti, som skulle kæmpe om at blive republikanernes kandidat til præsidentembedet. Foruden Trump drejede det sig om; Ted Cruz, John Kasich, Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, Rand Paul, Chris Christie, Mike Huckabee, Carly Fiorina, Jim Gilmore, Rick Santorum, Rick Perry, Scott Walker, Bobby Jindal, Lindsey Graham og George Pataki. Indledningsvis var der ikke mange, der spåede Trump mange chancer for at blive den republikanske præsidentkandidat. Grundet Trumps mange kontroversielle udmeldinger samt manglende politiskerfaring var der mange, der betragtede Trump som en useriøst kandidat. Han blev indledningsvis betragtet, som en showman, der var stærk medvirkende til at drive seertallene op, men reelt ikke havde nogen mulighed for at blive valgt som republikanernes kandidat. Dette ændrede sig dog hurtigt, eftersom flere meningsmålinger i midten af juli 2015 begyndte at indikere, at Trump var republikanernes frontløber. En stor national meningsmåling, fortaget af NBC News i forlængelse af den første debat, d. 6. august 2015, viste således også, at Donald Trump førte og fik tilslutning af hele 23% af de adspurgte, efterfulgt af Ted Cruz med 13% og Ben Carson på en tredjeplads med 11% tilslutning.[32][33] Trump forblev den republikanske frontløber i diverse nationale meningsmålinger frem til november 2015, ligesom Trump stod godt i de forskellige meningsmålinger for nogle af de indledende stater i det republikanske primærvalg, såsom Iowa, New Hampshire og South Carolina.

Under de republikanske debatter fremhævede Trump vigtigheden af, at han ingen politiskerfaring havde og dermed var en såkaldt "Washington outsider". Dette var et budskab der resonerede kraftigt blandt særligt middelklassens vælgere, som i det store hele følte en frustration over den politiskeelite i Washington. Trump angreb de etablererede politikeres, de såkaldte "Washington insiders", interessekonflikter ift. de store donerer. Her insinuerede Trump bl.a., at disse store penge-donorer reelt havde købt hans modkandidater og derfor styrede disse politikeres interesser og dagsordner. Alt i mens fremhævede Trump, at han ville gøre det, som var bedst for landet, og at han ikke kunne købes af sådanne donorer, idet han var "for rig til at kunne blive købt" af folk med særlige interesser. [34] Trumps angreb mod de etableret politikere/"Washington insiders" vandt stort gehør, hvilket medvirkede til, at de to andre "outsiders" (Carson og Fiorina) også vandt frem i diverse meningsmålinger, ligesom nogle af de etablerede politikere forsøgte at distancere sig fra at være en "insider".[35][36][37]

Under republikanernes partikonvent, der blev afholdt 18.–21. juli 2016 i Cleveland, Ohio, blev Trump officielt nomineret som republikansk præsidentkandidat, med en samlet opbakning fra 1725 delegerede.[38][39][40] Kort før konventet havde han offentliggjort Mike Pence, der var guvernør for delstaten Indiana, som sit bud til posten som vicepræsident.[41]

Den 8. november 2016 vandt han præsidentvalget over den demokratiske kandidat Hillary Clinton. Som den kun femte i landets historie, vandt han flest valgmandsstemmer uden at have vundet flest vælgerstemmer. Donald Trump blev indsat som præsident 20. januar 2017, som den ældste og rigeste person nogensinde, den første uden nogen form for forudgående erfaring indenfor militæret eller offentlige hverv.

Præsidentembede

Uddybende Uddybende artikel: Regeringen Donald Trump
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten
Trumps regering
EmbedeNavnPeriode
PræsidentDonald Trump2017–i dag
VicepræsidentMike Pence2017–i dag
UdenrigsministerRex Tillerson2017–2018
Mike Pompeo2018–i dag
FinansministerSteven Mnuchin2017–i dag
ForsvarsministerJames Mattis2017–2018
Patrick M. Shanahan (fungerende)2019–i dag
JustitsministerJeff Sessions2017–2018
William Barr2019–i dag
Matthew Whitaker (fungerende)2018–2019
IndenrigsministerRyan Zinke2017–2019
David Bernhardt (fungerende)2019–i dag
LandbrugsministerSonny Perdue2017–i dag
HandelsministerWilbur Ross2017–i dag
ArbejdsministerAlexander Acosta2017–i dag
SundhedministerTom Price2017–2017
Alex Azar2018–i dag
UndervisningsministerBetsy DeVos2017–i dag
Bolig- og
byudviklingsminister
Ben Carson2017–i dag
TransportministerElaine Chao2017–i dag
EnergiministerRick Perry2017–i dag
KrigsveteranministerDavid Shulkin2017–2018
Robert Wilkie2018–i dag
SikkerhedsministerJohn F. Kelly2017–2017
Kirstjen Nielsen2017–i dag
StabschefReince Priebus2017–2017
Mick Mulvaney (fungerende)2019–i dag
John F. Kelly2017–i dag
Administrator of the
Environmental Protection Agency
Scott Pruitt2017–2018
Andrew Wheeler (acting)2018–i dag
Director of the Office of
Management and Budget
Mick Mulvaney2017–i dag
FN-ambassadørNikki Haley2017–2018
Jonathan Cohen (fungerende)2019–i dag
United States Trade RepresentativeRobert Lighthizer2017–i dag
National sikkerhedsrådgiverMichael Flynn2017–2017
John Bolton2018–i dag
H. R. McMaster2017–2018
Keith Kellogg (fungerende)2017–2017
Director of National IntelligenceDan Coats2017–i dag
Direktør for
Central Intelligence Agency
Mike Pompeo2017–2018
Gina Haspel2018–i dag

Privatliv

Donald Trump og Melania Trump.

I 1987 havde Trump i den selvbiografiske bog Art of the Deal hævdet, at bedstefaderen kom fra Sverige, men dette var en fiktion, som faderen benyttede sig af under 2. verdenskrig.[42]

Donald Trump har tre levende søskende, Maryanne, Elizabeth og Robert. Trumps ældste broder Fred Jr. døde i 1981 af alkoholisme, hvilket ifølge Donald Trump gjorde, at han ikke prøvede alkohol eller cigaretter.[43]

Donald Trump gik først på The Kew-Forest School men stoppede grundet problemer med opførsel og gik så på internatskolen New York Military Academy. Derefter studeredte han økonomi fra 1964 til 1966 ved jesuitternes Fordham University i New York City og fra 1966 til 1968 ved Wharton School i Philadelphia, hvor han afsluttede med bachelorgrad. Der begyndte Trump også at opbygge sin stilling på ejendomsmarkedet ved at opkøbe og istandsætte sine første huse i New York.[44]

Familie

I 1977 giftede Trump sig med Ivana Zelničkova, senere Trump. Sammen fik de tre børn: Donald Jr. (1977), Ivanka (1981) og Eric (1984). Parret blev skilt i 1992. I 1993 giftede Trump sig med Marla Maples, og sammen fik de et barn, Tiffany (1993). Maples og Trump blev skilt i 1999. Den 26. april 2004 blev Trump forlovet med slovenske Melania Knauss (senere Knauss-Trump), og de blev gift den 22. januar 2005 i Palm Beach i Florida. Til brylluppet omfattede gæsterne blandt andre Bill og Hillary Clinton, Barbara Walters, Tony Bennett og Rudolph Giuliani. Senere samme år blev det kendt at Melania var gravid med Trumps femte barn, Barron William Trump, som blev født i marts 2006.

Referencer

 1. ^ Gillin, Joshua (24. august 2015). "Bush says Trump was a Democrat longer than a Republican `in the last decade’". PolitiFact. 
 2. ^ Sargent, Hilary (22. januar 2014). "The Man Responsible for Donald Trump’s Never-Ending Presidential Campaign". Boston.com. "A New Hampshire Republican activist named Mike Dunbar dreamed up the idea of a Donald Trump presidency [in] early summer of 1987... Dunbar launched a ‘Draft Trump’ campaign... Stories about a possible Trump presidency ran in newspapers across the country... (Trump was registered as a Democrat at the time...)" 
 3. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.leparisien.fr.
 4. ^ "The World's Billionaires – #544 Donald Trump". Forbes. 2017. Hentet March 20, 2017. 
 5. ^ Kranish & Fisher 2017, s. 19.
 6. ^ Auslan Cramb: Donald Trump Flies to Western Isles to Visit Mother’s Home. I: The Daily Telegraph, 9. juni 2008 (engelsk).
 7. ^ Gwenda Blair: Donald Trump: Master Apprentice. Simon & Schuster, New York 2005, ISBN 0-7432-7510-1, S. 5 f.; How the Trumps Struck Klondike Gold. Donald’s Grandfather Gave Birth to Family’s Glittering Empire with Seedy Restaurant Catering to Loose-moralled Men and Women Seeking Their Fortune. I: Daily Mail, 8. september 2012.
 8. ^ Panetta, Alexander (19. september 2015). Donald Trump's grandfather ran Canadian brothel during gold rush. CBC News. 
 9. ^ https://www.snopes.com/fact-check/donald-trump-father-kkk-1927/
 10. ^ Tracie Rozhon: Fred C. Trump, Postwar Master Builder of Housing for Middle Class, Dies at 93. I: The New York Times, 26. juni 1999.
 11. ^ a b The Trump Organization - Company Profile, Information, Business Description, History (hentet: 05-01-2019)
 12. ^ a b c d https://www.thedailybeast.com/doj-trumps-early-businesses-blocked-blacks
 13. ^ https://www.motherjones.com/politics/2016/07/trump-files-how-donald-tricked-new-york-huge-deal/
 14. ^ Jillian Kay Melchior: Donald Trump Has Mastered the Art of the Tax Break. I: National Review, 19. august 2015.
 15. ^ http://www.skyscrapercenter.com/building/trump-tower/1611
 16. ^ Jeff Cox: Trump Changes Gears, Now Buying Bluechip Stocks. I: CNBC, 11. august 2011; Eamon Javers: Looks Like Trump Can Pick Some Stocks. I: CNBC, 16. juli 2015.
 17. ^ Alex Frangos: Trump on Trump: Testimony Offers Glimpse of How He Values His Empire. I: The Wall Street Journal, 18. mai 2009.
 18. ^ Alexander Hecklen (18. november 2016). "Trump betaler millionforlig i sag om sit omstridte universitet". DR. Hentet 22. november 2016. 
 19. ^ Trump claims Obama birth certificate 'missing'. AC360°, CNN. 25. april 2011. Hentet 31. juli 2015. 
 20. ^ Sam Stein (27. april 2011). Obama Birth Certificate Released By White House (PHOTO). The Huffington Post. Hentet 31. juli 2015. 
 21. ^ Tomasky, Michael: Birthers and the persistence of racial paranoia. The Guardian, 27. april 2011. Hentet 25. februar 2018.
 22. ^ Brian O'Reilly (7. november 2012). ‘We should march on Washington’ - Donald Trump has Twitter meltdown over Republican defeat. Irish Independent. Hentet 19. februar 2014. 
 23. ^ a b c https://www.forbes.com/sites/jenniferwang/2016/03/24/the-ups-and-downs-of-donald-trump-three-decades-on-and-off-the-forbes-400/#3d56a1115612
 24. ^ a b https://www.forbes.com/forbes-400/#5c139a757e2f
 25. ^ a b https://thehill.com/homenews/administration/384105-reporter-trump-lied-to-me-for-spot-on-fortune-400
 26. ^ https://www.forbes.com/sites/seankilachand/2012/09/20/the-forbes-400-hall-of-fame-36-members-of-our-debut-issue-still-in-ranks/#699596f4113e
 27. ^ Bush says Trump was a Democrat longer than a Republican 'in the last decade'. PolitiFact (d. 24-08-2015)
 28. ^ Most of Donald Trump's Political Money Went To Democrats — Until 5 Years Ago. npr (d. 28-07-2015)
 29. ^ John Santucci og Veronica Stracqualursi (16. juni 2015). Donald Trump Announces 2016 Presidential Campaign: 'We Are Going Make our Country Great Again'. ABC News. Hentet 31. juli 2015. 
 30. ^ Donald Trump: Jeg bliver den største præsident. DR. 16. juni 2015. Hentet 31. juli 2015. 
 31. ^ Full text: Donald Trump announces a presidential bid. The Washington Post (d. 16-06-2015)
 32. ^ Poul Høi (10. august 2015). Måling: Trump fører stadig stort. Berlingske. Hentet 19. august 2015. 
 33. ^ Shawna Thomas og John Lapinski (10. august 2015). Donald Trump Still in the Lead After Debates: New NBC News/SurveyMonkey Poll. NBC News. Hentet 19. august 2015. 
 34. ^ https://www.politico.com/story/2015/07/donald-trumps-so-rich-i-cant-be-bought-120743
 35. ^ https://www.syracuse.com/politics/2015/09/carly_fiorina_second_place_donald_trump_gop_debate_poll.html
 36. ^ https://www.politico.com/video/2015/08/rise-of-the-outsiders-013097
 37. ^ https://www.wsj.com/articles/jeb-bush-formally-announces-hell-seek-gop-presidential-nomination-1434388382
 38. ^ ritzau (22. juli 2016). Donald Trump takker ja til præsidentkandidatur: Vi har ikke råd til at være så politisk korrekte. DR. Hentet 22. juli 2016. 
 39. ^ Jørgen Ullerup (20. juli 2016). Donald Trump officielt nomineret til republikansk præsidentkandidat. Jyllands-Posten. Hentet 22. juli 2016. 
 40. ^ ritzau (20. juli 2016). Republikanerne gør formelt Donald Trump til præsidentbud. DR. Hentet 22. juli 2016. 
 41. ^ Thomas Klose Jensen (17. juli 2016). Trump talte mest om sig selv, da han præsenterede sit bud på en vicepræsident. DR. Hentet 22. juli 2016. 
 42. ^ Donald J. Trump, Tony Schwartz: Trump. The Art of the Deal. Ballantine, New York 1987, ISBN 0-345-47917-3, s. 66; ausführlich dazu Andrew Kaczynski: Trump Mocks Warren’s Native American Heritage Claim, But Falsely Claimed His Family Was Swedish. I: BuzzFeed, 17. august 2015.
 43. ^ Horowitz, Jason (2. januar 2016). "For Donald Trump, Lessons From a Brother's Suffering". The New York Times. 
 44. ^ Matt Viser: Even in College, Donald Trump Was Brash. I: The Boston Globe, 28. august 2015 (engelsk).

Litteratur


Eksterne henvisninger

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Foregående:
Seal of the President of the United States.svg

USA's 45. præsident
2017-
Efterfølgende:
Barack Obama
2009-2017
Nuværende
-