Tejn Mølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 22. nov. 2016, 04:05 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Skabt ved at oversætte siden "Tejn Mølle")
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)

Den Tejn Mølle eller Melsted Stubmølle er en stubmølle beliggende i Melsted, Gudhjem på den danske ø Bornholm.

Historie

Møllen blev opført i 1830 i Årsballe og taget i brug,[1] og omkring 1850 flyttet til Tejn på vestkysten af øen. Selv om det stod på toppen af en klippe, fangede møllen for lidt vind. Den blev derfor, i 1882, forhøjet og placeret på en stub. Ejeren, Peter Mikkelsen, tilføjede under den flytning nye vinger der kunne jsuteres . I modsætning til mange andre stubmøller drejer vingerne - set fra forsiden - med uret. Mikkelsen gjorde møllen størrer i både højde og dybde. Møllen blev arvedet af hans søn, og forblev indtil 1941 i drift.

For at bevare møllen blev den erhvervet af Foreningen Bornholm. I 1959 blev møllen fredet. I år 2000, var den ikke længere i stand til at fortsætte med at fungere normalt på grund af nærliggende træer og bygninger i nabolaget. I 2006 blev det derfor besluttet at flytte den til Bornholms Landbrugsmuseum Melstedgård i nærheden af landsbyen Gudhjem. I 2009 blev den åbnet for offentligheden. Møllen står på et højt punkt i museets område, og er derfor ikke kun let synlige fra vejen, men er helt fri for store objekter der kan fange dens vind.

Nuværende stilling

Møllen er nu bruges til at male majs til foder for dyrene i landbrugsmuseum.[2] Der er en udstilling om møller på Bornholm, samt en demonstration af brugen af en mølle.[3]

Galleri

Trivia

  • Der er to andre monumentale stubmøller på Bornholm: Bechs Mølle og Egeby Mølle.[4]

Eksterne links

Se også

Kilder