Gudhjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gudhjem
Gudhjem Station Gudhjem Mølle
GudhjemStationSporside.jpg Bornholm - Gudhjem Mølle2.jpg
Gudhjem 140814-2.jpg
Gudhjem
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Hovedstaden
Kommune: Bornholms Regionskommune
Sogn: Gudhjem Sogn
Grundlagt: 1200-tallet
Postnr.: 3760 Gudhjem
Demografi
Gudhjem by: 723[1] (2018)
Kommunen: 39.632[1] (2018)
 - Areal: 588,53 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.gudhjem.nu
Oversigtskort

Koordinater: 55°12′30″N 14°58′20″E / 55.20833°N 14.97222°Ø / 55.20833; 14.97222 Gudhjem er en by ved Salene Bugt på det nordøstlige Bornholm med 723 indbyggere (2018)[1], beliggende 15 km sydøst for Allinge og 14 km nordvest for Svaneke.

Fra Gudhjem er der færgeforbindelse til Christiansø, hvilket der har været i en eller anden form helt tilbage til 1684, hvor fæstningen på Christiansø blev bygget. Kongen gav fiskerne særlige privilegier til gengæld for, at de stillede deres robåde til rådighed, når der skulle sejles til øen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fiskeriet[redigér | redigér wikikode]

Gudhjem-fiskerne var de første, der begyndte at røge sild. Om sommeren blev sildene røget i byens skorstene, som om vinteren blev brugt til at røge pølser i. Omkring 1860'erne blev der sendt røgede sild fra Gudhjem til København.

Gudhjem har langt tilbage i tiden haft sin hovedindtægt fra fiskeriet, fordi fiskerne kunne have deres både liggende nogenlunde sikkert i en af de mange klippevige. Gudhjem fik sin havn nogle få år før den store stormflod i 1872. Den blev ligesom mange andre bornholmske havne totalt ødelagt ved stormfloden, og først i 1889 stod den nye havn færdig. Fiskeri var byens hovederhverv, og det viste sig hurtigt, at havnen var meget svær at besejle, når det blæste kraftigt fra øst. Derfor besluttede fiskerne at anlægge endnu en havn ved Norresân, som også kunne bruges som nødhavn for hele nordkysten. Havnen ved Norresân påbegyndtes 1897, og det sidste arbejde afsluttedes 1906.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Gudhjem havde endestation på Aakirkeby-Almindingen-Gudhjem jernbanen (1916-52). Den fredede stationsbygning er tegnet af Kay Fisker og Aage Rafn og bevaret på Stationsvej 1 og har siden 1968 huset Gudhjem Museum.

Fra Gudhjem er den eneste faste færgeforbindelse til Christiansø. I sommerhalvåret går der også fra Allinge.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Byen huser to museer. Gudhjem Museum, der drives af Gudhjem by og mindeforening, har adresse på Gudhjem Station og er tegnet af arkitekterne Kay Fisker og Aage Rafn. Stationsbygningen er fredet og regnes for med sin præmodernistiske stil at være skelsættende i dansk akitektur. Gudhjem Museum kører skiftende udstillinger og huser ligeledes en permanent historisk udstilling med udgangspunkt i Gudhjem. Det andet museum er for maleren Oluf Høst i hans hus ved Norresân (Nørresand). Samlingen er om vinteren udstillet "ovre", i 2009 på Arken. Steffen Brandt fra tv·2 medvirker ved mange arrangementer på museet. Høsts malernabo H.P. Haagensens hus er i dag indlemmet i Oluf Høst Museet. Seks km nord for Gudhjem ligger Bornholms Kunstmuseum.

Byens biograf, Scala Gudhjem, blev etableret i 1943, og har én sal med 135 pladser.

Meridianen[redigér | redigér wikikode]

Omkring 2 km øst for Gudhjem løber meridianen 15° øst, hvis lokaltid bestemmer normaltiden i den centraleuropæiske tidszone (CET). Byen er altså tæt på at have den reelle soltid – undtagen når der er sommertid.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]