Nederlandse Omroep Stichting

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 26. dec. 2016, 15:39 af Rodejong (diskussion | bidrag) Rodejong (diskussion | bidrag) (Skabt ved at oversætte siden "Nederlandse Omroep Stichting")
(forskel) ← Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Nederlandse Omroep Stichting
Land Skabelon:NL
Eksterne henvisninger
TV-kanalens hjemmeside Rediger på Wikidata

Den Nederlandse Omroep Stichting (NOS) er en nederlandsk nationale public service-selskab, som formidler nyheder, kultur, sport, evenementer, underholdning og oplysning og er juridisk ansvarlig for en række radio-, tv-, tekst-tv- og internetopgaver.

NOS-programmer er bygget på den lovbestemte opgave af NOS, som er optaget i medieloven, som fastslår at NOS laver programmer der er velegnet til fælles udsendelse. Disse omfatter programmer med en høj- og fast frekvens, med en alment tjenestefyld karakter, eller ved effektiv samarbejde udnytter fonde. I et såkaldt ''Medieoverenkomst" bliver disse programmer yderligere udviklet, hvori blandt andre de daglige nyheder, parlamentariske rapporteringer, rapporteringen af nationale hellig- og mindedage, og rapportering af aktuelle almindelige og sportslige begivenheder er nævnt.

Omkring syv hundrede journalister og andre medarbejdere tager sig af de daglige udsendelser NOS Journaal (radio og tv avisen), NOS Jeugdjournaal (nyheder for unge), NOS Studio Sport, NOS Langs de Lijn, Met het Oog op Morgen, Radio 1 Journaal, NOS op 3 og forskellige nyheder og sportslige begivenheder. Hertil kommer, at NOS bringer up to date information på NOS Tekst-tv og på internettet via www.nos.nl. NOS sendte i 2015, i alt 5349 timers tv og 4270 timers radio. i Ved siden af sine egne programmer, sørger NOS for et samarbejde og koordinering af programmer af andre public service-stationer, på radio og tv i tilfælde af nødsituationer og store nyheder.

Historie

Fil:Rk470vprovilla.jpg
En af NOS udviklet og bygget radio-mixer, type NOS 470
De NOS Journaal i 1974 med nyhedslæser Rien Huizing

Den Nederlandse Omroep Stichting (NOS) er opstået den 29. maj 1969 ud af den tidligere Nederlandse Televisie Stichting (NTS), der blev grundlagt i 1951, og Nederlandse Radio Unie (NRU). Sidstnævnte blev oprettet i 1947, efter to år af nationale radio (Radio Herrijzend Holland), hvor de forskellige foreninger igen blev oprettet. Det kendte logo af NOS, med den afrundede og stumpe hjørner, som indtil 2005 blev brugt, blev designet af Johan Volkerijk. Fra 1969 gjorde NOS ikke kun radio-og tv-programmer, som tjente et socialt formål, men leverede, udviklede og byggede NOS også alle de tekniske faciliteter som var nødvendig for realiseringen af radio-og tv-programmer. NOS' Administrationsafdeling (Facilitair Bedrijf) administrerer alle radio-og tv-studier, radioreportagevogne (8 store og 12 mindre) og kamerareportagevogne for fjernsynet (12 store vogne med flere kameraer og 9 mindre vogne med et kamera), en værksted for decorbyggelse og kore og orkestre, herunder den berømte Metropole Orkest. NOS repræsenteret de nederlandske offentlige tv-sstationer i udlandet, ved for eksempel at tilbude produktioner af tv-stationer på mæsser. Omvendt har NOS købt udenlandske produktioner for tv-stationerne. I begyndelsen af 80'erne var der 2100 ansatte, ved den administrerende afdeling af NOS.

Den 1. januar 1988, efter ikrafttrædelsen af en ny medielov, blev disse opgaver overført til et kommercielt Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB).

1. januar 1995 blev komponenter til udsendelser af kulturelle, informative, minoritets- og ungdomsprogrammer adskilt og lagt under den Nederlandse Programma Stichting (NPS).

Den 17. december 2005 tog NOS det nuværende logo i brug.

Den 29. januar 2015, trang en mand med en godt lignende falsk pistol ind i en NOS-bygning. Han forlangte sendetid, men blev inden for et par minutter af politiet overmandet.

Programmering

Den 5. januar 1956 blev der for første gang udsendt et NTS-Journaal forgænger til NOS Journaal. Femogtyve år senere startede Jeugdjournaal, en nyhedsudsendelse målrettet til de unge. Fra 1992 til 2010 sørgede NOS sammen med VARA og NPS også aktualitets programmet NOVA, der i 2010 blev erstattet af Nieuwsuur

Tv

NOS-kamerahold interviewer VVD politiker Hans van BaalenBinnenhof i Haag

Temakanaler

I tillæg til udsendinger på NPO 1, 2 og 3, eksisterer der er også særlige temakanaler: NPO Nieuws og NPO Politiek/NPO Sport. Disse kanaler er digitalt tilgængeligt på kabel-tv og internet.

Radio

Også på radio udsenderNOS og sport. Nogle af programmerne er:

  • NOS Journaal - hver time nyheder på de offentlige radiostationer og mange regionale radiostationer
  • NOS op 3 - nyheds-og aktualitetsprogrammer på NPO 3FM og FunX
  • NOS Langs de Lijn sport, med interviews, diskussioner og reportager om sport
  • NOS Met het Oog op Morgen - radio-program sent om aftenen mellem 23:00 og 23:59 med sans for aktualitet på radio og tv, morgendagens avis og baggrundsjournalistik.
  • NOS Radio 1 Journaal - nyheder og aktuelt program på NPO Radio 1
  • Nieuws en Co - program med nyheder og aktuelle begivenheder, videnskab, kultur og mangfoldighed på NPO Radio 1 (sammen med redaktionen af Nieuwsuur (NTR))

NOS udsender også særlige tema-programmer omkring nyheder og sportslige begivenheder, såsom Radio Tour de France ved Tour de France og Radio Olympia ved de Olympiske lege.

NOS tager et interview med en elev der strejker mod 1040-timerregel

Eksterne link