Det danske Stålvalseværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Stålvalseværket)
Spring til navigation Spring til søgning

Det Danske Stålvalseværk blev etableret 1940 i Frederiksværk.

Formålet var at få en leverandør af stål til den danske industri. Repræsentanter fra skibsværfterne var stærkt repræsenteret i selskabet med A.P. Møller (bl.a. Odense Stålskibsværft) og H.P. Christensen (Helsingør Skibsværft) i spidsen – sidstnævnte bestyrelsesformand indtil han trådte tilbage som 85-årig i 1972.

Produktionen startede op i 1943, og værket leverede en stor del af landets forbrug af stål under 2. Verdenskrig. I 1945 leverede værket 22.000 tons færdigvarer af profilstål, mens landet kun importerede 16.000 tons.

I 1949 blev værket udvidet, hvorefter der tillige kunne leveres plader.

Værket var tæt på konkurs i 1950, men Koreakrigen ændrede konjunkturerne, og værket blev i de følgende år en ualmindelig god forretning. Det blev yderligere udvidet adskillige gange. Blandt andet med et kontinuerligt værk for profiljern som bliver kaldt kontiværket i 1965. Senere blev der bygget et elektrostålværk.

Virksomheden oplevede nogle turbulente år i 1980'erne og 90'erne, og endte med en konkurs i foråret 2002, hvorved over 1000 ansatte mistede deres arbejde.

Senere historie[redigér | rediger kildetekst]

Senere i 2002 overtog den russiske erhvervsmand og prins Piotr Galitzine værket, produktionen blev genoptaget, under navnet Dan Steel A/S og adskillige af de gamle medarbejdere genansat. I efteråret 2004 solgte Galitzine dog en del af værket fra, det såkaldte elektroværk, til ligeledes russiske Aleksander Denisov.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]