Stankelben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Stankelben ?
CraneFly.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Diptera (Tovinger)
Underorden: Nematocera (Myg)
Familie: Tipulidae
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stankelben (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Stankelben)

Stankelben (Tipulidae) er en familie af insekter i ordenen tovinger (Diptera). De ligner store myg med lange ben og lange smalle vinger. De lever i fugtige områder, både i og uden for skov. I Danmark er registreret 85 forskellige arter af stankelben.[1] De fleste stankelben tager så vidt vides ikke næring til sig som voksne - nogle søger dog til blomster.

Æglægning[redigér | redigér wikikode]

Hunnen har et læggerør, der er specialiseret til at lægge æg i forskellige medier. Det kan være i fugtig jord, rådne blade i vand, i algebevoksninger på sten eller under bark. Om sommeren kan man ofte se hunner flyve hoppende omkring i græsset. Ved hvert hop nedbores læggerøret i den fugtige jord og et æg lægges.

Planteskade[redigér | redigér wikikode]

Stankelbenets larver kan i stort antal ødelægge plantevækst på våde arealer (fortrinsvis græsarealer og korn). Desuden kan fugle ødelægge græsplæner og golfbaner i deres søgen efter larverne.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ www.allearter.dk: Familien Tipulidae. Hentet 29. juli 2015.
  • Hans Hvass (red.) Danmarks Dyreverden, bind 2, Hvirvelløse dyr, side 213-214. 2. udgave, Rosenkilde og Bagger 1978. ISBN 87-423-0076-2.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: