Stankelben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stankelben
CraneFly.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Diptera (Tovinger)
Underorden Nematocera (Myg)
Familie Tipulidae
Hjælp til læsning af taksobokse
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stankelben (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Stankelben)

Stankelben (Tipulidae) er en familie af insekter i ordenen tovinger (Diptera). De ligner store myg med lange ben og lange smalle vinger. De lever i fugtige områder, både i og uden for skov. I Danmark er registreret 85 forskellige arter af stankelben.[1] De fleste stankelben tager så vidt vides ikke næring til sig som voksne - nogle søger dog til blomster.

Æglægning[redigér | rediger kildetekst]

Hunnen har et læggerør, der er specialiseret til at lægge æg i forskellige medier. Det kan være i fugtig jord, rådne blade i vand, i algebevoksninger på sten eller under bark. Om sommeren kan man ofte se hunner flyve hoppende omkring i græsset. Ved hvert hop nedbores læggerøret i den fugtige jord og et æg lægges.

Planteskade[redigér | rediger kildetekst]

Stankelbenets larver kan i stort antal ødelægge plantevækst på våde arealer (fortrinsvis græsarealer og korn). Desuden kan fugle ødelægge græsplæner og golfbaner i deres søgen efter larverne.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ www.allearter.dk: Familien Tipulidae Arkiveret 20. november 2016 hos Wayback Machine. Hentet 29. juli 2015.
  • Hans Hvass (red.) Danmarks Dyreverden, bind 2, Hvirvelløse dyr, side 213-214. 2. udgave, Rosenkilde og Bagger 1978. ISBN 87-423-0076-2.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: