Stanley (Falklandsøerne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Stanley)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler byen Stanley (Falklandsøerne). Der er også andre byer med dette navn, se Stanley (North Dakota).
Stanley
Stanleys byvåben
Coat of arms of the Falkland Islands.svg
Street in Stanley, Falkland Islands.jpg
Overblik
Land Storbritannien Storbritannien
Demografi
Indbyggere 2.121 (2012)[1]Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC-04:00Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 51 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.falklandislands.com

Stanley (tidligere Port Stanley) er hovedstad og den største by på Falklandsøerne. Byen har 2.121(2012) indbyggere og er verdens sydligst beliggende hovedstad.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bosættelse i Stanley tog sin begyndelse i 1843, og byen blev administrativt center i juli 1845. Byen er opkaldt efter den daværende britiske forsvarsminister Lord Stanley, som dengang havde ansvar for de britiske kolonier.

Stanley har været en vigtig by for Den Britiske Marine gennem historien, hvor området i flere tilfælde har været centrum for kamphandlinger. Under første verdenskrig havde de britiske krigsskibe deres base her, mens de udkæmpede den Falklandskrig, som udspillede sig under første verdenskrig. Området spillede ligeledes en stor rolle under anden verdenskrig.

Den krig, som flest kender til i dag, er Falklandskrigen fra 1982, da 7.000 argentinske soldater gik i land og besatte øerne, da argentinerne mente, at øgrupperne – som oprindelig var opdaget af en spanier – rettelig tilhørte Argentina. Storbritannien svarede igen med at sende store dele af flåden og ca. 20.000 soldater, deriblandt de legendariske gurkhasoldater til øerne i Sydatlanten.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som ikke har kilder til den.
Stanley, Falklandsøerne - set fra luften
Sydamerikansk geografiStub
Denne artikel om sydamerikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi