Stortyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det tyske forbund (1815-1866) som mønster af en stortysk løsning.
Det tyske sprogs udbredelse i 1910 (grønt) på et kort med den tidens statsgrænser. Tyskland var i 1871 blevet dannet på et lilletysk grundlag.

Den stortyske løsning eller Stortyskland (tysk Großdetusche Lösung el. Großdeutschland), er et begreb som stammer fra midten af det 19. århundrede, hvor Tyskland bestod af en lang række små og store konge- og fyrstedømmer. I forbindelse med bestræbelserne på at samle de tyske stater gik diskussionen på, om man skulle tilstræbe en stortysk eller en lilletysk løsning. Forskellen på et Stortyskland og et Lilletyskland var Østrig, som ikke var med i den lilletyske model. Diskussionen om den lille- eller stortyske løsning må derfor ses på baggrunden af den tyske dualisme med de to tyske storstater Østrig og Preussen, der konstant kæmpede med hinanden om indflydelse i de tyske områder og Centraleuropa. Mens Østrig favoriserede den stortyske løsning, ønskede Preussen en lilletysk løsning uden det katolske Østrig og med Preussen som den ledende tyske stat. Da det daværende Østrig-Ungarn rummede store områder, som ikke var tysksprogede, ville en stortysk løsning have betydet, at et samlet Tyskland kom til at rumme store sproglige minoritetsgrupper.

Stortyskland under 2. verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

Et frimærke fra perioden med det stortyske rige

Stortyskland blev under 2. verdenskrig den officielle betegnelse for Tyskland, men var altså ikke et begreb nazisterne havde opfundet.

Navneændringen skete ved beslutning RK 7669 E, som blev offentliggjort den 26. juni 1943 af chefen for Rigskancelliet. Der blev ikke afholdt nogen særlig markering, men ændringen kunne bl.a. ses på frimærkerne, som fik ny landebetegnelse. Uofficielt blev betegnelsen brugt allerede siden Østrigs indlemmelse (Anschluss) i Tyskland i 1938. Allerede i august 1940 var næsten alle tysksprogede områder, bortset fra Schweiz, Sydtyrol og nogle tysksprogede områder på Balkan) blevet indlemmet i det tyske rige.