Strindfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Strindfjorden
Skatval set fra Strindfjorden
Skatval set fra Strindfjorden
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner (Fylker) Trøndelag
Område Nord-Trøndelag
Type fjord
Maks. længde 20 kilometer
Oversigtskort

Strindfjorden er den del af Trondheimsfjorden som ligger mellem Lade, Strinda, Malvik, Skatval, Frosta og Leksvik. Fjordnavnet antages at være ældre end navnet for hele Trondheimsfjorden.[1] I vest løber den over i Flakkfjorden. I øst fortsætter Trondheimsfjordens hovedløb mellem Leksvik og Ekne, mens Skatval deler fjorden i fjordarmene Stjørdalsfjorden og Åsenfjorden.[2]

Fra jernalderen til hen i middelalderen udgjorde bygderne omkring Strindfjorden et retsfællesskab, Strindafylke. Strindafylke var blandt de uttrønderske fylker sammen med Stiordølafylke, Gauldølafylke og Orkdølafylke.[3]

Håndtegnet søkart over Strindfjorden af ukendt alder.
Foto: Statens kartverk

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lindboe, Asbjørn (1957). "Forord". Nord-Trøndelag. Oslo: fylkesutvalget i Nord-Trøndelag. s. 3.
  2. ^ Strindfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ Skevik, Olav (1997). Folk og fylker i fjerne tider. Inntrøndelags historie før 1600. Steinkjer: Nord-Trøndelag fylkeskommune. s. 183–185. ISBN 978-82-91316-28-4.
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi