Stylus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
"Griffel" omdirigeres hertil. For en blomsts griffel, se frugtanlæg.
Vokstavle med stylus.

En stylus er en lille pen, typisk lavet af hårdt plast, der bruges som skrivepen, pegepen og pegepind; i moderne sammenhæng, til håndholdte computere.

Stylusen kendes helt fra det 4. årtusinde f.Kr., hvor den blev brugt til at skrive kileskrift. Ordet stylus har oprindelse i det græske ord στυλος "søjle", der via etruskisk blev til det latinske ord stilus.

I antikken var stylus en stift af bronze som man anvendte for at skrive på en vokstavle. Siden begyndelsen af 1100-tallet brugte man også blødere metaller som bly, sølv eller tin, men også ben, tak og træ. Siden 1200-tallet har de fleste styli haft en metaltorn på spidsen og et firkantet eller et bredt udvidet hoved, hvormed udglattes og skrives igen på tavlen. [1]

Griffel er en anden betegnelse, der stammer fra græsk γραφειον grapheion "skrive", via det tilsvarende latinske ord grapheum. Så sent som første halvdel af 1900-tallet var det almindeligt at skrive med griffel og tavle i danske skoler. Både tavle og griffel var som oftest af skifer, en særlig type skifer lod sig spalte til lange stænger.

Skifergriffel

I 1957 introducerede Tom Dimond en stylus pen som et redskab til et elektronisk instrument, og siden har blandt andet Nintendo benyttet sig af stylus penne til deres håndholdte spillemaskiner.[2]

Griffel (botanik)[redigér | rediger kildetekst]

Griffel (stylus) er også et botanisk fagudtryk: En steril del af frugtanlægget, der forlænger frugtknuden og ender i et støvfang.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Else Roesdal (red.), Daglig liv i Danmarks middelalder – en arkæologisk kulturhistorie. Aarhus 2004.
  • Gesine Schhwarz-Mackensen, Die Knochennadeln von Haithabu. (Berichte über die Ausgrabungen in Haithabu 9), Neumünster 1976.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ (Schwarz-Mackensen 1976)
  2. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 2. marts 2014. Hentet 25. april 2021.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
RedskaberSpire
Denne artikel om redskaber og værktøj er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.