Stylus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg "Griffel" omdirigeres hertil. For en blomsts griffel, se frugtanlæg.
Voksetavle med stylus.

En stylus er en lille pen, typisk lavet af hårdt plast, der bruges som skrive- og pegepen; i moderne sammenhæng, til håndholdte computere.

Stylusen kendes helt fra det 4. årtusinde f.Kr., hvor den blev brugt til at skrive kileskrift. Ordet stylus har oprindelse i det græske ord στυλος "søjle", der via etruskisk blev til det latinske ord stilus.

I antikken var stylus en stift af bronze som man anvendte for at skrive på en vokstavle. Siden begyndelsen af 1100-tallet brugte man også blødere metaller som bly, sølv eller tin, men også ben, tak og træ. Siden 1200-tallet har de fleste styli haft en metaltorn på spidsen og et firkantet eller et bredt udvidet hoved, hvormed udglattes og skrives igen på tavlen. [1]

Griffel er en anden betegnelse, der stammer fra græsk γραφειον grapheion "skrive", via det tilsvarende latinske ord grapheum. Så sent som første halvdel af 1900-tallet var det almindeligt at skrive med griffel og tavle i danske skoler. Både tavle og griffel var som oftest af grafit.

Grafitgriffel

I 1957 introducerede Tom Dimond en stylus pen som et redskab til et elektronisk instrument, og siden har blandt andet Nintendo benyttet sig af stylus penne til deres håndholdte spillemaskiner.[2]

Griffel (botanik)[redigér | redigér wikikode]

Griffel (stylus) er også et botanisk fagudtryk: En steril del af frugtanlægget, der forlænger frugtknuden og ender i et støvfang.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Else Roesdal (red.), Daglig liv i Danmarks middelalder – en arkæologisk kulturhistorie. Aarhus 2004.
  • Gesine Schhwarz-Mackensen, Die Knochennadeln von Haithabu. (Berichte über die Ausgrabungen in Haithabu 9), Neumünster 1976.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (Schwarz-Mackensen 1976)
  2. ^ http://www.stylus-pen.dk

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
RedskaberStub
Denne artikel om redskaber er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.