Spring til indhold

Suica

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Suica (スイカ Suika) er et genoptankeligt kontaktfrit betalingschipkort, som primært benyttes til betaling for togtransport i Japan, dvs. en slags rejsekort. Kortet kom på markedet 18. november 2001 og benyttes på JR Eaststationer i Kantō-regionen. Det benyttes desuden sammen med JR Wests ICOCA-kort i Kansai-regionen og i San'yō-regionen. Det fungerer også sammen med JR Centrals TOICA-kort[1] og JR Kyushus SUGOCA-kort.[2] Suica fungerer også som betalingsmiddel i butikker og kiosker især på togstationer. Oktober 2009 var der i alt 30,01 mio. Suica-kort i omløb.[3]

Suica er 100 % kompatibelt med Pasmo-kortet og fungerer derfor stort set på alle tog, sporveje, metroer og busser i Stortokyo.

Etymologi[redigér | rediger kildetekst]

Suica står for "Super Urban Intelligent CArd", og forkortelsen er også ordspil for det japanske ord for vandmelon "suika". En yderligere betydning kommer fra ideophone "sui sui" som betyder "at bevæge gnidningsløst", dermed fremhæves bekvemmeligheden i forhold til andre typer togbilletter.

billetport på en JR East station: Centerbanen er forbeholdt Suica, men de andre baner accepterer også Suica.
En automatisk Suica billetport, på en station som ikke har almindelige billetporte.
Nøglefrit skabs-system til Suica og PasmoShibuya Station
NECs LaVie bærbare PC med en integreret FeliCa Port, således at Suica og Pasmo kan bruges til betalinger på internettet.

Typer af kort[redigér | rediger kildetekst]

Suica-kort sælges af flere jernbaneselskaber:

Teknologi[redigér | rediger kildetekst]

Brugen af kortet indebærer at det holdes over en kortlæser, kontakt med kortlæseren er ikke påkrævet.

Kortet gør brug af kontaktfri radiofrekvens indentifikation (RFID-teknologi), som er udviklet af Sony og som kaldes FeliCa. Samme teknologi benyttes i Edy-betalingskortet der benyttes i Japan, Octopus card i Hongkong og EZ-Link Card i Singapore.


Mobile Suica[redigér | rediger kildetekst]

Januar 2006 blev en version kaldet Mobile Suica indarbejdet i mobile FeliCa-mobile-tegnebøger. Med dette system kan saldo kontrolleres og kortet kan optankes via mobiltelefon og optankninger kan trækkes direkte på telefonregningen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Japan Railways Group - IC 'Smart Cards'". Arkiveret fra originalen 11. oktober 2007. Hentet 22. oktober 2014.
  2. ^ http://www.jreast.co.jp/press/2009/20091220.pdf Suica、SUGOCA、nimoca、はやかけん 相互利用サービス開始日の決定について (Japanese)
  3. ^ http://www.jreast.co.jp/press/2009/20091014.pdf

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]