Sun Mu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sun Mu
Født 1972 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sun Mu (koreansk: 선무) er en koreansk maler, der arbejdede som propagandakunstner i Nordkorea før han flygtede til Sydkorea i 1990'erne.

Sun Mu blev født i Nordkorea, og oplært af Koreas Folkehær som propagandakunstner. Han studerede senere kunst på et kollegium. Han flygtede til Sydkorea under en alvorlig hungersnød i 1990'erne, hvor han i dag arbejder som maler. Af hensyn til den familie han efterlod i Nordkorea bruger han pseudonymet "Sun Mu" i stedet for sit rigtige navn og tillader ikke billeder af sit ansigt.

Kunst[redigér | redigér wikikode]

Sun er blevet berømt og berygtet for sine maleriers socialistisk-realistiske stil, som ligner nordkoreansk propagandas billedsprog og er endda blevet fejltaget for en sådan. Én af hans portrætter af tidligere nordkoreanske leder Kim Il-sung blev fjernet fra en biennale i Pusan, fordi arrangørerne ønskede at undgå problemer for at udstille "pro-kommunistisk" kunst.

Sun selv og kunstkritikere har bemærket, at hans billeder er fyldt med politisk satire, der for eksempel skildrer de nordkoreanske ledere i vestligt tøj. Hans signaturarbejde er "Happy Children"-serien af malerier, der viser nordkoreanske børn vise det ensartede tvunget smil, som Sun siger han lærte i skolen i Nordkorea.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


MalerStub
Denne malerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
NordkoreaStub
Denne artikel relateret til Nordkorea er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Artikelstump