Hungersnød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kvinde med sine børn under under hungersnøden i Irland 1845–1849

Hungersnød er et fænomen, hvor en stor andel af et områdes befolkning er underernærede, og sultedød forekommer i stigende grad. Hungersnød har tidligere været et alment forekommende fænomen, og på trods af de moderne teknologiske og økonomiske ressourcer forekommer hungersnød stadig i mange dele af verden, primært i den tredje verden.

Hungersnød kan opdeles i "naturlig hungersnød" og "menneskeskabt hungersnød". Naturlig hungersnød hænger sammen med dårlig høst, insektplager og lignende, mens den menneskeskabte hungersnød kan være et resultat af eksempelvis krig eller folkedrab. I praksis er det dog vanskeligt at sondre klart mellem naturlig og menneskeskabt hungersnød, idet økologiske katastrofer kan være et resultat af menneskelig handling.

Mange områder, der tidligere har været plaget af hungersnød har beskyttet ved øget teknologisk og social udvikling. Det første land i Europa, der udryddede hungersnød var Holland, der ikke har haft hungersnød i fredstid siden starten af 1600-tallet, efter den store økonomiske fremgang i landet. Amartya Sen, Nobelpristager i økonomi, har konstateret, at intet fungerende demokrati nogensinde har lidt hungersnød.

Verdens fødevaresituation[redigér | redigér wikikode]

Et offer for hungersnød i Leningrad da byen blev belejret i 1941.[1]

Sult rammer i dag landene rundt omkring Sahara i Afrika hårdest, men den forarmelse af landbruget, sløseri af grundvand, krige, konflikter og økonomiske kriser, er hungersnød stadig et globalt problem med millioner af ofre.[2]

Hungersnød er årsag til udbredt underernæring og fattigdom, hungersnøden i Etiopien 1984-1985 havde en frygtindgydende dødsstatistik, selv om de asiatiske hungersnød på 1900 tallet har også grimme død statistik. Moderne afrikansk hungersnød er præget af sygdom og fejlernæring med høj børnedødelighed. Støtte som vaccination, forbedret medicinsk infrastruktur, generelle madrationer og ekstra mad til syge børn, har hjulpet i akutte problemer under hungersnød, mens de økonomiske konsekvenser ikke er overvundet. Humanitære kriser skyldes også borgerkrige, flygtningestrømme, og episoder med ekstrem vold og statssammenbrud, og forårsager hungersnød forhold blandt de berørte befolkningsgrupper.

På trods af gentagne erklæringer fra verdens ledere for at bekæmpe sult, forbliver hungersnød en kronisk trussel i mange dele af Afrika og Asien. I juli 2005 betegnede Hungersnød Early Warning Systems Network Niger som et land i nød, og yderligere Tchad, Etiopien, sydlige Sudan, Somalia og Zimbabwe. I januar 2006, advarede FAO, om at 11 millioner mennesker i Somalia, Kenya, Djibouti og Etiopien var i fare for sult på grund af en kombination af intens tørke og militære konflikter.[3] I 2006 er de mest alvorlige humanitære kriser i Afrika i Darfur en region i Sudan.

Nogle mener, at Green Revolution repræsenterede et svar på problemerne i 1970 – og 1980 er. Den grønne revolution begyndte i 1900-tallet med hybrider fra høj-produktiv landbrugsjord. Mellem 1950 og 1984, var den globale landbrugsrevolution, verdens kornproduktion steg med 250%.[4][5] Nogle kritiserer processen og hævdede, at disse nye produktive arealer kræver flere kemiske gødning og pesticider, der kan skade miljøet. Men det har også repræsenteret en mulighed for at udvikle nationer, der lider af hungersnød. Disse produktive arealer gør det teknisk muligt at producere mere mad til verdenssamfundet. Ideen er, at metoden kan udvikles til at give bedre mad og dermed føre til en velnæret og udviklet befolkning. Nogle siger, at problemerne med sult og underernæring er et resultat af etiske dilemmaer ved hjælp af de teknologier, vi har, ud over kultur-og klasseforskelle. Desuden er der tegn på, at regional fødevareproduktion er gået tabt i flere områder, på grund af visse strategier i forbindelse med intensivt landbrug som grundvand, overvanding og overforbrug af pesticider og andre landbrugskemikalier.

Frances Moore Lappé, senere medstifter af Institute for Food and Development policy (Food First) argumenterede i Diet for a Small Planet( 1971), at vegetarkost kan give mad til flere mennesker, med de samme ressourcer, sammenlignet med en kost baseret på både vegetabilske og animalske kilder. Noterer sig, at moderne hungersnød til tider er resultatet af misforstået økonomisk politik, politisk design der forarmer og marginaliserer bestemte befolkningsgrupper, eller krigshandlinger, har politiske økonomer undersøgt de politiske betingelser, hvorunder hungersnød er forhindret. Amartya Sen angiver, at de liberale institutioner, der eksisterer i Indien, herunder valg og en fri presse, har spillet en vigtig rolle i forebyggelsen af hungersnød i landet siden uafhængigheden. Alex de Waal har udviklet denne teori til at fokusere på den "politiske kontrakt" mellem herskere og folk, der sikrer forebyggelsen hungersnød, der henviser til den sjældenhed af sådanne politiske aftaler i Afrika, og faren for, at internationale hjælpeorganisationer vil underminere sådanne kontrakter ved at fjerne hjemsted for ansvarlighed for hungersnød fra nationale regeringer.

Henvisninger til sultkatastrofer[redigér | redigér wikikode]

Reference[redigér | redigér wikikode]

ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.