Surfski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Surfski er en slags slank, lang, hurtig og let havkajak, typisk 5-6,5 meter i længden, 40-52 cm i bredden og ganske lette - fra 11 kg og op.


Konstruktionen er en sit-on-top, dvs. en udskæring til sæde og en fodbrønd med pedaler til et fodbetjent ror. Det betyder at en surfski ved kæntring ikke fyldes med vand; tilmed er det hurtigt og nemt at komme tilbage ombord. Man skal dog være opmærksom på at den lukkede konstruktion gør at en surfski hurtigt blæser væk, så man bør ikke ro i kraftig vind uden en strop om benet.


Surfski er designet til at surfe på bølger; smal og høj fortil, men bred og lav bagtil, så den nemt kommer op at plane. Derved kan man surfe på selv mindre bølger og opnå en imponerende fart; 20 km/t i danske farvande er en smal sag og meget underholdende. 60 km/t skulle være muligt på bølgerne i de store oceaner.

Verdensmesterskabet afvikles hvert år på Hawaii ved Molokai, som har helt særlige strøm- og bølgeforhold. Mange OL-roere har forsøgt sig, men det er som regel garvede surfskikaptajner, der løber med laurbærrene; senest har Oscar Chalupsky vundet sit 12. VM i en alder af 49 år.[1]

Surfskien startede som livredderbåd i Australien og blev efterfølgende en populær sportgren ved Stillehavets kyster og i Sydafrika.

Sporten har endnu en ret begrænset udbredelse i Danmark, men der afholdes efterhånden enkelte konkurrencer med særlige klasser for surfski og der produceres nu surfski af skandinaviske firmaer, selvom produktionen af eksotisk plastik (kevlar/aramid/carbon/polymer/thermoplastic/glasfiber) mestendels foregår i Kina.

Pagajer fremstilles også i kulfiber og de letteste vejer knap 700 gram.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (på engelsk)Molokai World Championships - Overall Results. Pasific sport - events & timing. 2012-05-20. Hentet 2013-03-10. 
Vandsport/vandtransport Stub
Denne vandsports- eller vandtransportsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.