Surfski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.

Surfski er en slags havkajak, typisk 5-6,5 meter i længden, 43-54 cm i bredden og ganske let - fra knap 10 kg og op.

Konstruktionen er en sit-on-top, dvs. en udskæring til sæde og en fodbrønd med pedaler til et fodbetjent ror. Det betyder at en surfski ved kæntring ikke fyldes med vand; tilmed er det hurtigt og nemt at komme tilbage ombord. Man skal dog være opmærksom på at den lukkede konstruktion gør at en surfski blæser væk hurtigere end man kan svømme, så man bør ikke ro i kraftig vind uden en strop om benet.

Stabiliteten er i sagens natur primært betinget af bredden, men også 'rocker' har betydning, dvs. krumningen på kølen; mere krumning er lig med mere stabilitet. Surfski er designet til at surfe på bølger; smal og høj fortil, men bred og lav bagtil, så den nemt kommer op at plane. Derved kan man surfe på selv mindre bølger og opnå en imponerende fart; 20 km/t i danske farvande er en smal sag og meget underholdende. 60 km/t skulle være muligt på bølgerne i de store oceaner.

Hofdisciplinen i Surfski er 'downwind', dvs at padle med vinden i ryggen, så man kan koncentrere sig om at surfe på bølgerne. Danmark har mange velegnede spots, for eksempel:

  • Esperance Bugt, med start fra Blåvand
  • Djursland, med start fra Gjerrild Nordstrand
  • Nordsjælland, med start fra Gilleleje

Verdensmesterskabet afvikles hvert år på Hawaii ved Molokai, som har helt særlige strøm- og bølgeforhold. Mange OL-roere har forsøgt sig, men det er som regel garvede surfskikaptajner, der løber med laurbærrene; Oscar Chalupsky vandt eksempelvis sit 12. VM i en alder af 49 år[1] og er stadig podiekandidat når vejret viser tænder.

Surfskien startede som livredderbåd i Australien og blev efterfølgende en populær sportgren i Australien og Sydafrika. Sporten har endnu en ret begrænset udbredelse i Danmark, men der afholdes efterhånden enkelte konkurrencer med særlige klasser for Surfski og der produceres nu Surfski af skandinaviske firmaer, selvom produktionen af eksotisk plastik (kevlar/aramid/carbon/polymer/thermoplastic/glasfiber) mestendels foregår i Kina.

Pagajer fremstilles også i kulfiber og de letteste vejer knap 700 gram.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Molokai World Championships - Overall Results" (engelsk). Pasific sport - events & timing. 2012-05-20. Hentet 2013-03-10.
Vandsport/vandtransportSpire
Denne vandsports- eller vandtransportsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.