Susilo Bambang Yudhoyono

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Susilo Bambang Yudhoyono (født 9. september 1949 i Pacitan, Jawa Timur, Indonesien) er tidligere indonesisk militærgeneral og landets sjette præsident. Yudhoyono vandt præsidentvalgets anden runde i september 2004 og blev indsat i embedet 20. oktober samme år.

Yudhoyono kommer fra en familie af militærfolk, og valgte selv en militær karriere. I 1973 blev han uddannet fra den indonesiske militærskole, og blev efterfølgende udstationeret i landets 305. bataljon i Østtimor. Det har været antydet, at han har medvirket til krigsforbrydelser under den indonesiske besættelse af området, men det er aldrig bevist. I 1995-1996 deltog han i FN's fredsbevarende styrker i Bosnien-Hercegovina.

Yudhoyono har flere gange uddannet sig i USA, bl.a. har han studeret ved US Command and General Staff College ved Fort Leavenworth i Kansas. Han har desuden en mastergrad i økonomi og ledelse fra Webster University, Missouri.

Han opgav militærkarrieren i 2000 og blev minister i Abdurrahman Wahids regering; først var han minister for minedrift og energi, senere sikkerhedsminister. Wahid risikerede i 2001 at blive stillet for en rigsret, og bad derfor Yudhoyono om at erklære landet i undtagelsestilstand. Det nægtede Yudhoyono, og måtte derfor forlade regeringen. Efter at Megawati Sukarnoputri blev valgt til præsident i 2002, fik han sin ministerpost tilbage. Han stillede selv op til præsidentvalget i 2004 og blev den første præsident, der blev direkte valgt af vælgerne.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: