Svømmefødder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Svømmefødder.

Svømmefødder eller finner er et sæt fleksible plader man sætter på fødderne for at øge ens fremdrift når man svømmer. Svømmefødder benyttes bl.a. til dykning samt svømmetræning- og undervisning.

Finner laves typisk af gummi, silikone eller plast, ofte i kombination.

Der findes to hovedkategorier af finner. Hælremsfinnen hvor man fastgør finnen ved at stramme en rem omkring hælen og helfodsfinnen hvor man tager finnen på som var det en sko. Hælremsfinnen har de fordele at man kan benytte neopren støvler og at de lettere kan tilpasses den enkelte person ved at spænde hælremmen. Helfodsfinnerne er tilgengæld mere behagelige da man har bedre kontakt til finnen.

Svømmefødder til svømmetræning er stort set altid helfodsfinner. De findes i en speciel kort udgave, hvor pladen er meget kort, som er specielt egnet til sprinttræning. Jo længere pladen er, desto mere kraft skal der til at lave et benspark, og de lange finner benyttes derfor oftest når der ønskes en jævn fart, som f.eks. ved dykning, eller ved træning ved jævn hastighed over længere tid. De korte sprintfinner gør det muligt at svømme hurtige benspark, som skal til ved sprinttræning i høj fart.

Svømmefødder er praktiske i svømmeundervisning, da personer med svømmefødder på lærer at sparke på den rigtige måde, der skal benyttes til crawl, rygcrawl eller butterfly. Hvis bensparket udføres forkert med svømmefødder på, sker der mindre fremdrift, og der bruges meget mere energi på bensparket.