Svanesøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Svanesøen

Zenaida Yanowsky som Odette i en produktion af Svanesøen på Londons Royal Opera House.

Originaltitel Лебединое Озеро (Lebedinoje ozero)
Dansk titel Svanesøen
Genre Ballet
Manuskript af Vladimir Begitjev, Vasilij Geltser
Musik af Pjotr Tjajkovskij
Urpremiere
Premieredato 4. marts 1877
Premierested Bolsjojteatret, Moskva
Koreografi af Julius Reisinger
Adelaide Giuri som Odette og Mikhail Mordkin som Prins Siegfried med to uidentificerede børn i Alexander Gorsky's opsætning af SvanesøenBolsjojteatret, 1901.

Svanesøen (russisk: Лебединое Озеро, Lebedinoje ozero fransk: Le lac des cygnes) er en ballet i fire akter med musik af Tjajkovskij og koreografi af Julius Reisinger. Den bygger på et libretto af Vladimir Begitjev og sandsynligvis Vasilij Geltser, som igen er baseret på en gammel russisk og / eller germansk legende om prinsesse Odette som forvandles til en hvid svane af en ond troldmand. Hvorvidt oprindelse er germansk eller russisk er omdiskuteret.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Svanesøen havde urpremiere på Bolsjojteatret i Moskva den 4. marts 1877 men blev ikke så populær.[1][2] Men efter Tjajkovskijs død omarbejdets balletten af Riccardo Drigo, og den nye versionen med koreografi af Marius Petipa og Lev Ivanov havde premiere på Mariinskijteatret i Sankt Petersborg den 29. januar 1895 og den fik til modsætning fra originalen stor succes.

I Danmark havde en enaktsversion af Harald Lander premiere i 1938 på Det Kongelige Teater, og i 1964 havde hele Svanesøen premiere.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Handlingen i Svanesøen kredser omkring en prins ved navn Siegfried der forelsker sig i en smuk svane. Hvad prinsen ikke ved er at svanen er faktisk en fortryllet prinsesse ved navnet Odette. Synderen i dramaet er Rothbart, som en gang kidnappede og fortryllede Odette. I originalversionen slutter balletten med at Siegfried besejrer Rothbart ved at bryde en af hans vinger. Rothbart dør, fortryllelsen er brudt og Odette bliver til menneskelig form og forenes med Siegfried.

Det er en almindelig og meget udbredt misforståelse, at Svanesøen oprindeligt ville have haft en tragisk slutning, men det er lige det modsatte, 1877-versionen ender lykkeligt, mens i Mariinskijteatret udgaven fra 1895 redesignet til en tragisk ende.

Svanesøen handling kredser om kamp mellem kærlighed og ondskab. Denne kamp er skildret i dobbelterollen Odette/Odile, den hvide og den sorte svane. Rollen Odette/Odile, betragtes som en af de mest udfordrende roller for en ballerina.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kant, Marion (2007). The Cambridge companion to ballet. Cambridge University Press. s. 164. ; 'Old style' date March 4
  2. ^ Chaĭkovskiĭ, Modest Ilʹich; Newmarch, Jeaffreson; Rosa Harriet (1906). The life & letters of Peter Ilich Tchaikovsky. J Lane. s. 735. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dans Stub
Denne artikel om dans eller danseudtryk er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.