Svanesøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Svanesøen

Zenaida Yanowsky som Odette i en produktion af Svanesøen på Londons Royal Opera House.

Originaltitel Лебединое Озеро (Lebedinoje ozero)
Dansk titel Svanesøen
Genre Ballet
Manuskript af Vladimir Begitjev, Vasilij Geltser
Musik af Pjotr Tjajkovskij
Urpremiere
Premieredato 4. marts 1877
Premierested Bolsjojteatret, Moskva
Koreografi af Julius Reisinger
Adelaide Giuri som Odette og Mikhail Mordkin som Prins Siegfried med to uidentificerede børn i Alexander Gorsky's opsætning af SvanesøenBolsjojteatret, 1901.

Svanesøen (russisk: Лебединое Озеро, Lebedinoje ozero fransk: Le lac des cygnes) er en ballet i fire akter med musik af Tjajkovskij og koreografi af Julius Reisinger. Den bygger på et libretto af Vladimir Begitjev og sandsynligvis Vasilij Geltser, som igen er baseret på en gammel russisk og / eller germansk legende om prinsesse Odette som forvandles til en hvid svane af en ond troldmand. Hvorvidt oprindelse er germansk eller russisk er omdiskuteret.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Svanesøen havde urpremiere på Bolsjojteatret i Moskva den 4. marts 1877 men blev ikke så populær.[1][2] Efter Tjajkovskijs død omarbejdedes balletten af Riccardo Drigo. Den nye version med koreografi af Marius Petipa og Lev Ivanov havde premiere på Mariinskijteatret i Sankt Petersborg den 29. januar 1895, og den fik, i modsætning til originaludgaven, en stor succes.

I Danmark opførtes en enaktsversion af Harald Lander med premiere i 1938 på Det Kongelige Teater. I 1964 havde Svanesøen premiere med den fulde udgave. Yderligere er i Danmark, 2015, opført en udgave af Svanesøen af Nikolaj Hübbe og Silja Schandorff med scenografi af Mia Stensgaard og Mikki Kunttu.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Handlingen i Svanesøen kredser omkring en prins ved navn Siegfried, der forelsker sig i en smuk svane. Hvad prinsen ikke ved er, at svanen er faktisk en fortryllet prinsesse ved navnet Odette. Synderen i dramaet er Rothbart, som en gang kidnappede og fortryllede Odette. I originalversionen slutter balletten med, at Siegfried besejrer Rothbart ved at bryde en af hans vinger. Rothbart dør, fortryllelsen er brudt, og Odette genindtager menneskelig form og forenes med Siegfried.

Det er en almindelig og meget udbredt misforståelse, at Svanesøen oprindeligt ville have haft en tragisk slutning, men det er lige det modsatte. 1877-versionen ender lykkeligt, mens Mariinskijteater-udgaven fra 1895 redesignet har en tragisk ende.

Svanesøens handling kredser om kampen mellem kærlighed og ondskab. Denne kamp er skildret i dobbeltrollen Odette/Odile – den hvide og den sorte svane. Rollen Odette/Odile betragtes som en af de mest udfordrende roller for en ballerina.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kant, Marion (2007). The Cambridge companion to ballet. Cambridge University Press. s. 164. ; 'Old style' date March 4
  2. ^ Chaĭkovskiĭ, Modest Ilʹich; Newmarch, Jeaffreson; Rosa Harriet (1906). The life & letters of Peter Ilich Tchaikovsky. J Lane. s. 735. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Dans Stub
Denne artikel om dans eller danseudtryk er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.