Szczawnica

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Szczawnica
Szczawnicas byvåben Szczawnicas byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo małopolskie Lillepolen
Postnr. 34-460 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 5.465 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 32,9 km²
 - Befolknings­tæthed 166 pr. km²
Andet
Tidszone Centraleuropæisk tid
UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.szczawnica.eu
Oversigtskort

Szczawnica (udtale: [ʂt͡ʂavˈɲit͡sa]; Rusyn: Щавниця) er en kurby og kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen. Den ligger i voivodskabet Lillepolen (Województwo małopolskie) og har 5.465(2021)[1] indbyggere, og et areal på 32,9 km². Den er en del af powiat (amt) Nowy Targ.

Kurby[redigér | rediger kildetekst]

Szczawnica har været en velkendt ferieby siden midten af det nittende århundrede. På grund af kombinationen af alkaliske kilder, Almindelig syre og gunstige klimatiske forhold behandles mange luftvejs og fordøjelse-sygdomme der. I 2005 blev den populære lokale spa, af Polens regering, officielt tilbageleveret til dets ejere før krigen – grev Stadnicki-familien. Spaen har næsten to hundrede års historie. Dens sidste private ejer var grev Adam Stadnicki, hvis barnebarn – Andrzej Mańkowski – er grundlæggeren af Spmuseet i centrum af Szczawnica på Dietl-pladsen (2009). Museet for feriestedet Szczawnica har til formål at præsentere mere end 350 forskellige typer artefakter forbundet med den lokale terapier, arkivdokumenter, tegninger, planer over bygninger, gamle fotografier, postkort og bøger.

Szczawnica har mange skiløbløjper og pister.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 7. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi