Týr (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel er om musikgruppen Týr; for andre betydninger af ordet, se Tyr.
Týr
Týr live i Hamborg 2006
Information
Oprindelse Færøerne Færøerne
Genre Viking metal
Folk metal
Progressiv metal
Aktive år 1998
Pladeselskab Napalm Records
Tutl
Medlemmer Heri Joensen
Terji Skibenæs
Gunnar H. Thomsen
Kári Streymoy
Tidligere medlemmer Jón Joensen
Pól Arni Holm
Allan Streymoy
Ottó P. Arnarson

Týr er et færøsk band, der spiller musik inspireret både af heavy metal og af (fortrinsvis gammel nordisk) folkemusik. Týr havde tidligere kontrakt med det færøske pladeselskab Tutl, men i 2006 skrev de kontrakt med det østrigske selskab Napalm Records.

Bandets historie[redigér | rediger kildetekst]

Týr begyndte i januar 1998, da forsanger Heri Joensen til en fest i København mødte sin gamle bandkammerat fra Færøerne Kári Streymoy. Joensen foreslog, at de skulle mødes og jamme lidt igen, og efter et stykke tid fik de følgeskab af nok en gammel medspiller, bassisten Gunnar H. Thomsen, der fuldendte trioen.

De begyndte snart at skabe deres egen musik, der i høj grad var inspireret af traditionel færøsk musik og nordisk mytologi, men også af bands som Iron Maiden og Dream Theater. Navnet tog de fra den nordiske krigsgud Tyr og fra albummet med samme navn af Black Sabbath.

Heri og Gunnar havde i deres teenageår på Færøerne spillet sammen i et tidligere band ved navn Cruiser, hvor Kári også en kort overgang havde spillet med. Dette band ændrede senere navn til Wolfgang. Ingen af de to bands udgav nogen album, omend Wolfgang bestod indtil 1997, længe nok til at indspille en række sange, som – ifølge Heri – er "stort set klare til at udgives[1]"

Musikalsk stil[redigér | rediger kildetekst]

Týr er kendt for deres vikingeinspirerede musik, som også har givet dem betegnelsen som "viking metal". De har indspillet coverversioner af flere oldnordiske viser og kvad, deriblandt det færøske "Ormurin langi", det færøske Sigurdskvad og den oldnordiske vise om Ramund hin Unge – sidstnævnte i øvrigt på gøtudanskt. Týrs selvkomponerede musik, som hovedsageligt skrives af forsanger Heri Joensen, bærer generelt et stærkt progressivt islæt, med komplekse strukturer og alternative tempi.

Bandmedlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Fra musikvideoen "Hail to the Hammer".

Der har været en del udskiftning i gruppens sammensætning i årenes løb. Sanger Pól Arni Holm og guitarist Jón Joensen (Heris bror) var med i bandet, medens de indspillede det første album How Far to Asgaard, men forlod bandet efter albummets udgivelse. Efterfølgende kom Terji Skibenæs til som erstatning på guitar og en kort overgang deltog Karis bror, Allan Streymoy, på vokal – han nåede bl.a. at være med til at udgive singlen Ólavur Riddararós. Efter at Allan forlod bandet, overtog Heri rollen som forsanger, og bandet fik dermed det nuværende lineup, der også udgav den hidtil største succes, albummet Eric the Red.

Efterfølgende forlod Terji Skibenæs for en stund bandet, der i stedet fik følgeskab af den islandske guitarisk Ottó P. Arnarson, men efter nogen tid vendte Terji tilbage og bandet fik igen sin klassiske sammensætning.

I 2013 meddelte Týr, at Kári Streymoy pga. en rygskade ikke var medlem af gruppen mere. Efterfølgende havde Týr en gæstetrommespiller på CD-en Valkyrja, hvorefter det sidst i 2013 blev meddelt, at Amon Djurhuus havde påtaget sig rollen som det nye 4. medlem i gruppen. Dette er dog ikke første gang, at Amon er med, fordi i 2008 afløste han Kári på det års turneer i Nordamerika og Europa.

Nuværende sammensætning[redigér | rediger kildetekst]

Tidligere medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

Tidslinje[redigér | rediger kildetekst]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Præ-Týr info diskuteres i dette interview i Deadtide Arkiveret 11. januar 2008 hos Wayback Machine

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]