Taleggio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En taleggio

Taleggio er en halvblød skorpet ost, der er opkaldt efter Val Taleggio. Osten har en tynd skorpe og en stærk aroma, men dens smag er forholdsvis mild med en usædvanlig frugtagtig lugt.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Taleggio og lignende oste har været kendt siden romertiden, hvor Cicero, Cato den Ældre og Plinius den Ældre alle nævne den i deres skrifter. Osten blev udelukkende produceret i Val Taleggio indtil slutningen af 1800'erne, hvor en del af produktionen flyttedes til Lombardiet sletten mod syd[1]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Produktionen finder sted hvert efterår og vinteren, når køerne er trætte ( Italiensk: stracche). Først bliver syrnet mælk fra mælkekalve bragt til fabrikken. Osten bliver anbragt på træhylder i kamre, undertiden i grotter på traditionel vis, og vil modne inden for seks til ti uger. Den vaskes en gang om ugen med en saltvandsvamp for at forhindre mugvækst og osten i at danne en orange eller rosa skorpe.

I dag bliver osten fremstillet af både pasteuriseret mælk og råmælk i fabrikker. De fabriksfremstillede oste er lysere og mildere i smagen. Krydderier, rosiner, nødder og nogle citroner tilføjes også.

Brug[redigér | redigér wikikode]

Osten kan spises revet i salater af radicchio eller rucola (rocket, arugula) og med krydderier og tomater på bruschetta. Den smelter nemt og kan bruges i risotto eller på polenta.

Ernæringsinformation[redigér | redigér wikikode]

Taleggio
Fedtindhold 48%
Ernæringsværdi
(per 100 g):
Kalorier: 294 kcal, 1,230 kJ, protein: 18 g, fedt: 25 g, calcium: 460 mg, Fosfor: 360 mg, magnesium: 22 mg, vitamin A: 450 mg, Vitamin B2: 280 mg, Vitamin B6: 131 mg, vitamin E: 4,450 mg

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ McCalman, Max (2005). Cheese : a connoisseur's guide to the world's best. New York: Clarkson Potter. s. 257. ISBN 1400050340. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: