Rucola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rucola
Vild rucola.
Vild rucola.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Brassicales (Korsblomst-ordenen)
Familie Brassicaceae (Korsblomst-familien)
Slægt Flere slægter og arter
Hjælp til læsning af taksobokse

Rucola eller sennepskål er en grøntsag, der hovedsagelig bruges i salater. Videnskabeligt består den af tre arter: Salatsennep (Eruca sativa), sandsennep (Diplotaxis tenuifolia) og mursennep (Diplotaxis muralis). Den sælges også under navnet Rucola selvatica.

Rucola har været brugt som en grøntsag i middelhavsområdet siden romerrigets tid. Den blev antaget for at være et afrodisiakum. Dog blev den hverken opdyrket eller videnskabeligt undersøgt før i 1990'erne. Den blev sædvanligvis samlet i naturen. I dag bliver den dyrket forskellige steder, især i Veneto, og planten kan i dag købes over hele Europa.

Rucola bliver især anvendt i salater, som den giver en frisk, krydret, lidt bitter smag, men den bliver også kogt som en grøntsag med pasta eller fedtfattigt kød. Rucola er rig på C-vitaminer og jern. Skikken med at blande Rucola i grønne salater er særligt typisk for Toscana. Betegnelsen rucola stammer også derfra (i andre af Italiens regioner hedder urten ruchetta eller rughetta). Rucola kan i mange retter erstatte purløg.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

I halvdelen af alle analyser viser rucola sig at indeholde mere end 5 g nitrat pr. kg. Til sammenligning udgør den maksimalt anbefalede mængde nitrat for en person, som vejer 70 kg, 260 mg eller 0,26 g. Ved overgødsket rucola bliver den anbefalede, daglige dosis nået ved 19 g salat (heri ikke medregnet en eventuel belastning fra drikkevand og andre næringsmidler),[1] det anbefales derfor at spise meget rucola, hvis man ønsker at sænke sit blodtryk.[2]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeSpire
Denne artikel om mad eller drikke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.