Tankstation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arne Jacobsens Texaco-tankstation fra 1936 på Kystvejen i Skovshoved.

En tankstation (eller servicestation) er en mindre forretning, der har specialiseret sig i salg af brændstof (typisk benzin og dieselolie), hvorfra navnet benzinstation også stammer. Ofte er salget af brændstof suppleret med en kiosk, hvorfra der sælges dagligvarer og forskellige former for produkter til biler.

Man skelner mellem bemandede og ubemandede tankstationer, hvor førstnævnte er dem, hvor en butik er tilknyttet stationen. I sidstnævnte tilfælde foretages betaling for købet ved en betalingsautomat. I sagens natur er der flere driftsomkostninger forbundet ved at have en bemandet station, men disse kan opvejes, hvis der foretages et tilstrækkeligt salg fra stedet. En del benzinselskaber driver bemandede stationer under ét navn og ubemandede stationer under et andet navn.

Typisk placeres stationen langs større veje, storcentre og andre trafikknudepunkter, da kunderne i sagens natur er på de befærdede strækninger.

Oprindeligt var det betjente tankstationer, men i dag er stort set alle benzintanke ubemandede selvbetjeningsanlæg.

Mobile tankstationer[redigér | redigér wikikode]

En mobil tankstation er en komplet tankstation, som kan bruges på steder, hvor det ellers ville være for dyrt, besværligt eller forurenende at etablere en normal station. Tanken indeholder det, der skal bruges til at drive tankstation, og kræver bare tilslutning til elektricitet, netværk og kloak.

Se også[redigér | redigér wikikode]