Tarup (Flensborg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tarups beliggenhed i Flensborg
Adelby Kirke i Tarup
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tarup. (Se også artikler, som begynder med Tarup)

Tarup (sønderjysk Tårup) er en bydel beliggende sydøst for centrum af Flensborg i Angel i det nordlige Tyskland. Bydelen ligger i et landbrugspræget område. Tarup var tidligere en del af den nu forsvunde landsby Adelby. Det historiske Adelby sogn udgør store dele af det nuværende østlige Flensborg.

Tarup bestod af Store og Lille Tarup og den forhenværende kådnerbebyggelse ved den nuværende vejkryds Nørreløkke og Korsløkke med navnet Ved korset eller bare Kors. Navnet minder om et valfardssted indviet til Sankt Jodocus eller Sankt Just, som befandt sig her i middelalderen. Kapellet blev allerede i 1464 ophævet ifølge en bestemmelse af Christian 1. Vest for landsbyen Tarup ligger Adelby Kirke. Den er siden indlemmelse af sognet i Flensborg byens ældste kirke. Den romanske kerne stammer fra 1100-tallet. Kirken blev i 1780 ændret til en salkirke. Efter at Tarup var blevet stationsby ved amtsbanens forhenværende strækning mellem Flensborg og Kappel opstod en række villaer ved Tarups hovedvej og Kors og Lille Tarup voksede sammen. Nord for landsbyen opstod i 1900-tallet et stort parcelhuskvarter og Tarup blev mere og mere en forstad til den voksende storby Flensborg.

Tarup hørte i den danske tid under Husby Herred i Flensborg amt. Siden 1869 er Tarup en selvstændig kommune. For at undgå indlemmelsen i Flensborg Kommune, havde Tarup sammen med nabobyer Sønderup og Tostrup så sent som i 1970 forenet sig til kommunen Adelby. Til trods for dette blev Tarup sammen med Sønderup i marts 1974 indlemmet i Flensborg. Efter indlemmelsen blev arealer syd for Kors bebygget med rækkehuse og parcelhuse. Efter år 200 fulgte et nyt boligområde på Struveløkke (på tysk Struvelücke) mellem Store og Lille Tarup.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 54°46′52″N 9°28′37″Ø / 54.78111°N 9.47694°Ø / 54.78111; 9.47694