Teach First Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Teach First Danmark er en almennyttig organisation, som engagerer universitetsuddannede til et toårigt graduate program, hvor de underviser i udsatte folkeskoler og videreuddanner sig samtidigt. Teach First Danmark blev stiftet i 2013 og har ifølge sine vedtægter til formål "at give alle børn og unge muligheden for at få en god uddannelse uanset social baggrund"[1]. Målet er flere lærere og kommende beslutningstagere, der kan bidrage til dette[2][3].

Teach First Danmark er finansieret af private fonde og støttes af KL samt flere ministerier og interesseorganisationer[4].

Programmet[redigér | redigér wikikode]

Kandidater i programmet underviser i minimum to år i en folkeskole i et socialt udsat område med fuld løn. Sideløbende gennemfører de 150 ECTS-point. Det omfatter en fuld meritlæreruddannelse, en personlig mentor og workshops i samarbejde med større virksomheder.

Der har været udtrykt bekymring for om kandidaterne er uddannet tilstrækkeligt, inden de bliver ansat, og om de vil forlade skolen efter programmets to år[5][6]. Erfaringer fra Teach First i England viser, at Teach First-lærere bliver i skolen lige så ofte som andre nye lærere[7].

Teach First Danmark er medlem af non-profit netværket Teach For All, som tæller 40 medlemsorganisationer verden over[8]. Forskning viser, at programmerne i flere af disse lande bidrager til at løfte det faglige niveau i skoler i socioøkonomisk dårligt stillede områder[9]. Der foreligger endnu ikke tilsvarende evidens for, at Teach First Danmark bidrager til at løfte det faglige niveau i folkeskoler i socialt udsatte områder i Danmark.

Optagelse[redigér | redigér wikikode]

Ansøgere til programmet udvælges på baggrund af skriftlige ansøgninger og praktiske optagelsesprøver[10], hvorefter de inviteres til jobsamtaler på Teach First Danmarks partnerskoler. I 2015 blev første hold af 30 kandidater optaget blandt 330 ansøgere, i 2016 var ansøgertallet 634[11].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]