Teach First Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Teach First Danmark er en almennyttig organisation, som engagerer universitetsuddannede til et toårigt lærer- og ledelsesudviklingsprogram, hvor de underviser i udsatte folkeskoler og videreuddanner sig til lærere samtidigt. Teach First Danmark blev stiftet i 2013 og har ifølge sine vedtægter til formål "at give alle børn og unge muligheden for at få en god uddannelse uanset social baggrund"[1]. Målet er flere lærere og kommende beslutningstagere, der kan bidrage til dette[2][3].

Teach First Danmark er finansieret af private fonde og støttes af KL samt flere ministerier og interesseorganisationer[4].

Programmet[redigér | redigér wikikode]

Kandidater i programmet underviser i minimum to år i en folkeskole i et socialt udsat område med fuld løn. Sideløbende gennemfører de 150 ECTS-point. Det omfatter en fuld meritlæreruddannelse, en lærerfaglig mentor og workshops med fokus på læring og ledelse.

Der har været udtrykt bekymring for om kandidaterne er uddannet tilstrækkeligt, inden de bliver ansat, og om de vil forlade skolen efter programmets to år[5][6]. Erfaringer fra Teach First i England viser, at Teach First-lærere bliver i skolen lige så ofte som andre nye lærere[7].

Effekt[redigér | redigér wikikode]

Teach First Danmark er medlem af non-profit netværket Teach For All, som tæller medlemsorganisationer i 46 lande.[8]. Forskning viser, at programmerne i flere af disse lande bidrager til at løfte det faglige niveau i skoler i socioøkonomisk dårligt stillede områder[9].

Der foreligger endnu ikke tilsvarende evidens for, at Teach First Danmark bidrager til at løfte det faglige niveau i folkeskoler i socialt udsatte områder i Danmark. Dog viser to eksterne evalueringer i 2018 og 2019, af Teach First Danmark "tiltrækker fagligt dygtige kandidater” og “udvælger de bedst kvalificerede kandidater”, samt at 97 pct. af skoleledere oplever, at kandidater fra Teach First Danmark "styrker elevernes faglighed" og 85 pct. oplever, at de "styrker elevernes trivsel"[10].

Optagelse[redigér | redigér wikikode]

Ansøgere til programmet udvælges på baggrund af skriftlige ansøgninger og praktiske optagelsesprøver, hvorefter udvalgte folkeskoler kan invitere dem til jobsamtaler via åbne stillingsopslag på lige fod med andre ansøgere. I 2015 blev første hold af 30 kandidater optaget blandt 330 ansøgere, i 2016 var ansøgertallet 634. I perioden 2015-2019 har over 2400 kandidater søgt om optagelse, hvoraf 180 er blevet optaget og ansat på folkeskoler i socialt udsatte områder.[11][12].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]