Telenor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Telenor
Telenor Denmark 01.JPG
Telenors danske hovedkvarter på Frederikskaj i København.
Telenor logo.png
Virksomhedsform Aktieselskab
Grundlæggelse 1855
Hovedsæde(r) Fornebu, Norge
Nøgleperson(er) Jesper Steffen Hansen
Branche(r) Telekommunikation
Produkt(er) Telefoni, mobil, bredbånd og tv
Omsætning 101,7 mia. NOK (2012)
Medarbejdere 32.000
Moderselskab Telenor Group
Cvr-nummer 19433692
Hjemmeside(r) telenor.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Telenor A/S er det førende telekommunikationsselskab i Norge og det største i Skandinavien. Det ejer danske tidligere Sonofon og tidligere Cybercity, der drives under navnet Telenor. Desuden ejer Telenor Canal Digital og driver lavprisselskabet CBB Mobil. I 2007 omsatte Telenor for 92,5 mia. norske kroner, i 2009 for omkring 100 mia kroner. Selskabet har ca. 40.000 ansatte, hvoraf 75 pct arbejder uden for Norge. Adm. direktør er Jon Fredrik Baksaas.

Telenor blev oprettet i 1855 som det statsejede Telegrafverket, skiftede navn til Televerket i 1969 og til Telenor i 1994, da virksomheden blev omdannet til et statsligt ejet aktieselskab. Frem til 1998 havde Telenor monopol på telefonitjenester til privatkunder i Norge. Selskabet blev børsnoteret i december 2000 og er noteret på Oslo Børs (TEL).

Telenor havde ved udgangen af 2009 mere end 170 mio. mobilkunder på verdensplan (inklusive Vimpelcom) og nåede derfor en plads som verdens sjette største mobilselskab. Det skete på baggrund af, at Telenor i dag ejer mobilselskaber i Norge, Danmark (tidligere Sonofon, tidligere Cybercity, CBB Mobil og Canal Digital), Sverige, Ukraine, Ungarn, Montenegro, Serbien, Rusland, Thailand, Malaysia, Indien, Bangladesh og Pakistan. På internetområdet ejes forskellige selskaber i Norge og i Sverige (Bredbandsbolaget og Glocalnet).

I december 2014 blev det annonceret, at den danske del af virksomheden ville blive slået sammen med Telia i et nyt selskab med omkring 3,5 mio. kunder og markedsandel på ca. 40 %.[1] Dette er siden blevet droppet, grundet at "Selskaberne har ikke været i stand til at nå til enighed med EU Kommissionen om acceptable betingelser for at skabe en ny robust mobiloperatør" [2]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]