Canal Digital

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Canal Digital
Canal Digital.png
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab
Branche TV distribution
Grundlagt 1997
Grundlægger CANAL+
Hovedsæde Canal Digital A/S
Snarøyveien 30, 1331 Fornebu, Norge
Canal Digital Danmark A/S
Stationsparken 25, 2600 Glostrup
Nøglepersoner Ragnar Kårhus
Produkter TV
Organisation
Ejer Telenor Broadcast Holding
Eksterne henvisninger
http://www.canaldigital.com/
OpenCorporates no/977273633 Rediger på Wikidata

Canal Digital er en af Nordens største distributører af kabel-tv og satellit-tv.

Selskabet opstod af et samarbejde mellem Canal+ og Telenor Broadcasting. Siden 2003 har Canal Digital kun været ejet af Telenor.

Canal Digital er den største udbyder af HDTV i Danmark. I øjeblikket tilbyder de 90 digitale tv-kanaler, heraf 20 HDTV-kanaler og en enkelt 3D-kanal.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Canal Digital blev grundlagt i marts 1997 af det franske betalingstv-selskab Canal+ Groupe og den norske telekommunikationskoncern Telenor for at tilbyde digitalt tv til de nordiske tv-seere. Ejerne havde flere års erfaring fra FilmNet/Multichoice og Tele-TV/CTV, hvilket gav det nye selskab mulighed for allerede fra begyndelsen at tilbyde abonnenterne det største og bedste udvalg af nordiske og internationale tv-kanaler, og i 1998 blev Canal Digitals abonnenter således de første, der fik adgang til digitalt tv og interaktive tjenester på det nordiske marked.

I 2001 fik Telenor fuldt ejerskab i Canal Digital, da de købte Canal+ Groupe ud, og to år senere, i 2003, samlede Telenor sine mange tv-virksomheder, hvilket blandt andet betød, at Canal Digital i Danmark fusionerede med Telenor Vision under navnet Canal Digital Danmark.

I 2005 købte Canal Digital Danmark service- og internetvirksomheden OE Kabel-TV og fik dermed mulighed for også at udbyde bredbånd, IP-telefoni og teknisk service til det danske kabel- og antenneforeningsmarked. Samme år gik Canal Digital desuden i luften med den første af siden mange HDTV-kanaler i Danmark.

I 2012 blev den danske afdeling af Canal Digital Kabel-tv solgt til Stofa for 51 millioner kroner.

I 2013 indgik Canal Digital en historisk aftale med konkurrenten Viasat, som bl.a. betyder at Canal Digital nu har TV3 og TV3 Puls i alle sine pakker i Danmark.

I 2020 fusionerede Canal Digital og Viasat til ét selskab og hedder nu fra d. 13. april 2021, Allente.

Ejerforhold[redigér | rediger kildetekst]

Canal Digital Danmark A/S er ejet af det norske selskab Canal Digital AS, der også ejer de tre andre nordiske Canal Digital selskaber: Canal Digital Norge AS, Canal Digital Sverige AB og Canal Digital Finland. Moderselskabet Canal Digital AS er videre ejet af det norske selskab Telenor Broadcast Holding.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FirmaSpire
Denne artikel om et firma eller en virksomhed i Norge er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
FjernsynSpire
Denne artikel om et tv-program er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.