Tempelkirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tempelkirken
Temple Church, Temple, London EC4.jpeg

Tempelkirken er en kirke i City of London, der er beliggende mellem Fleet Street og Themsen. Kirken bleb bygget af Tempelridderne som deres engelske hovedkvarter. Den blev indviet den 10. februar 1185 af patriark Heraclius fra Jerusalem.[1] Under kong Johans regeringstid (1199-1216) bygningen det som kongens skattekammer, hvilket tempelriddernes rolle som proto-internationale bankfolk understøttede. Det ejes i dag i fællesskab af Det Indre Tempel og Mellemtempel[2] Inns of Court. Det er berømt for at være en rundkirke, et almindeligt særpræg for tempelriddernes kirker,[3] og for dens 13. og 14. århundrede stenbilleder. Kirken blev stærkt beskadiget af tysk bombning under anden verdenskrig og er siden blevet stærkt restaureret og genopbygget.

Området omkring Tempelkirken er kendt som Temple.[4] Temple Bar, en ornamental processionsport, stod tidligere midt i Fleet Street. I nærheden ligger Temple Underground Station.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Konstruktion[redigér | redigér wikikode]

I midten af det 12. århundrede, før kirken blev opført, havde Tempelridderne i London mødt på et sted i High Holborn i en struktur oprindeligt etableret af Hugues de Payens (stedet havde historisk været placeringen for et romersk tempel i Londinium, nu kendt som London). På grund af den hurtige vækst i ordenen i 1160ø'erne, blev stedet for begrænsende, og ordren købte det nuværende sted for at etablere et større klosterkompleks som deres hovedkvarter i England. Udover kirken indeholdt den nye område oprindeligt boliger, militære træningsfaciliteter og rekreative grunde til de militære brødre og nybegyndere, som ikke fik lov til at gå ind i byen uden tilladelse fra tempelmesteren.

Grundplan af Tempelkirken

Kirkebygningen består af to separate sektioner:

Den oprindelige cirkulære kirkebygning, kaldet Rundkirken, der nu fungerer som skib, og en senere rektangulær sektion ved siden af østsiden, bygget cirka et halvt århundrede senere, og danner koret.

Efter korsfarernes erobring af Jerusalem i 1099 blev Klippehelligdommen givet til Augustinerne, som forvandlede den til en kirke (mens Al-Aqsa-moskeen blev et kongeligt palads). Fordi Klippehelligdommen var Salomons Tempel, opretholdt tempelridderne deres hovedkvarter i Al-Aqsa-moskeen ved siden af Helligdommen i meget af det 12. århundrede. Templum Domini, som de kaldte Kilppehelligdommen, og Gravkirken, som Tempelkirken i London var baseret på, blev den arkitektoniske model for tempelriddernes rundkirker i hele Europa.

Rundkirken er 55 feet (17 m) i diameter, og indeholder en cirkel af de tidligst kendte overlevende, fritstående Purbeck Marmorsøjler. Det er sandsynligt, at væggene og de groteske hoveder oprindeligt var malet i farver.

Kirken blev indviet den 10. februar 1185[5] af Heraclius, den latinske patriark i Jerusalem. Det antages, at kong Henrik 2. af England (1154-1189) var til stede ved indvielsen.

1185-1307[redigér | redigér wikikode]

Udsigt over (og fra) det cirkulære triforium i det runde skib

Tempelridderordenen var meget magtfuld i England, hvor tempelmesteren sad i parlamentet som primus baro (den første baron i rækken inden for Riget). Området omkring Tempelkirken blev jævnligt brugt som en bolig af konger og repræsentanter for Paven. Tempelkirken tjente også som en tidlig sikkerhedsbank, undertiden i modsætning til kronens forsøg på at udnytte midlerne fra adelen, der havde betroet deres rigdom der. Flere historiske kommentatorer mener, at det var Tempelriddernes internationale og uafhængige netværker samt dens enorme rigdom, som gav anledning til stor jalousi i mange sekulære kongeriger, dern ledte til Ordenens undergang.

Beslaglæggelse af Kronen[redigér | redigér wikikode]

Efter ødelæggelsen og afskaffelsen af Tempelridderne i 1307 tog kong Edvard 2. af England kontrol over kirken som en kronbesiddelse. Kirken blev senere givet til Johanniterordenen, der lejede templet til to advokatskoler. Et kollegium flyttede ind i den del af Tempelkirken, der tidligere blev brugt af Tempelridderne, og den anden ind i den del, der tidligere blev brugt af dens præster, og begge delte brugen af kirken. Højskolerne udviklede sig til det indre tempel og templet , to af de fire London Inns of Court .

Koordinater: 51°30′48″N 0°06′37″V / 51.5132°N 0.1104°V / 51.5132; -0.1104

  1. ^ "FOUNDATION-THE KNIGHTS TEMPLAR". Temple Church. Hentet 8. februar 2019. 
  2. ^ Archives of det ærede Selskab for Inner Temple, TEM: Records administration ] af Temple Church (1613-1996) [1]
  3. ^ "The Round Church". Temple Church. Hentet 8. februar 2019. 
  4. ^ Amanda Ruggeri (13. maj 2016). "The hidden world of the Knights Templar". BBC Travel. Hentet 8. februar 2019. 
  5. ^ "The London Encyclopaedia" Hibbert, C; Weinreb, D; Keay, J: London, Pan Macmillan, 1983 (rev 1993, 2008) ISBN 978-1-4050-4924-5