Johan uden Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fakta om Johan uden land
Johan uden Land
Født 24. december - 1166
Fødested England
Død oktober 1216
Begravet
Regeret 11991216
Valgsprog
Far Henrik 2.
Mor
Ægtefælle
Børn Henrik 3.

Johan uden Land (engelsk: John Lackland eller John Soft-sword) (24. december 116618./19. oktober 1216) var konge af England fra 1199 til 1216. Han var søn af kong Henrik 2. af England og overtog tronen efter sin ældre bror kong Richard Løvehjerte.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Johan deltog som vicekonge af Irland fra 1185 i oprørerne mod faderen Henrik 2. og konspirerede siden mod broderen Richard Løvehjerte. Hans regeringstid regnes som en af de mest katastrofale i engelsk historie.

Han indledte med at miste Normandiet (deraf navnet uden land) til den franske konge Filip August, og til sidst havde han skabt så meget misfornøjelse, at England var på vej ud i borgerkrig, og den traditionelt stærke engelske kongemagt blev svækket for altid, da adelen og kirken tvang kongen til at acceptere Magna Carta i 1215.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Johans dårlige eftermæle skyldes, at han begik tre alvorlige fejl.

  • Den første var måden han overtog magten på. Da Richard Løvehjerte døde i 1199, var der to kandidater til tronen: Johan og hans nevø Arthur af Bretagne, som befandt sig i Normandiet. Johan tog Arthur til fange, og han blev ikke set siden. Det blev aldrig bevist, at han blev myrdet, men den generelle opfattelse var, at Johan havde taget ham af dage, og det var en plet på hans rygte, at han var villig til at myrde en slægtning for at komme til magten.
  • Den anden fejl var hans katastrofale krigførelse i Frankrig. Filip August af Frankrig tog det meste af de engelske besiddelser i landet, og de engelske baroner krævede, at Johan skulle erobre dem tilbage. Otte år efter forsøgte han at gøre det, men led et afgørende nederlag i Slaget ved Bouvines i 1214.
  • Den tredje store fejl var at indlade sig i strid med kirken om udnævnelsen af en ny ærkebiskop af Canterbury. Johan ville udnævne en af sine egne mænd, mens kirken ville udnævne Stephen Langton. Striden fortsatte i flere år, og paven satte hele landet under interdikt. I 1213 måtte kongen opgive sin sag.

Kunstneriske gengivelser[redigér | redigér wikikode]

Kong Johan er hovedpersonen i King John, et af William Shakespeares tidlige historiske skuespil (ca. 1595). I Walt Disneys tegnefilm om Robin Hood har han en central rolle.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Konge af England
1199-1216
Efterfølgende:
Richard 1.
1189-1199
Henrik 3.
1216-1272