Teresa Torańska

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Teresa Torańska
Teresa Torańska under bogmesse i Warszawa, Polen, den 22. maj 2005
Personlig information
Født 1. januar 1944 Rediger på Wikidata
Vaŭkavysk, Hviderusland Rediger på Wikidata
Død 2. januar 2013 (69 år) Rediger på Wikidata
Warszawa, Polen Rediger på Wikidata
Dødsårsag Lungekræft Rediger på Wikidata
Gravsted Powązki militærkirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Uniwersytet Warszawski Wydział Prawa i Administracji Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Journalist, skribent Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Officer af Polonia Restituta,
Commander of the Order of Polonia Restituta Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Teresa Torańskas hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Teresa Sławomira Torańska (født 1. januar 1944 i Wołkowysko, Polen, død 2. januar 2013) var en polsk journalist og forfatter. Hun var uddannet på Warszawa Universitet som jurist. I halvfjerdserne arbejdede hun som journalist ved det populære polske ugeblad “Kultura” og derefter i en halv snes år for det førende polske litterære eksiltidskrift “Kultura Paryska” udgivet i Paris og forbudt i Polen. I halvfemserne var Torańska vært for to TV programmer for det polske fjernsyn Telewizja Polska (TVP): En socialpolitisk serie Nu er det jeres tur (Teraz Wy) og en historisk serie Repetering af kendskabet til den polske Folkerepublik (Powtórka z PRL-u). Torańska forfattede filmmanuskript til dokumentaren Dworzec gdański (Gdansk banegård) der havde premiere i 2007 og var instrueret af Maria Zmarz-Kozanowicz. Filmen fortæller om polske jøders skæbne, da de blev tvunget til at forlade Polen efter tragiske begivenheder i marts 1968.

Hun arbejdede også som freelanceskribent på Polens næststørste dagblad Gazeta Wyborcza og lavede blandt andet interviews med Polens ledende politiske skikkelser.

Værker[redigér | rediger kildetekst]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

  • I 2000 modtog Teresa Torańska Ksawery Pruszyńskis pris af den polske PEN Club for bogen Dem: Stalins polske marionetter.
Denne bog som ikke kunne blive udgivet i Polen anderledes end illegalt, indeholder interviews gennemført i 1981-1984 med fem forhenværende prominente polske kommunister (Edward Ochab, Jakub Berman, Roman Werfel, Stefan Staszewski, Julia Minc, Hilary Mincs kone) som spillede en afgørende rolle i det stalinistiske system i Polen i årene 1944-1956. Deres ærlige udtalelser og erindringer kom frem takket være en skarp journalists dygtige udspørgen, afslører på den ene side deres mentalitet, som loyale stalinister (stadig loyale, på trods af de efterfølgende hændelser) og på den anden side politiske problemstillinger og magtkampen i disse tider, inklusiv begivenhederne i 1956.
— John C. Campbell [1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ John C. Campbell, Foreign Affairs, Fall 1987 - www.foreignaffairs.org/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]