The Hunger Games: Mockingjay - Del 1

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
The Hunger Games: Mockingjay - Del 1
Overblik
Originaltitel The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
Dansk titel The Hunger Games: Mockingjay - Del 1
Genre Science fiction
Instrueret af Francis Lawrence
Manuskript af Danny Strong
Peter Craig[1]
Baseret på Oprør af Suzanne Collins
Medvirkende Jennifer Lawrence
Josh Hutcherson
Liam Hemsworth
Woody Harrelson
Elizabeth Banks
Julianne Moore
Philip Seymour Hoffman
Jeffrey Wright
Stanley Tucci
Donald Sutherland
Fotografering Jo Willems
Klip Alan Edward Bell
Mark Yoshikawa
Filmmusik The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 – Original Motion Picture Soundtrack Rediger på Wikidata
Musik af James Newton Howard
Produceret af Nina Jacobson
Jon Kilik
Filmstudie Lionsgate
Color Force
Distributør Lionsgate
Udgivelsesdato 19. november 2014 (London)
21. november 2014 (Nordamerika)[2][3][4]
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år[5]
Længde 118 m.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $125 million[6]
$250 million (sammen med Del 2)[7]
Indtjening $285.2 million[6]
Efterfulgte The Hunger Games: Catching Fire
Fortsættes i The Hunger Games: Mockingjay - Del 2
Nomineringer og priser
TV Krants filmplakatpris Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
på CinemaZone
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
The Hunger Games: Mockingjay - Del 1's hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

The Hunger Games: Mockingjay - Del 1 er en amerikansk science fiction-eventyrfilm fra 2014, som er instrueret af Francis Lawrence med manuskript af Peter Craig og Danny Strong. Det er den første af to film baseret på romanen Oprør, den sidste bog i The Hunger Games-trilogien, skrevet af Suzanne Collins, og den tredje fim i The Hunger Games-filmserie, produceret af Nina Jacobson og Jon Kilik og distribueres af Lionsgate. Filmens medvirkende omfatter Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright, Stanley Tucci og Donald Sutherland. Det er efterfølgeren til The Hunger Games: Catching Fire og vil blive efterfulgt af den afsluttende film The Hunger Games: Mockingjay - Del 2 .

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Efter at være blevet reddet fra den ødelagte arena i det 75. dødsspil, er Katniss Everdeen, sammen med Beetee og Finnick Odair, taget til Distrikt 13, som er skjult under ruinerne af det gamle distrikt 13, hvor hun bliver genforenet med sin mor og søster Prim. Mens hun kommer sig, bliver hun introduceret til præsident Alma Coin, oprørslederen, og får at vide, at hendes handlinger i arenaen udløste optøjer og strejker mod Capitol. Coin spørger hende, om hun vil blive "sladredrossel" -den symbol på revolution - som en del af deres "hjerter og sind" strategi. Katniss afviser blankt, og minde vredt hende om, at de forlod Peeta Mellark, hendes portrætteret elsker og ven fra Distrikt 12 hyldest i arenaen. På forslag af Plutarch Heavensbee, den tidligere spilmester er hun taget til Distrikt 12, som blev fuldstændig jævnet med jorden af en Capitol bombekampagne (med undtagelse af husene i vinderbyen). Efter at have set, at Peeta bliver brugt af Capitols statslige tv for at forsøge at dæmpe oprøret, ændrer Katniss modvilligt hendes mening og accepterer at blive sladredrossel, på betingelse af, at Peeta og de andre sejrherrer vil blive reddet, og benådet, ved førstkommende lejlighed.

Efter at Haymitch bemærker, at Katniss trives på spontanitet, bliver hun introduceret til hendes filmhold (ledet af den undsluppen Cressida) er klædt i specieldesignet tøj, og hun får Effie Trinket som stylist og hendes nære ven Gale som bodyguard. De tager til Distrikt 8 for at besøge et hospital, men da besøget ender med at en bombeeskadrille fra Capitol ankommer og bomber hospitalet. I hendes raseri giver Katniss en inciterende tale til kameraet, der udsendes, da Beetee kaprer Capitols nyhedesflade. Holdet vender derefter tilbage til Distrikt 12, hvor Gale fortæller historien om dens ødelæggelse, og Katniss bliver filmet, hvor synger "The Hanging Tree". Efter begge ting udsendes, dræber strejkende i Distrikt 7 et helt hold af de fredsbevarende styrker med skjulte landminer, og en nedrivningshold ødelægger dæmningen, fra at give Capitol med elektricitet, tvinger dem til at bruge elværker og svække deres evne til at udsende deres propaganda.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

En sytten år gammel pige fra Distrikt 12 og vinder af det 74. dødsspil, bliver hun en modvillig helt og symbol på håb for nationen efter undslippe tredje kvartal Quell i Catching Fire. Om hendes karakter, sagde Lawrence: "Hun er i en anden verden. Hun vågner op i Distrikt 13 og hun skal til at tilpasse sig et helt nyt liv."[8][9] Instruktøt Francis Lawrence sagde, at hendes karakter nu i forhold til tidligere filme bare "bevægede sig op" og at "hun gik i panik, og hun kan ikke sove. Hun er knap nok i stand til at holde det sammen." På sine relationer med de andre karakterer, sagde han, at Katniss "føler sig forrådt af Haymitch og Plutarch. Hun føler også fortabt uden Peeta", og at på grund af at "hun er meget, meget skrøbelig og meget, meget vred." Manuskriptforfatter Peter Craig sagde, at "alle venter på hende, i håb om at hun er i live. De er satser på hende til at ændre verden. Det er både angstprovokerende og spændende at følge hende, da hun forsøger at forstå, hvad der foregår - og tager denne nye identitet på sig uden for arenaen."[10] Producer Nina Jacobson siger, at "følelsesmæssigt, er Katniss forrådt. Hun er en fremmed i et fremmed land. Hun ved, at mennesker søger at hende for at foretage en ændring, og det er den tid, hvor hun indser at hun ikke kan stå og gøre noget. Snow har gjort for meget. Der har været for meget bedrag, og folk Katniss elsker er i fare. Hun vil gøre, hvad det tager at holde dem sikkert."[11]
Fælles sejrherre i den 74. Hunger Games, er han taget til fange i slutningen af Catching Fire, og han mister sit sind efter at være blevet tortureret.[12] Hutcherson siger, at han er "altid troet, at historien om Peeta er virkelig utroligt gennem hele serien" og at Peetas historie, "fra begyndelsen, er han sådan en sårbar ung knægt, og han bliver bogstaveligt tortureret, påført en slags PTSD-lidelse person, han bliver i Mockingjay er utroligt."[13][14] Castmedlem Jeffrey Wright sagde, at han er interesseret i at se Peeta rejse "fordi han i det væsentlige, spiller en fyr, en kriger, der forsøger at beskæftige sig med PTSD og blandt andre ting."
Katniss bedste ven fra Distrikt 12 og nu en soldat i distrikt 13. Han er en af de få hundrede overlevende efter bombningerne i hans distrikt. Hemsworth sagde om Gales rolle i forhold til de tidligere film, at "Jeg mener Gale har hovedparten af hans ting i tredje bog, og det er, når du får at se ham stå op til det hele. Du ser stumper og stykker af det gennem de to første [bøger], af hvor lidenskabelige han er om det, og han får lov til at synke tænderne i den tredje. Gale er en stor del af opstanden"[13]
En midaldrende mand og alkoholiker, han er en af de kun tre sejrherrer fra Distrikt 12. Nu under kommando af Distrikt 13, er han tvunget til at gå under afvænning, da de ikke tillader indtagelse af alkohol. Han mister Katniss' tillid efter at bryde sit løfte om at redde Peeta.[9]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Exclusive: The Hob Interviews Francis Lawrence, Nina Jacobson & Jon Kilik at World Premiere". The Hob. 13. november 2013. Arkiveret fra originalen 14. november 2013. Hentet 15. november 2013.
 2. ^ "Release Dates 1". {{cite journal}}: Cite journal kræver |journal= (hjælp)
 3. ^ Clifford Coonan (18. november 2014). "'Hunger Games: Mockingjay — Part 1' China Release Pushed Back to January 2015". The Hollywood Reporter. Arkiveret fra originalen 19. november 2014. Hentet 20. november 2014.
 4. ^ Michelle FlorCruz (18. november 2014). "'The Hunger Games: Mockingjay -- Part 1' China Premiere Canceled: Rebellion Plot Could Cost Movie Millions In China Market". International Business Times. Hentet 20. november 2014. {{cite web}}: Kursiv eller fed markup er ikke tilladt i: |publisher= (hjælp)
 5. ^ The Hunger Games: Mockingjay - Del 1Medierådet for Børn og Unge. Hentet 20. december, 2014
 6. ^ a b "The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)". Box Office Mojo. Hentet 24. november 2014.
 7. ^ McNary, Dave (22. januar 2014). "Lionsgate Pushing 'Mockingjay' Toward 'Iron Man 3′ Box Office". Variety. Hentet 6. april 2014.
 8. ^ "MOCKINGJAY Part 1 Interviews at Cannes - Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth". youtube.com. Hentet 23. august 2014.
 9. ^ a b "Mockingjay - Part 1". thehungergamesexplorer.com. Hentet 23. august 2014.
 10. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 11. december 2014. Hentet 27. november 2014.
 11. ^ Berwah, Tanvi (15. maj 2014). "Filmmaker Roundtable: Katniss, the two-movies split, Effie and more". hunger-games.net. Hentet 26. august 2014.
 12. ^ Berwah, Tanvi (28. oktober 2013). "'Mockingjay' cast discuss adapting book, Peeta vs Gale, all out war and more with Us Weekly". hunger-games.net. Hentet 26. august 2014.
 13. ^ a b Pilcher, Rachel (16. november 2013). "Josh Hutcherson talks Peeta in The Hunger Games: Mockingjay: 'I'm nervous - I've never gone crazy in a movie before'". Sugarscape.com. Hentet 26. august 2014.
 14. ^ "'Hunger Games: Mockingjay Part 1' Star Josh Hutcherson on Playing Peeta Melark: Five Things You Don't Know". International Business Times. Arkiveret fra originalen 29. april 2014. Hentet 26. august 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]