The Velvet Underground

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
The Velvet Underground
Exploding Plastic Inevitable.png
Information
Oprindelse New York, U.S.A.
Genre(r) Rock
Medlemmer
Lou Reed
John Cale
Sterling Morrison
Maureen "Moe" Tucker
Nico
Doug Yule

Velvet Underground var en amerikansk rockgruppe, der eksisterede 1965-1973. Den primære besætning bestod af Lou Reed, John Cale, Maureen (Moe) Tucker og Sterling Morrison. Desuden medvirkede Nico som markant vokalist på det første album, som var finansieret af Andy Warhol, der også er krediteret som producer.

The Velvet Underground indspillede således sin første LP som en del af Warhol's Exploding Plastic Inevitable multi show. The Velvet Undergrounds første LP udkom i 1967 og vakte en del furore på grund af de kontroversielle tekster, som omhandlede SM, narkomisbrug og følelsesmæssige gråzoner. Samtidig bar albummet et siden vidt berømmet cover designet af Andy Warhol selv. I al sin himmelråbende enkelthed bestod det i, at man selv kunne skrælle en påklistret papirsbanan.

Pladen var stort set et musikalsk bevis for, at der var større afstand mellem San Fransisco og New York end mellem Himmel og Helvede. Pladen blev ingen kommerciel succes i sin samtid, men en storslået kultplade, formentlig verdens første og største.

Kort tid efter udgivelsen forlod Nico gruppen til fordel for en problematisk solokarriere, men fortsatte samarbejdet med John Cale on and off frem til sin død. Gruppens andet album blev en lige så kompromisløs og original LP som den første, men med ændret lydbillede på grund af Nicos fravær og med John Cale i rollen som vokalist på 'The Gift' og organist i det 17 min. lange mareridt 'Sister Ray'.

Herefter forlod Cale gruppen, sandsynligvis på grund af kompetancestridigheder med Lou Reed om leder- og fællesskab. Som solist blev han i første omgang producer for Nico og The Stooges, inden han i 1970 startede sin egen solo karriere med den vellydende pop-LP 'Vintage Violence'.

Velvet Underground var nu helt og holdent i Lou Reed's hænder og han hyrede Doug Yule som bassist og vokalist. Yule kom fra en gruppe ved navn The Grass Menagerie og havde stort set intet forhold til Velvet Undergrounds musik og livsopfattelse. Gruppens 3. LP (1969) var endnu et stilskift til afdæmpet dysterhed. I 1970 udkom gruppens 4. og sidste 'rigtige' LP, hvorefter Lou Reed forlod gruppen.

Yule valgte at udgive endnu en LP under navnet Velvet Underground. Bitterheden fra Lou Reed's side var eftersigende stor, men dog ikke større end at han hyrede Yule som guitarist på en turné fem år senere.

De to andrer originale medlemmer Sterling Morrison og Moe Tucker blev henholdsvis bådfører og husmor. Tucker har dog også udgivet et par 'hjemme-albums' samt indspillet med bl.a. Jad Fair og Yo La Tengo.

John Cale og Lou Reed arbejdede trods deres indbyrdes fjendskab atter sammen i 1990. Anledningen var albummet 'Songs For Drella', en hyldest til minde om deres afdøde mentor, Andy Warhol. Velvet Underground blev i øvrigt kortvarigt genoplivet i 1993, hvor gruppen spillede koncert på Roskilde Festivalen og efterfølgende udgav et live-album, indspillet på gruppens europa-turné.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

  • The Velvet Underground and Nico (1967)
  • White Light/White Heat (1968)
  • The Velvet Underground (1969)
  • Loaded (1970)

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.