Tiergarten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Placeringen af Tiergarten i Mitte og Berlin.

Tiergarten er et område i bydelen Mitte i Berlin, Tyskland. Tiergarten ligger i det tidligere Vestberlin.

Indtil en forvaltningsreform i 2001 udgjorde Tiergarten sin egen administrative bydel, der også rummede områderne Hansaviertel og Moabit.

I Tiergarten findes bl.a. parken Großer Tiergarten, der har lagt navn til området. Parken var oprindeligt et skovområde og vildtreservat, hvor fyrster og andre adelige gik på jagt. I dag er Großer Tiergarten en moderne bypark, der er populær blandt berlinerne. I parkens vestlige ende ligger Zoologischer Garten Berlin.

Området Tiergarten spillede en central rolle i Albert Speers planer for omdannelsen af Berlin til Welthauptstadt Germania. Han stod blandt andet bag udvidelsen af Charlottenburger Chaussee (i dag Straße des 17. Juni) som en del af Ost-West-Achse. Under 2. verdenskrig ødelagdes store dele af Tiergarten. Siden 1989 har området gennemgået en større forvandling og nye bygninger er kommet til, blandt andet De nordiske landes ambassader i Berlin, der blev indviet i oktober 1999. Andre markante bygningsværker i området er Reichstag, Kanzleramt og Schloss Bellevue. Ved Tiergartens østlige grænse ligger Brandenburger Tor og Potsdamer Platz.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Tysk geografiStub
Denne artikel om Tysklands geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 52°31′00″N 13°22′00″Ø / 52.51667°N 13.36667°Ø / 52.51667; 13.36667