Trawler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En moderne trawler. Fra Skagen havn.

En trawler er et fiskefartøj. Disse findes i mange forskellige størrelser, fra under 100 til over 1.000 ton. De fisker med trawl, som er et stort tragtformet fiskenet, der slæbes i stålwirer efter fiskefartøjet. Trawlet kan slæbes ved bunden og kaldes da bundtrawl eller i de frie vandmasser mellem overflade og bund, hvor det kaldes flydetrawl (herunder pelagisk trawl). På hver side af trawlet er der fastgjort en trawlskovl af træ eller jern. Skovlens opgave er at holde trawlet udspilet vandret under fiskeriet, så det er muligt at fange fiskene fra det vand, som trawlet slæbes igennem. Trawl er i dag det altdominerende fiskeredskab og samtidig det, som kan anvendes til fiskeri efter flest forskellige arter fisk og skaldyr.

Nogle af de allerstørste trawlere har i dag fabrikker ombord til at forarbejde fangsten. De går under navnet supertrawlere.

Der er ofte mange penge involveret i fiskeriet med trawlere og fiskeriet udføres i dag af forholdsvis få både. Således ligger de otte største danske trawlere ifølge Jyllands-Posten, inde med kvote-værdier for kr 4,8 milliarder, og de samme otte tegner sig for en fjerdedel af værdien af de samlede danske landinger i 2010, ifølge brancheorganet Danmarks Pelagiske Producentorganisation. I 2003 og 2006, åbnede Folketinget for, at fiskerne kunne handle med de kvoter. Ifølge avisen har det fået nogle til at trække sig ud af fiskeriet og sælge kvoter, mens andre har købt massivt op. [1]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Denne danske trawler er en milliard værd Maritime Danmark (JP 2011)

Eksterne kilder[redigér | redigér wikikode]