Tjele Langsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tjele Langsø
Tjele langsoe fra oest.JPG
Overblik
Land Danmark
Kommuner Viborg Kommune
Område Himmerland
Tilløb Tjele Å, Engdal Bæk
Afløb Vorning Å til Skals Å

Tjele Langsø ligger mellem Viborg og Hobro i tilknytning til Tjele Gods, Tjele Kommune. Søen er privatejet.

Tjele Langsø modtager hovedsageligt vand fra to tilløb: Tjele Å og Engdal Bæk. Afløbet, Vorning Å, der ligger på sydsiden et par kilometer nordøst for Vinge, løber til Skals Å og videre i Hjarbæk Fjord.

Tjele Langsø er en meget langstrakt sø, ca. 9 km. lang og dermed en af Danmarks længste. I Bigum er der nedenfor Bigum Kirke lavet et godt søbad, der er åbent for alle. Ved søens vestlige ende ligger »Det rekreative område« ca. 1,3 km fra Vammen by. Området er kommunalt ejet og offentligt tilgængelig.

Ca. 2 km fra Vammen ligger Behandlingscenter Tjele, et af landets ældste og største behandlingscentre for alkoholmisbrug og pilleafhængighed.

Oplandet består hovedsageligt af intensivt dyrkede landbrugsarealer samt i mindre omfang af skove og søer. De tættest beliggende arealer består af skov, eng og græsningsarealer for kreaturer. Størsteparten af Tjele Langsø omkranses af ellekrat. Søen og området omkring er både habitatområde og fuglebeskyttelsesområde (H33, F16) og søen er den centrale del af Natura 2000- område 33: Tjele Langsø og Vinge Møllebæk.

Kilde/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°31′56″N 9°37′48″Ø / 56.53222°N 9.63000°Ø / 56.53222; 9.63000