Dræb ikke en sangfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra To Kill a Mockingbird)
Dræb ikke en sangfugl
To Kill a Mockingbird (first edition cover).jpg
Originaltitel To Kill a Mockingbird
Dansk titel Dræb ikke en sangfugl
Forfatter Harper Lee
Land USA
Sprog Engelsk
Emne(r) Racisme/Barndom
Genre(r) Drama
Udgivelsesdato 1960
Format Roman
Sider 281
Fortsættes i Go Set a Watchman

Dræb ikke en sangfugl (orig. To Kill a Mockingbird) er en roman af den amerikanske forfatter Harper Lee udgivet i 1960. Romanen blev straks en succes, vandt Pulitzer-prisen og er blevet en klassiker i moderne amerikansk litteratur. Handlingen og personerne i bogen er løst baseret på forfatterens observationer af familie og naboer samt på en begivenhed, der indtraf i nærheden af hendes hjemby i 1936, da hun var 10 år gammel. Romanen blev oversat til dansk af Michael Tejn.

Romanen er kendt for sin varme og humor på trods af, at den beskæftiger sig med alvorlige problemer som voldtægt og racediskrimination. Fortællerens far, Atticus Finch, er blevet et moralsk forbillede for mange læsere og et professionelt for advokater. En anmelder forklarer romanens indflydelse: "Dræb ikke en sangfugl er sandsynligvis den mest læste bog fra det 20. århundrede, der beskæftiger sig med race i Amerika, og dens hovedperson, Atticus Finch, er et af de mest vedholdende billeder af raceheroisme fra fiktionens verden."[1]

Bogen blev filmatiseret i 1962 af instruktøren Robert Mulligan (en), med Gregory Peck i hovedrollen.

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Crespino, Joseph (Summer 2000). "The Strange Career of Atticus Finch", Southern Cultures 6 (2), side 9–29.
BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.